Linkuri accesibilitate

Numărătoare inversă: Primele 10.000 doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino


10 mii de doze au ajuns la București
10 mii de doze au ajuns la București

Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns, sâmbătă la ora 8.00, la Institutul Cantacuzino din București, cu o zi înainte de startul campaniei de vaccinare.

Institutul a recepționat tranșa de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer, primul căruia i s-a acordat autorizația condiționată de punere pe piață de către Comisia Europeană.

La început va fi vaccinat personalul medical. Faza a doua include persoanele din grupele de risc și apoi populația generală. Efectele adverse sunt de intensitate ușoară și medie, a transmis Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional, care a adăugat că răspunsul protector se declanșează la 14 zile de la prima doză, dar este de maxim la 7 zile, de la a doua doză.

Efectele adverse sunt locale. Cele mai frecvente: durere la locul de administrare, roșeață, dar pot fi și febră, dureri musculare, articulare. ”Au fost reacții la persoane care aveau istoric de reacții alergice severe”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Duminică începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie” – a transmis și premierul Florin Cîțu, prezent la eveniment.

Mai puțin de 24 de ore până la startul campaniei de vaccinare

Vaccinarea va începe în România în același moment în care începe peste tot în Uniunea Europeană. Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical, a precizat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Pentru a se ajunge la imunizare colectivă, specialiștii spun că este nevoie de vaccinarea a 60-70% din cetățeni, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de 10,7-11 milioane de doze. La acest moment, România a contractat 10 milioane de doze.

Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a personalului medical, ar trebui să se termine la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Vaccinarea de masă, a populației generale, ar urma să înceapă în luna aprilie.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Simbolic, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București va deschide cmpania duminică, la ora 09.00. În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie. A doua tranșă de vaccin, 150.000 de doze, ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare, iar din ianuarie sunt așteptate săptămânal câte 150.000 de doze.

XS
SM
MD
LG