Dacă Înalta Curte ar fi acceptat constestația în anulare depusă de avocații lui Radu Mazăre, ar fi fost pus în libertate și ar fi urmat rejudecarea procesului. Este vorba despre dosarul privatizării plajelor din Mamaia, pe vremea când Radu Mazăre era primarul PSD al Constanței, pentru care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare.
„Respinge, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii-condamnaţi Mazăre Radu Ştefan, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen împotriva deciziei penale nr.32/A din data de 7 februarie 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 6536/2/2008”, se arată în decizia magistraților Înaltei Curți.
Pe de altă parte, instanța a admis în principiu (adică cererea lor întrunește condițiile pentru a fi judecată) contestaţiile în anulare formulate de alți condamnați în dosar: Dima Alin Horaţiu, Andrei Aurel Jean, Nejloveanu Niculae, Giurgiucanu Georgică şi Săvulescu Emil Dragoş.
Dintre aceștia, Andrei Aurel Jean, notarul care a aprobat o serie de documente în baza cărora au fost posibile privatizări considerate de instanță ca fiind frauduloase, este un caz aparte. Jean Andrei a primit condamnare la închisoare cu suspendare. În baza sentinței, Andrei și-a pierdut dreptul de a profesa ca notar. Soț al fostei șefe a tribunalului din București, Laura Andrei, acesta este și lector la Facultatea de Drept a Universității București, unde a rămas cadru didactic, deși Carta Universitare prevede că nu mai poate preda studenților după o condamnare penală.
Decizia definitivă a instanței în dosarul retrocedărilor frauduloase a plajelor din Mamaia a avut loc în luna februarie. La acel moment, Mazăre era în Madagascar, de unde a fost extrădat pentru a-și executa pedeapsa cu închisoarea. El este încarcerat acum la Penitenciarul din Rahova.
Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.
Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
Radu Mazăre nu poate beneficia de decizia Curții Constituționale (CCR), care a hotărât că toate dosarele judecate de un complet de trei judecători se redeschid dacă nu au pronunțări definitive ale instanței. Cum procesul lui se închisese în februarie, iar CCR a dat decizia abia în vară, Radu Mazăre mai avea la îndemână doar căile extraordinare de atac. Iar una dintre ele este contestația în anulare, respinsă astăzi de instanța supremă. Îi mai rămân, însă, și alte demersuri la îndemână, la care pot recurge avocații săi.
Facebook Forum