Linkuri accesibilitate

Guvernul a respins restricțiile de pe plajă între cei care nu sunt soți. Masca, obligatorie de la cinci ani în sus


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat

Guvernul nu a aprobat restricția propusă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență care prevedea că distanța mai mică de doi metri este permisă pe plajă doar între soți și copii însoțiți de adulți - părinți sau bunici.

Cât privește interdicția de a dansa, Arafat a explicat că dansul nu este permis nici în acest moment, așa că guvernul nu a avut la ce interdicție să renunțe, dar nu a explicat, în aceste condiții, la ce anume s-a raportul CNSU când a propus interdicția.

Precizările au fost făcute după ședința de marți seară a guvernului în care a fost aprobată hotărârea 37 a CNSU, cu aceste amendamente.

De asemenea, purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie pentru toate persoanele de peste 5 ani în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare - staţiile de autobuz, peroane şi altele asemenea -, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, a anunțat Raed Arafat.

Ce conține hotărârea adoptată miercuri de Guvern

  • Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile public deschise: piețe, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), faleze, zone în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii. Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Operatorii economici care desfășoară activitatea la terase, cluburi, baruri și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Operatorii economici au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți. Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”

***

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat marți o nouă hotărâre pentru limitarea limitarea răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

Principalele măsuri propuse:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul - restricție abandonată de guvern cu privire la dans.
  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici) - restricție abandonată de guvern.

XS
SM
MD
LG