Linkuri accesibilitate

Intră în vigoare restricțiile în zonele afectate de pandemie


După deciziile de luni seară ale autorităților centrale, comitetele județene de urgență se reunesc marți pentru a pune în aplicare, acolo unde este cazul, noile restricții, pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid-19 din ultimele zile.

BUCUREȘTI. Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din Capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Bucureștiul și alte 22 de județe au avut, în ultima săptămână, o rată de infectare de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori, potrivit datelor săptămânale ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

De asemenea, datele INSP arată că 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț si Cluj. Mai mult, peste o treime din totalul deceselor cauzate de noul coronavirus au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin.

La București, după explozia de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2, Direcția de Sănătate Publică a recomandat luni comitetului municipal pentru situații de urgență, printre altele, închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private cu mai mult de 50 de persoane și interzicerea procesiunilor religioase în aer liber.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat marți după-masa restricțiile care vor intra în vigoare de miercuri, în București, și care vor rămâne în vigoare pentru cel puțin șapte zile.

Ce măsuri a anunțat Prefectul Capitalei:

  • Restaurantele și cafenele vor fi închise în București, cu excepția celor din unitățile de cazare, hotel, pensiune, unde este permisă servirea în interior numai pentru cei cazați. Angajații afectați de această măsură vor primi măsuri de sprijin
  • Activitatea sălilor de spectacole și concerte este interzisă
  • Pentru persoanele care ajung în jurul școlilor: a impus purtarea măștii de la copii peste 5 ani în intervalul 7-21. Primăriile trebuie să delimiteze aceste zone
  • Se vor intensifica activitățile de control în târguri, piețe, transport în comun și apropierea unităților școlare

După ce restaurantele au mai fost închise în perioada stării de urgență, o nouă închidere poate fi comparată cu „o injecție letală”, crede Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

„Potrivit organizației patronale HORA, cele peste 40.000 de firme românești care activează în domeniu au înregistrat, în acest an, o scădere a cifrei de afaceri de peste 70%. Asta înseamnă un minus de 3 miliarde de euro. Un nou shut down, în condițiile în care întregul sector era și așa slab capitalizat, va duce, fără îndoială, la falimente în lanț și disponibilizări pe bandă rulantă, în condițiile în care HORECA angajează peste 400.000 de oameni. Asta mai cu seamă că terasele au început să se închidă din cauza răcirii vremii. Deja, potrivit HORA, peste 40% dintre firme și-au suspendat activitatea”, a explicat, pentru Europa Liberă, Adrian Negrescu.

El mai atrage atenția că o nouă închidere va crea pe de-o parte probleme în lanț, pentru producători sau furnizori, de pildă, iar, pe de altă parte, poate crea din nou panică ceea ce poate duce la „o scădere și mai abruptă a consumului, cu consecințe pentru întreaga economie. Ce ar trebui făcut? În primul rând mai multe controale. Avem zeci de instituții, de la Protecția Consumatorului la Poliție și Jandarmerie. Controale ample, zi și noapte, în zonele cu trafic uman semnificativ, sancțiuni pentru cei care nu poartă măști, care nu folosesc dezinfectanți, care nu respectă regulile. Din păcate acestea au lipsit în ultima vreme, au fost prea anemice”.

Luni seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții pentru a încerca prevenirea răspândirii noului coronavirus. Practic, măsurile restrictive se iau dacă în localitatea respectivă rata de infectare depășește 1,5 la mia de locuitori, iar carantinarea localitățiis e face dacă se depășește 3 la mia de locuitori.

Ce alte măsuri au mai fost propuse de la nivel central:

  • interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri în localitățile care au un indice mai mare de 1,5 la mia de locuitori
  • închiderea restaurantelor în zonele unde indicele este mai mare de 1,5 la mia de locuitori
  • este luată în considerare închiderea sau suspendarea activității pentru agenții economici care nu respectă regulile
  • instituțiile publice și private să ia în calcul munca de acasă sau, acolo unde nu se poate, să ia în calcul decalarea programului, în zonele unde se depăsește 1,5 la mia de locuitori
  • persoanele, care vin din țări cu incidență mare a Covid-19 și stau mai puțin de trei zile, trebuie să facă dovada unui test Covid-19 negativ, iar dacă stau mai mult trebuie să stea 14 zile în carantină
  • sărbătorile religioase fără participarea pelerinilor din alte localități. „Riscul major este pe durata transportului până la localitatea respectivă și înapoi acasă. Dacă se stă ore, este suficient să fie o singură perioasnă ca toată lumea din autocar să fie infectați”, a spus Raed Arafat. Participanții la sărbătorile religioase sunt numai cei care sunt în localitatea respectivă. Cu alte cuvinte, pelerinajul de Sf. Paraschiva, de la Iași, are toate șansele să fie anulat, doar locuitorilor capitalei Moldovei fiindu-le permis să participe.
  • controalele vor fi intensificate pentru a depista nereguli în respectarea regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, în special purtatul măștii

De altfel, există și intenția, de la nivel guvernamental, ca o parte din polițiști să patruleze fără a purta uniforma, în civil, potrivit G4Media. Polițiștii respectivi vor putea da amenzi în cazul persoanelor și firmelor care nu respectă regulile sanitare de purtare a măștii și distanțare socială. Mai mult, autoritățile îi îndeamnă și pe cetățeni să îi pozeze sau filmeze pe cei care nu respectă regulile anti-Covid.

Deja în țară, comitetele județene de urgență au luat măsuri restrictive.

IAȘI. La Iași, de pildă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, luni, suspendarea activității din restaurante și cafenele în municipiul Iași și în mai multe comune, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 la mia de locuitori. Deocamdată, măsura se va aplica până pe 12 octombrie. De asemenea, spectacolele și concertele, evenimentele culturale din municipiul Iași și alte câteva comune sunt interzise în perioada 06.10.2020 – 12.10.2020. Nici pelerinajul de Sf Parascheva nu va mai avea amploarea din anii trecuți, cei care vor putea participa fiind doar locuitorii Iașiului.

GALAȚI. În orașul Galați și în trei comune din județ - Cuca, Șendreni și Vânători - se închid cinematografele, teatrele și cazinourile, timp de o săptămână, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Rata de infectare în ultimele 14 zile în județul Galați este mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

Restricțiile sunt aplicate începând de marți și durează până pe 12 octombrie. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

ARAD. În județul Arad, mai precis în localitățile Lipova, Livada, Socodor şi Zimandu Nou intră în vigoare noi măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, în contextul în care a fost depășit pragul de infectare de 1,5 la mia de locuitori. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Arad a decis marți că restaurantele și cafenele vor fi închise, iar în jurul școlilor purtarea măștii este obligatorie. De asemenea, a fost suspendată activitatea în Piaţa Obor din municipiul Arad, cu excepţia zonei în care se comercializează produse agroalimentare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG