Linkuri accesibilitate

Cine e AUR și ce vrea George Simion. Numele controversate de pe listele Alianței pentru Unirea Românilor


George Simion, co-președintele (AUR) a candidat la Camera Deputaților pentru București.
George Simion, co-președintele (AUR) a candidat la Camera Deputaților pentru București.

Într-un singur an, un partid euro-sceptic, cu mesaje xenofobe și marcate de teorii ale conspirației, a obținut aproape 9% din voturi și a devenit a patra forță politică a țării. Printre viitorii deputați, profesori, scriitori și artiști, dar și persoane condamnate pentru corupție și fapte violente.

Născut în Focșani, George Nicolae Simion (34 de ani), co-președintele AUR, este un militant unionist. La 1 decembrie 2019, Simion anunța crearea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), iar un an mai târziu, partidul său ajunge în Parlamentul României cu aproape 9 procente din voturi.

Mesajele electorale ale AUR au fost transmise masiv online, dar notorietatea formațiunii politice s-a construit și prin câteva metode clasice. Astfel, campania de promovare din ultimul an s-a remarcat prin deplasări prin întreaga țară, Simion fiind organizatoul protestelor anti-mască din Piața Victoriei, unde împărțea pliante. Un autocar auriu cu însemnele partidului a staționat săptămâni bune în Piața Victoriei, la fel și corturile tricolore instalate în același loc. Ințial, Simion a fost făcut cunoscut publicului la emisiunile lui Rareș Bogdan, acum eurodeputat PNL. La talk-show-ul acestuia, George Simion a fost prezentat ca un mare român și mare patriot.

Promovare pe Facebook

În ultimele săptămâni, Simion s-a remarcat printr-o campanie agresivă pe rețelele de socializare. Interviul prezentat pe canalul său de youtube înregistrând o audiență de 40.000 de vizualizări. Un interviu cu Donald Trump despre care Simion spune că presa din țară nu l-a difuzat deoarece „este vândută” a fost văzut pe canalul său de 265.000 de ori.

Unionist declarat, George Nicolae Simion a candidat ca independent la alegerile europarlamentare din 2019 și a obținut 1,21 % voturi în țară și 3,25% din voturile românilor din diaspora, adică 117.141 de voturi în total.

Alianța lui Simion a reușit să adune un sfert din numărul românilor stabiliți în străinătate, aproximativ 60.000 de voturi doar din diaspora. AUR se caracterizează ca singurul partid anti-sistem, postările de pe pagina partidului având frecvent peste 2000 de aprecieri.

Claudiu Târziu și afinitățile legionare

Co-fondatorul partidului este jurnalistul Claudiu Richard Târziu, aflat la un moment dat la conducerea Coaliției pentru Familie. El este pe primul loc pe listele partidului pentru funcția de senator de București.

Târziu a fost director și fondator al revista Rost, prezentată ca fiind „o revistă pentru resurecţia naţională şi creştină”, dar în paginile căreia sunt promovate figuri ale unor lideri ai miscării legionare. Pe blogul propriu, Claudiu Târziu își arată deschis admirația pentru Corneliu Zelea Codreanu: „Care adevăr istoric a fost ignorat de Ion Cristoiu cînd l-a portretizat pe Codreanu? Nu era charismatic, incoruptibil şi idealist (sau, mă rog, dacă vreţi, romantic)? Când şi ce dovezi sunt că Mişcarea Legionară a pregătit asasinarea în masă a evreilor?”.

Soția sa, Adela Ioana Grăjdeanu Târziu a candidat pe primul loc din partea AUR pentru Senat în județul Bacău.

Invitatul surpriză

Diana Șoșoacă and Bobby Păunescu
Diana Șoșoacă and Bobby Păunescu

Dumincă seara, la sediul partidului, printre susținători și-a făcut apariția și Bobby Păunescu, acesta fiind invitat imediat pe scările sediului, în fața camerelor de luat vederi. Deși inițial purta mască, imediat ce a ajuns pe scări, Păunescu Junior și-a scos ostentativ masca în semn de solidaritate cu ceilalți lideri ai partidului. Simion a fost invitat de mai multe ori în studiourile televiziunii B1 TV, unde acționar este magnatul George Constantin Păunescu, tatăl lui Bobby.

Ateismul ”o rătăcire”

„Cînd spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam”, se arată în programul AUR.

Ateismul este considerat o ”rătăcire” născută din aroganță.

În concepţia AUR, ateismul este o rătăcire ivită din aroganţa celor care îşi închipuie că o viziune antropocentrică asupra universului este superioară uneia teocentrice. Cum tot la fel AUR este împotriva campaniei de persecuţie la care e supus creştinismul în ultimele decenii. AUR se va opune defăimării clerului, terfelirii simbolurilor de credință și compromiterii credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.

Avocata Șoșoacă și Teodosie

George Simion a pus-o pe avocata Diana Șoșoacă pe primul loc pe lista AUR de la Iași, având șanse mari să fie aleasă senator. Ea s-a remarcat prima dată la pelerinajul de la Sfânta Parascheva de la Iași unde a protestat cu o portavoce împotriva măsurilor anticovid impuse de autorități.

Șoșoacă este avocata arhiepiscopului Teodosie, după propria declarație publică, cobalorator al Securității, care a incitat la încălcarea carantinei pentru organizarea și în acest an a pelerinajului de la peștera Sfântului Andrei, din jud. Constanța.

Câți pelerini au răspuns la chemarea lui Teodosie? În 2019, la Sf. Andrei, au venit 10.000
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Diana Iovanovici-Șoșoacă a câștigat notorietate și tracțiune electorală în special de pe urma pandemiei de COVID-19. S-a manifestat ca un critic virulent și de pe poziții conspiraționste a tuturor măsurilor luate de autoritățile române în această perioadă - de la portul măștilor medicale la restricțiile privind deplasarea.

Acțiunile civice ori politice desfășurate de George Simion au fost prezentate pe larg de publicația Sputnik, organul de presă oficial de propagandă al Rusiei în Republica Moldova și România. El a fost implicat și în confruntările de la cimitirul din Valea Uzului, din vara lui 2019, unde a condus protestarii nationaliști, aflați în dispută cu etnicii maghiari.

Cele mai multe voturi au fost adunate de Simion în zona Moldovei, Suceava și Botoșani fiind județele fruntașe cu 14,45 % pentru AUR.

Averea lui Simion

Averea lui Simion este compusă dintr-o mașină fabricată în 2006, veniturile pe 2019 fiind de 38.322 de lei (3.200 de lei lunar), echivalentul salariului de director de marketing la firma Ideal Proiect Arhitecture&Engineering S.R.L.

Candidați condamnați

Candidatul AUR Lucian Florin Pușcașu, primul pe lista pentru Camera Deputaților în județul Suceava a fost condamnat definitiv la 1 an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

În 2009, DNA anunța că Pușcașu, în calitate de administrator al al unei tipografii a prezentat autorităţii care finanța proiectul mai multe documente financiar contabile care conţineau date inexacte sau incomplete, cât şi un număr de 39 de certificate de absolvire falsificate. ”Inculpatul a depus aceste documente pentru a justifica modalitatea de cheltuire a sumei de aproximativ 32.560 euro, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă”.

În 2013, Curtea de Apel Suceava îl condamna pe Pușcașu cu suspendare, având un termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârşirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Totodată, instanța a dispus încetarea procesul penal faţă de Puşcaşu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei.

Un alt candidat controversat al AUR este generalul în rezervă Mircea Chelaru, primul pe lista pentru Camera Deputaților din județul Argeș. Fost membru al PRM, Chelaru a fost trecut în rezervă în 2001 după ce a participat la ridicarea unui bust al mareșalului Ion Antonescu. Tot Chelaru era printre cei prezenți la conferința lui Alexandr Dughin de la Sala Dalles, București, din aprilie 2017.

Ioan Mihai Lasca - liderul filialei din Bihor a (AUR), este judecat în două dosare penale. Potrivit G4media, în unul dintre ele a fost condamnat, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru lovire. În alt dosar, din 2019, instanța a instituit un ordin de restricție împotriva sa, la cererea fostei iubite care s-a plâns că ar fi avut un comportament agresiv.

Ideologia de gen, o aberație

Potrivit statutului partidului, doctrina AUR se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința și libertatea.

Familia este celula de bază a oricărei societăți viabile. De aceea, este vital ca societatea să stimuleze constituirea de familii, să sprijine și să apere familia. Doctrina AUR consideră că ideologia de gen este o aberaţie teoretică care descinde din oficina actuală a activiștilor neomarxisti”, se arată în document.

Mai departe, „patria este țara tatălui, dacă ascultăm etimologia cuvîntului, pe cînd limba nativă este limba vorbită de mamă”.

Nu credem în Europa și Statele Unite

Mai mult, membrii AUR nu cred în Europa unită, militând împotriva globalismului. „Suntem un partid conservator. În plan extern, suntem un partid care vrea o Europa a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina A.U.R. nu o poate împărtăși. Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene”, se mai arată în statut.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG