Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.
Poeta Louise Glück a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.
Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, Louise Gluck a urmat cursurile Sarah Lawrence College și Columbia University.
Considerată unul dintre cei mai talentați poeti americani contemporani, a debutat în 1968, iar de-a lungul carierei a fost recompensată cu numeroase distincții, între care National Book Award, premiul Pulitzer și Premiul Național al Cărții, abordând teme precum copilăria și viața de familie, utilizând deseori miturile grecești și romane.
A publicat 12 colectii de poezii și câteva volume de eseistică.
Academia Suedeză nu publică niciodată o listă scurtă a scriitorilor nominalizaţi şi, din acest motiv, ghicirea laureatului Nobel pentru literatură este mereu foarte dificilă. Deliberările membrilor academiei rămân sigilate timp de 50 de ani.
Printre favoriţii din acest an - prin prisma caselor de pariuri şi a opiniilor exprimate de mai mulţi critici literari - se află scriitoarea şi poeta canadiană Ann Carson, compatrioata ei Margaret Atwood, scriitoarea franceză Maryse Conde originară din Guadelupa, romanciera antiguano-americană Jamaica Kincaid şi scriitoarea kenyană Ngugi wa Thiong’o.
Anul trecut, Academia Suedeză a anunţat doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură - scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk pentru anul 2018 şi scriitorul austriac Peter Handke pentru 2019 - după ce a decis să amâne decernarea premiului din 2018 din cauza unui uriaş scandal sexual şi a unor prezumtive conflicte de interese.
Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".
Marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.
Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.
Laureatul cu Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.
În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.
Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.
Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.