Linkuri accesibilitate

Franța comemorează cinci ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa


Parisul comemorează vineri cinci ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa, din noaptea de 15 noiembrie 2015, în care au murit 130 de oameni, ucişi de militanţi islamişti în sala de spectacole Bataclan, în apropiere de Stade de France şi în mai multe localuri din Paris. De asemenea, 350 de persoane au fost rănite, amintesc dpa și AFP.

Primul ministru Jean Castex și primarul Parisului, Anne Hidalgo, au participat la mici ceremonii comemorative, restrânse din cauza pandemiei de coronavirus, la fiecare din ţintele teroriştilor din noiembrie 2015: Stade de France, barul Le Carillon și restaurantul Le Petit Cambodge.

Groaza pură din momentul atacurilor, revendicate de extremiștii Daeș, a lăsat cicatrici care încă nu s-au vindecat, timp în care amenințarea la adresa securității pentru Franța nu s-a redus câtuși de puțin.

„Cinci ani mai târziu, cel mai dificil lucru rămâne data de 13 noiembrie și tot ceea ce are legătură cu ea”, spune David Fritz Goeppinger, care a supraviețuit masacrului de la Bataclan și a scris o carte „O zi în viețile noastre”, pentru a reuși să-și depășească trauma.

„Mi-e foarte greu să spun azi că sunt mai bine sau asta e ... Stresul post-traumatic nu a trecut”, a declarat el pentru AFP.

Catherine Bertrand, care a supraviețuit atacului de la Bataclan și care a scris o carte de benzi desenate „Cronici ale unui supraviețuitor”, spune că stresul post-traumatic a mai scăzut în timp, dar că poate oricând reveni.

„Imediat ce se pune problema să ies sau să folosesc transportul în comun, acesta revine”, a spus ea.

Cea de-a cincea aniversare a grevelor din noiembrie 2015 vine într-o Franță marcată de trei noi atacuri din ultimele săptămâni: un atac cu cuțitul în afara fostelor birouri ale săptămânalului Charlie Hebdo, decapitarea unui profesor și un atac la o biserică din Nisa.

În ianuarie 2015, bărbații înarmați islamiști au masacrat personalul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, susținând că răzbună publicarea de caricaturi ale profetului Mohammed.

Fidel reputației sale sfidătoare, săptămânalul a republicat în septembrie desenele, pentru a marca începutul procesului presupușilor complici la crimă.

În urma acestei mișcări, un bărbat născut în Pakistan a înjunghiat două persoane pe 25 septembrie în afara fostelor birouri ale publicației Charlie Hebdo.

Profesorul Samuel Paty, care a arătat caricaturile la clasă, ca exemplificare a libertății de exprimare, a fost decapitat în afara școlii sale pe 16 octombrie de un radical islamist din Cecenia.

Pe 29 octombrie, un bărbat sosit recent din Tunisia a ucis trei persoane cu un cuțit, într-o biserică din Nisa.

Procesul cu privire la asasinatele de la Charlie Hebdo, din ianuarie 2015, este în curs de desfășurare, în timp ce la începutul anului 2021 se va deschide procesul asupra atacurilor de la Paris din noiembrie 2015.

La acest proces va fi prezent doar unul dintre autorii atacului, Salah Abdeslam, un franco-belgian. Toți ceilalți atacatori și-au detonat vestele explozive sau au fost uciși de poliție, cu excepția lui Abdeslam, care a fost arestat în Belgia patru luni mai târziu.

Alți nouăsprezece suspecți acuzați că au oferit asistență logistică vor fi judecați odată cu el, deși cinci dintre ei se presupune că au murit în Irak sau Siria și vor fi judecați în lipsă.

Presupusul coordonator al atacurilor, belgianul Abdelhamid Abaaoud, care a tras în oamenii de la terase și din cafenelele care erau pline în acea noapte, a fost ucis cinci zile mai târziu într-un asalt al poliției asupra suburbiei din Paris Saint Denis.

Din ianuarie 2015, peste 260 de oameni au fost ucişi în Franţa în atacuri teroriste confirmate sau prezumtive.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG