Linkuri accesibilitate

Procuroarea din cazul „Sorina” după ce judecătorii au stabilit că a comis un abuz: „Răspund doar pe cale ierarhică”


Procuroarea Mihaela Iorga- Moraru
Procuroarea Mihaela Iorga- Moraru

Procuroarea Moraru Iorga susține că va da explicații pentru confiscarea fără drept a pașaportul Sorinei Săcărin doar dacă i se vor cere pe cale ierarhică.

Judecătoarea Lavinia Lefterache de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, că procurorii au încălcat dreptul la liberă circulație al Sorinei Săcărin, fata de 9 ani adoptată anul trecut de o familie din Statele Unite. Judecătoarea a admis plângerea formulată de Ramona Elena Săcărin și Gabriel Săcărin, în calitate de reprezentanţi ai minorei Sorina Săcărin împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea paşaportului Sorinei Săcărin, caz anchetat de Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie. „Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în decizia instanței supreme.

Dosarul a ajuns la Secția specială după ce un executor judecătoresc și un procuror din Craiova au mers anul trecut la domiciliul asistentei sociale care o avea în îngrijire pe Sorina pentru a o preda familiei adoptive.

Caz preluat de Secția Specială

După ce au fost făcute publice mai multe scene când Sorina a fost luată pe sus de autorități a început o anchetă penală, dosarul fiind preluat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). La momentul respectiv s-au invocat o serie de nereguli privind procedura de adopție, SIIJ spunând că au existat suspiciuni de fapte de corupție. De caz s-a ocupat procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, cea care le-a impus părinților adoptivi să nu iasă cu fetița din țară și au reținut pașaportul Sorinei, document pe care l-au returnat familiei abia după o lună.

În iulie 2019, familia Săcărin a făcut o plângere față de fostul procuror general interimar Bogdan Licu și față de Mihaiela Iorga Moraru după ce, cea din urmă s-a autosesizat și a preluat cazul. Moraru a dispus, tot atunci, fără nicio bază legală, confiscarea pașaportului Sorinei Săcărin, act care a fost returnat peste 30 de zile. Familia Săcărin a cerut judecătorilor să constate că măsura procurorului a încălcat dreptul fetiței la liberă circulație, solicitare admisă printr-o decizie definitivă a Curții supreme.

Răspunde doar în fața șefilor

Contactată de Europa Liberă, Mihaiela Iorga Moraru ne-a declarat că nu dorește să comenteze o decizie a instanței și va răspunde doar dacă i se va cere pe cale ierarhică. „Nu pot să vă răspund la aceste întrebări, aveți birou de presă, voi da explicații doar dacă o să mi se ceară pe cale ierarhică”, ne-a declarat procuroarea Moraru, membră a SIIJ. Procurorul general adjunct Bogdan Licu nu a răspuns la telefon pentru un punct de vedere față de decizia instanței.

Ambiția lui Bogdan Licu

În vara anului trecut, sub presiune mediatică, Licu a încercat un joc de imagine pentru a fi numit într-o o funcție de conducere în cadrul Parchetului General. Astfel, a deschis trei procese în care încerca să blocheze ieşirea Sorinei Săcărin din ţară şi să forţeze printr-o cale extraordinară de atac anularea sentinţei definitive de adopţie. Mai exact, este vorba de o ordonanţă prezidentială, o suspendare a executării adopţiei şi un proces de revizuire. Toate cele trei procese intentate de Bogdan Licu au fost respinse, iar Parchetul General a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată.

La rândul lor, soţii Ramona şi Gabriel Săcărin, părinţii adoptivi ai Sorinei, au făcut plângere la Inspecția Judiciară împotriva lui procurorului Bogdan Licu, plângere clasată de instituția condusă de Lucian Netejoru pe motiv că procurorul general interimar a acționat cu bună-credință. Soții Săcărin nu s-au lăsat și au atacat în instanță soluția de clasare a plângerii împotriva prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, care a încercat prin mai multe demersuri să împiedice plecarea din ţară a fetiţei din Baia de Aramă. Ei susțin că verificările făcute de Inspecţia Judiciară în acest caz ar fi fost superficiale, iar mai multe probe esenţiale ar fi fost ignorate de inspectori.

Față de acest episod jenant, actualul procuror general adjunct al României arăta la interviul pentru funcție că „mi-am asumat și m-am implicat, cât am putut de mult, cât m-a dus pe mine capul. Am cerut o reevaluare legală și am urmărit interesul legitim al copilului. Un lucru bun este că Sorina a mai stat 30 de zile în România , a avut consiliere psihologică și a înțeles mai bine situația ei”, declara Licu pe 20 ianuarie 2020.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG