Linkuri accesibilitate

Situația fugarilor celebri. Începe căutarea averilor dosite de infractori prin offshore-uri


Ministrul Justiției a vorbit, marți, în cadrul unei conferințe de presă, despre problemele sistemului judiciar
Ministrul Justiției a vorbit, marți, în cadrul unei conferințe de presă, despre problemele sistemului judiciar

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că ANABI va căuta banii din infracțiuni ascunși în firme off-shore și a trecut în revistă infractori celebri care au fugit din țară după condamnări. A criticat, într-o conferință de presă, PSD că nu supune la vot legi esențiale pentru sistemul judiciar.

Infractori fugiți din țară și stadiul extrădărilor

Predoiu a mai făcut o trecere în revistă a cazurilor de infractori celebri care au fugit din România înainte de a fi condamnați definitiv de judecători. „De la ultima actualizare a dosarelor (21 septembrie 2020), la nivelul direcției, s-a procesat un număr de 6513 lucrări, din care 122 în materia extrădării. În prezent, sunt 109 dosare de extrădare activă pendinte (cereri în care România este stat solicitant), a declarat ministrul.

  • Gabriel Popoviciu, afacerist condamnat la 7 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Predoiu a arătat că o instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019, dar că afaceristul a formulat apel, cel mai probabil acesta urmând să fie audiat pe 15 martie 2021.
  • Alexander Adamescu- o instanță din Marea Britanie a dispus predarea în țară în baza unui mandat de arestare emis de Curtea de Apel București, însă Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri.
  • Dragoș Săvulescu- autoritățile italiene, Curtea de Apel Napoli mai exact, au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia, dar au suspendat executarea pedepsei. Alfel spus, un judecător din Napoli a decis să transforme pedeapsa de 5 ani și jumătate cu executare primită în dosarul retrocedărilor de plaje în una cu suspendare.

Îmi exprim dezamăgirea față de instanța italiană în acest caz. Nu mă tem că reacția mea ar putea fi văzută ca o formă de presiune(...) Suntem extrem de dezamăgiți. Poate aude ministrul itallian de Justiție”, a subliniat Predoiu.

  • Mario Iorgulescu a fost localizat tot în Italia și procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană.
  • Același lucru se întâmplă și în cazul Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată definitiv la 4 ani închisoare.
  • Afaceristul israelian Avraham Morgenstern. Predoiu a arătat că acesta a fost prins în Argentina după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani ănchisoare pentru evaziune fiscală. Arestat inițial în vederea extrădării, Morgenstern a fost eliberat pe cauțiune. În urmă cu doi ani, o instanță a aprobat extrădarea dar condamnatul a contestat măsura și de atunci nu s-a mai auzit nimic de caz.
  • Sebastian Ghiță, ministrul a arătat că acesta nu are în acest moment niciun mandat de arestare pe numele său, după ce instanțele care au cerut inițial așa ceva la emiterea de mandate. Astfel, MJ a retras cererile de extădare
  • ANABI va căuta banii prin offshore-uri

  • Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat o strategie pentru întărirea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în ceea ce privește colaborarea cu autoritățile din Statele Unite și Olanda în cazul firmelor off-shore. El a precizat că se vor forma echipe mixte de cooperare cu cele două țări, iar ANABI va fi conectată la baze de date esențiale. „Dacă totul merge bine, până în februarie-martie ANABI se va transforma, dintr-o agenţie care este în prezent doar de inventariere şi de sprijin, într-o agenţie preponderent de valorificare a activelor provenite din infracţiuni. Pasul următor este acela de a transforma ANABI într-o agenţie de identificare şi de căutare a activelor din jurisdicţiile offshore. Aş putea spune, printr-o expresie plastică, încercăm să punem colţi ANABI, pentru că ea să sfâşie din averile dosite de infractori, în special în jurisdicţiile offshore din străinătate", a declarat Predoiu, marți, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a recunoscut că o altă provocare a Agenției ar fi accesul inspectorilor ANABI la baza de date a ANAF, lucru care nu se întâmplă în acest moment.

Român închis în China, blocat de pandemie

Întrebat de Europa Liberă de ce s-a blocat transferul cetățeanului român Marius Balo, condamnat în China și care a cerut să execute pedeapsa în țară, Predoiu a arătat că transferul este blocat de regulile chinezești privind pandemia.

Suntem în permanent contact cu ambasada Chinei și cu familia sa, El a avut un ghinion teribil Toate procedurile erau pregătite dar a intervenit situația cu pandemia. Suntem în permanent contact cu ambasada Chinei și cu familia sa, El a avut un ghinion teribil Toate procedurile erau pregătite dar a intervenit situația cu pandemia. S-au întețit totuși comunicările iar domnul Balo a transmis că este foarte bine tratat și că nu are niciun fel de plângere la adresa autorităților penitenciare chinezești”, a arătat Predoiu despre situația lui Marius Balo, deținut din 2014 într-o închisoare din Shanghai încă din 2014.

El a fost condamnat pentru fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, după cum singur recunoaște într-un memoriu transmis autorităților române, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori. A fost condamnat în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare.

Întrebat cum a pus în practică decizia CEDO din dosarul Kovesi vs. Romania, Predoiu a arătat că acesta este cuprinsă în legile justiției care sunt în dezbatere publică și care vor fi votate, cel mai devreme, în martie 2021 de viitorul Parlament, fără să amintească faptul că România avea șase luni la dispoziție pentru a prezenta Consiliului de Miniștri al Consiliului Europei un plan de măsuri pentru implementarea deciziei CEDO referitoare la garantarea independenței procurorilor.

„PSD nu își face treaba”

În continuare, ministrul a atacat PSD, partid care ține în parlament legile privind sistemul judiciar și nu le supun la vot. „MJ și-a îndeplinit obiectivele pe tema Parchetului European. Suntem primul stat care a încheiat aceste dezbateri. Am avut un schimb de scrisori cu șeful Parchetului european. Începem cu 15 procurori și unii de rezervă. Am trimis Guvernului iar Guvernul Parlamentului proiectul pentru operaționalizarea EPPO. Din păcate proiectele aflate în Parlament trenează. Majoritatea PSD nu își face treaba. Nu e decât un semn privind cosmetizarea abordării PSD față de tema Justiției iar eliminarea unora dintre cei ce au lovit în temelia Justiției nu face altceva decât să ne arate că PSD oprește în continuare evoluția modernizării Justiției. (...) Fac apel la psd sa renunte la atitudinea pasiva de neadopatarea unor legi esentiale. Am trimis 9 scrisori, toate adresate parlamentului. Am cerut urgentatea acestor acte normative. Toate sunt în Camera Deputaților. Nu inteleg de ce nu le adoptă mai repede. Multumesc pentru politețuri, dar n-am nevoie de ele. Am nevoie de legi”, a mai susținut Predoiu cu referire la declarația recentă a lui Marcel Ciolacu potrivit căreia are un dialog constructiv cu ministrul Justiției.

Demnitarul a mai vorbit despre îmbolnăvirile cu COVID din sistemul de justiției și a dat garanții că nu se vor închide parchetele și instanțele. „Deocamdată din instanțe avem 546 de persoane infectate din instanțe. Cinci cazuri sunt în ATI. Sunt înregistrate la nivel național trei decese ale unor persoane care au fost înregistrate în instanțe. Un caz la Bacău, Timișoara și Iași. „Nu se pune problema opririi actului de justiție, dar putem adapta regulile”, a mai precizat Predoiu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG