Linkuri accesibilitate

Orban cere creşterea capacităţii de testare şi a numărului de paturi de la ATI


Guvernul Orban

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi seară ministrului Nelu Tătaru creșterea capacității de testare și a numărului de paturi la secțiile de terapie intensivă. El a mai cerut o implicare și a medicilor de familie în circuitul de monitorizare a persoanelor diagnosticate cu coronavirus.

„Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie. În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmărite. Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie - aşa cum am discutat - şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţi, mai ales care au cazuri uşoare, să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate. Pentru că nu pot numai medicii din spitalele COVID şi suport COVID să asigure monitorizarea stării de sănătate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice", a precizat premierul.

Orban a spus că anchetele epidemiologice și izolarea persoanelor de contact reprezintă cea mai bună „forma de luptă” împotriva epidemiei. „Şi în continuare insistaţi, nu numai cantitativ, ci şi calitativ, pe aceste anchete epidemiologice, pentru că asta e forma de luptă cea mai bună: izolarea persoanelor de contact - cum am fost şi eu, de exemplu. Am fost izolat şi, dacă aş fi fost pozitiv, nu mai transmiteam către alţii boala. Deci chestiunea asta trebuie urmărită cu mare atenţie. De asemenea, în comunicarea publică trebuie să fim foarte limpezi, foarte clari: cu cât reuşim să controlăm răspândirea virusului, cu atât viaţa este mai normală, economia este mai puţin afectată şi nu trebuie să impunem restricţii care să afecteze derularea vieţii în condiţii de normalitate.”

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a avertizat marți că, deși în acest moment sunt suficiente locuri la terapie intensivă în Bucureşti, ar putea fi atinsă în curând capacitatea maximă.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi 3.130 de cazuri de coronavirus, un nou record atins în România de la debutul pandemiei. Ele au fost confirmate după prelucrarea unui număr de 30.191 de teste.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG