Linkuri accesibilitate

Sorin Strutinsky, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni închisoare. Afaceristul a dispărut de la domiciliu


Sorin Strutinsky, om de afaceri din Constanța, este judecat în mai multe dosare penale pentru fapte de corupție
Sorin Strutinsky, om de afaceri din Constanța, este judecat în mai multe dosare penale pentru fapte de corupție

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat, definitiv, de Curtea de Apel Constanța la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni închisoare pentru trafic de influență.

UPDATE Sorin Strutinsky nu a fost găsit la domiciliu. Poliția l-a dat în urmărire națională. „Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări pentru identificarea unui bărbat de 53 de ani, din Constanța, persoana în cauză fiind dată în urmărire națională.

În continuare, polițiștii desfășoară activități pentru emiterea unui mandat european de arestare și a cererii de urmărire internațională pe numele acestuia.

În cursul zilei de astăzi, pe numele acestuia a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată”, se arată într-un comunicat al IPJ Constanța.

Potrivit IPJ Constanța, prietenul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu s-a prezentat până la această oră la poliție. „Dacă nu se va prezenta în vederea încarcerării vom urma pașii legali. Încă nu au ajuns documentele la noi”, ne-a declarat Mihaela Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Decizia de condamnare a fost dată de judecătorii Ciprian Coadă și Georgiana Anghel de la Curtea de Apel Constanța. Al treilea judecător, Adriana Ispas a făcut opinie separată. Potrivit unor surse judiciare, magistrații au păstrat la dosar interceptările făcute cu ajutorul SRI.

Specializat în trafic de influență

În martie 2015, Strutinsky a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani. Atunci, procurorii DNA Constanța i-au pus sechestru pe bunuri mobile și imobile în valoare de 1.892.844,97 de lei pentru a recupera prejudiciul.

Conform DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, Strutinsky a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 de lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de afacerist, respectiv S.C. New Home Construct SA, S.C. Mehmetoglu SRL, SC Neferimn SRL, SC Panel Building System SRL și CDS Project SRL.

Mai departe, omul de bază al fostului primar al Constanței Radu Mazăre, i-a determinat pe reprezentanții acestor societăți să falsifice acte în contabilitate pentru a justifica banii primiți de la denunțător.

Nicio lucrare fără „comision”

În alt caz de trafic de influență, din 2012 de această dată, Strutinsky a pretins de la același denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de firma denunțătorului, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky , prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv, între 400.000 și 500.000.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul ”Polaris”, alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani și 10 luni și Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG