Linkuri accesibilitate

Traseismul politic, între turism balnear și poluare cu bitum. Cazul Ocna Sibiului


Ocna Sibiului, centrul de tratament renovat
Ocna Sibiului, centrul de tratament renovat

Turistul aflat în stațiunea balneară recunoscută ca „litoralul Ardealului” află din vorbă în vorbă că locuitorii, nici 4.000 de suflete, au diverse supărări pe administrația localității: unele străzi n-au ajuns încă la asfaltare, altele asfaltate recent sunt sparte pentru a se introduce canalizarea, drumul surpat care duce spre lacuri stă așa de un an, iar exploatarea zonei balneare a celor cincisprezece lacuri sărate amenajate din fonduri europene nu este strălucită.

Șosea surpată în Ocna Sibiului
Șosea surpată în Ocna Sibiului

Pandemia a lovit turismul local, deși Ocna Sibiului a înregistat un singur infectat cu COVID-19 și a avut în izolare 11 persoane.

Centrul de informare turistică este pustiu, nu e nimic de aflat de acolo, deși pe statul de plată se află doi angajați. Iar peste toate, se aude că se construiește o stație de bitum în apropierea lacurilor.

Preocuparea edililor în această perioadă este însă alta, și anume cum să se așeze mai favorabil pentru a fi realeși, iar soluția este transferul către partidul aflat la guvernare, plasat pe primul loc în sondajele de opinie pentru alegerile care urmează în acest an.

Primarul actual, Claudiu George Predescu, a sărit de la PSD la PNL, după ce a mai fost în acest partid pe vremea USL. Și câțiva consilieri locali au făcut la fel, Balteș, Muntean, Popa-Ciovică, toți de la PSD, au trecut la liberali.

Ne împinge curiozitatea să auzim cum explică primarul situația. Clădirea impunătoare a primăriei, renovată la exterior, spune povestea unui oraș care a profitat de existența celor 52 de lacuri formate în salinele închise definitiv în 1931.

Ocna Sibiului, pavilion Secession
Ocna Sibiului, pavilion Secession

În dreapta, o casă părăginită care amintește că acolo a înnoptat în 1849 poetul Petöfi Sándor. Pe vremea Imperiului Habsburgic, în 1810, Ocna Sibiului, localitate atestată în 1263 sub numele de Vizakna, a devenit oraș, iar la începutul secolului XX s-a îmbogățit cu un splendid complex balnear în stil Secession, ajuns în ruină sub comuniști. Abia acum se fac restaurările atât de necesare pentru salvarea acestui patrimoniu special.

Primarul Claudiu George Predescu, cum scrie pe afișele electorale răspândite prin oraș, se află la sediu. Dacă Instituția Prefectului ar fi respectat art.160 (7) din Codul Administrativ, mandatul său ar fi trebuit să înceteze în momentul când a trecut la alt partid decât cel pe listele căruia a candidat în 2016.

Pliantul electoral înfățișează un bărbat între două vârste, tras la patru ace, cu costum bleumarin și cravată asortată, care prezintă unsprezece străzi și două carteiere modernizate, precum și un teren de sport reabilitat, ca realizări în patru ani de mandat.

Primarul Claudiu George Predescu
Primarul Claudiu George Predescu

La birou, primarul arată ca un om la treabă: blugi, cămașă în carouri, pantofi sport. Amintim de citatele pretențioase din Seneca, Mahatma Gandhi, Virgiliu inscripționate deasupra unor intrări interioare, moștenite în imobilul care a fost întotdeauna primărie. Îndemnul poetului roman „Trebuie să trudești gândindu-te la cei ce vor veni după tine” vine în contradicție cu situația reală a campaniei electorale de azi: primarii nu la succesori se gândesc, ci cum să își prezerve pe orice cale poziția, mandat după mandat, care aduce putere, influență, un job tot mai bine plătit și perspectiva pensiilor speciale. Iar traseismul este rezolvarea la îndemână.

„Dacă ești primar și ai proiecte, trebuie să fii de partea guvernanților. E mai ușor”

Discuția cu primarul Ocnei Sibiului pornește abrupt cu întrebarea despre traseism. În 2012, Claudiu George Predescu era membru PNL. A trecut la PSD pentru a deveni viceprimar. Nu i s-a părut în neregulă, fiindcă PSD și PNL formau atunci USL. La ce i-a folosit?

„În primul rând m-a ajutat să fac echipă bună cu primarul de atunci, care era PSD. Susținuți de majoritatea pesedistă din Consiliul Local, toate proiectele nostre au trecut ușor”, vine explicația.

La fel de simplă a fost migrarea anul acesta înapoi la PNL:„Nu mă putea obliga nimeni nici să trec la PNL sau fac o altă mișcare forțată, am făcut-o din proprie inițiativă și în continuare cred că pe noi, aici, în Ocna Sibiului, care este un oraș micuț, ne interesează mai mult administrația. Politica este cumva pe planul doi, dar nu putem face o administrație eficientă fără a fi implicați în politică”. Rămas cu inima la liberali, chiar și atunci când figura la PSD, primarul Ocnei Sibiului declară că în orice situație trebuie să fii de partea puterii:

„Totuși, convingerile mele sunt liberale sau mai mult de dreapta, fiindcă mai bine de 20 de ani am fost întreprinzător privat în domeniul construcțiilor, am dat de lucru la mulți oameni. Într-un orășel ca Ocna Sibiului, administrația e importantă, dacă ai proiecte trebuie să fii de partea guvernanților, e mai ușor. Am riscat cu această trecere, rămân pe cartea asta, ca să duc mai departe primul meu proiect pe fonduri europene, în valoare de 4,6 milioane euro, Dezvoltarea infrastructurii turistice a stațiunii Ocna Sibiului și alte proiecte aflate în faze avansate”.

Proiectul se referă la reabilitarea a nouă străzi și la mai multe amenajări peisagistice. Câteva lacuri nepuse în valoare, Lacul fără Fund, Lacul Pânzelor, Lacul Popular vor fi amenajate cu alei, spații de odihnă și, inedit, cu aparate de pulverizat apa sărată pentru aerosoli la orice oră din zi, pe model german, ceea ce nu există încă în România. Pe fonduri guvernamentale se proiectează un parc de campare de 9,5 milioane lei pentru rulote, cu un stand tehnic modern, parc aflat în faza autorizației de construcție.

La punctul de informare turistică este închis, deși are doi angajați
La punctul de informare turistică este închis, deși are doi angajați

Supărat pe dificultatea de a obține avize pentru viitorul Centru Cultural solicitat de localnici („avizele de la cultură sunt ceva groaznic, un an am așteptat să le obțin”, spune Predescu), primarul are speranțe că verificările de la ADR vor fi mai scurte și se poate apuca de construcție. Deschiderea anului școlar pentru cei 350 de elevi din Ocna Sibiului comportă aceleași nelămuriri ca peste tot: cum va fi, ce măsuri trebuie luate, încă nu se știe exact.„Oricum, noi nu am primit niciun leu ajutor în perioada pandemiei, nu știu ce vom face pentru a lua măsurile de igienă cerute”, se plânge primarul.

În această campanie potolită, mai mult pe rețele sociale și prin afișaj, o singură voce este „vocală și vehementă, care atacă murdar pe toată lumea, candidata ALDE”, după cum spune primarul. Cu contracandidații de la PSD și PMP nu se atacă reciproc, dimpotrivă, adaugă el, „mi i-aș dori în consiliu, ideea e să putem lucra împreună”. Frățiile vechi nu se uită.

Doamna de la ALDE știe multe

Daniela Buta, consilier și contracandidată la fotoliul de primar, a fost mai mulți ani directoarea complexului Lacuri Naturale S.A, companie care aparține 90% primăriei. Ca economistă, susține că managementul actual, marcat de nepotism, este nesatisfăcător, fiindcă principalul acționar primește sume nesemnificative din concesiunea proprietății celei mai valoroase a stațiunii, lacurile sărate, „mina de aur” a localității. Cifrele arată că în 2019 concesiunea plătită primăriei este de 1.138.000 lei, iar cheltuielile salariale au crescut la peste 600.500 lei, pentru cei aprox. 25 de angajați pe sezon, în vreme ce în 2015 primăria încasa peste un milion de lei, dar se plăteau salarii totale de 115.000 lei. Raportul indică azi un management orientat spre confortul salarial, iar nu spre profitul comunității.

Ce reproșează Daniela Buta actualului primar? Lipsa de transparență în decizii.„Am fost în situația, ca membră în consiliul local, să cer informații pe Legea 544/2001”, spune consiliera. O explicație ar exista: se ascund decizii care încalcă legea.

Centrul de tratament din Ocna Sibiului
Centrul de tratament din Ocna Sibiului

O afacere pe care primăria se face că nu o vede este cea a autorizării unor case de vacanță în zona lacurilor, devenite apoi, fără alte aprobări, pensiuni. Nu e de mirare că bugetul e pe deficit, când taxele cuvenite sunt trecute cu vederea. Traseismul nu e subiect de campanie, nu prea contează în ce partid ești. Daniela Buta consideră că vorbește în numele oamenilor când reclamă posibilitatea construirii stației de bitum: „E o sursă de poluare, asta ne lipsea într-o stațiune care oferă tratamente, ape curative, aer curat cu care atrage turiștii”.

Compania Inreco Bitumen SRL, înființată în 2019, a primit certificat de urbanism și autorizație de mediu pentru construcția stației, dar nu pentru producție. Cum din luna iulie ședințele Consiliului Local au fost suspendate, nu s-a putut face nicio interpelare, iar în campanie orice întrebare este luată drept atac.„Sunt oameni care, din dorința de a atrage voturi, mint cu nerușinare, fără a se gândi la binele comunității, la locurile de muncă, taxele și impozitele pe care le aduce în oraș orice investiție din Zona Industrială. Nu e prima dată când anumiți candidați încearcă să inducă în eroare ocnerii, spunându-le că acea fabrică de emulsii bituminoase va fi un poluator în zona noastră”, a ripostat primarul abordat de publicația Tribuna.

Cetățenii din Ocna Sibiului au inițiat o petiție adresată primăriei împotriva unui potențial poluator în zona balneară pe care vor să o păstreze curată. Dacă vocea lor se va auzi, depinde nu de ei, ci de politicienii obișnuiți să își vadă de interesele lor și să uite de binele public. Doar votul poate influența procesul, o dată la patru ani.

  • Peste 6.700 de consilieri și aproape 500 de primari de la alte partide au trecut la PNL în așteptarea alegerilor locale de anul acesta, arată cifrele centralizate de BEC. Procentul bate spre 13% din candidaturile depuse de liberali. În 2014, PSD s-a folosit de OUG 55/2014, care permitea migrația fără pierderea mandatului, pentru a racola primari și consilieri de la alte partide. Din peste 550 de primari traseiști, 432 i-a luat PSD, în detrimentul PNL și PDL, înainte de unificare. Raportul Expert Forum constata atunci procente de 17,4% primari, aproape 14% consilieri locali și 11,5% consilieri județeni transferați spre puterea pesedistă. Deși blamat în discursul politic, traseismul a devenit o regulă pe cât de imorală, pe atât cinică, o practică generalizată la toate partidele, inclusiv la cele mai noi.

XS
SM
MD
LG