Linkuri accesibilitate

Ședință a liderilor UE din cauza Covid. Apel al președintei Comisiei


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Liderii Uniunii Europene se întrunesc joi într-o ședință de criză în sistem de videconferință, după ce numărul de cazuri de Covid-19 a crescut în tot spațiul comunitar.

Ședința are loc la nici 24 de ore după ce Franța și Germania au instituit starea de urgență generală și parțială.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut, miercuri, guvernelor europene să ia măsuri mai „îndrăznețe” și a anunțat că livrarea unor vaccinuri anti-Covid ar putea începe cel mai devreme în aprilie anul viitor.

Înaintea videoconferinței liderilor UE, Comisia a emis o propunere către Consiliu pentru o cooperare mai cuprinzătoare în ceea ce privește reacția la pandemie, dar mai ales pentru un mai bun schimb de date, inclusiv cu privire la capacitatea de îngrijire din spitale; testare îmbunătățită și mai rapidă; utilizarea mai bună a aplicațiilor de urmărire a contacților; plus reguli mai consistente privind transportul și frontierele.

Von der Leyen le-a cerut liderilor europeni să pregătească planuri de vaccinare, chiar dacă studiile clinice nu au reușit încă să obțină un vaccin aprobat. „Facem apel la statele membre să pregătească acum planuri naționale de vaccinare și să le revizuiască la nivelul UE. Trebuie să fim pregătiți pentru sosirea primelor vaccinuri. Sunt multe de făcut”, a mai spus ea.

Ea le-a cerut statelor membre să se coordoneze între ele privind administrarea crizei generate de Covid-19.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG