"Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general", a declarat sâmbătă medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei.
Cum vor reacționa însă medicii și cât de pregătiți sunt să fie integrați în logistica uriașă pe care o presupune campania națională de vaccinare? Sunt printre întrebările pe care Europa Liberă le-a adresat vicepreședintelui Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.
Gheorghe Borcean: Încrederea este o chestie definitorie, este o valoare socială. Neîncrederea e o catastrofă pentru oameni, în general, dar și pentru societate. În urmă cu 7 luni vorbeam despre unica șansă de a scăpa - în afară de cea de a nu ne îmbolnăvi - apariția cât mai rapidă a unui vaccin. Și lumea se îndoia că vaccinul o să apară în cursul anului 2020. Iată că acum, prin eforturi de care lumea nu trebuie să uite, lucrurile stau altfel. Au fost eforturi ale biologilor, ale tehnologilor, ale firmelor, eforturi științifice, materiale, sociale, politice, administrative. O convergența, o sinergie a acțiunilor tuturor țărilor care s-au unit pentru un scop de asemenea noblețe. Vaccinul nu e pentru cei cu bani, cei bogați, cei privilegiați. Este pentru toată lumea - pentru categoriile cele mai vulnerabile. Și atunci toate aceste eforturi trebuie răsplătite cu încrederea noastră. Nu există niciun motiv de îndoială. Sigur că orice medicament are unele efecte secundare, dar beneficiul social este global.
Europa Liberă: Câtă încredere există însă în rândul celor pe care-i reprezentanți, mai ales că primii vaccinați vor fi cei din linia întâi?
Gheorghe Borcean: Am văzut la început și pe parcursul evoluției pandemiei și-am auzit voci de formatori de opinie care vorbeau despre faptul că boala nu există. Acum nu mai aud în rândul miniștrilor sau nu mai văd grupuri compacte de degrinatori ai vaccinării. Acum nu se mai vede așa. Am percepția că marea majoritate a medicilor, cel puțin cei care se află acum în prima linie și cei care vor fi primii beneficiari ai vaccinului, se vor vaccina. Pentru că oamenii au trăit în acel mediu și au văzut catastrofa. Au trăit luni de zile de nenorocire. Cuvintele nu sunt îndeajuns de semnificative ca să spunem ce e în sufletul doctroilor și a personalului medical, după câte au văzut.
Europa Liberă: La Colegiul Medicilor au început să apară întrebări și nedumeriri din partea personalului medical?
Gheorghe Borcean: În general, Colegiul Medicilor, prin reprezentanții săi participă împreună la Ministerul Sănătății în colectivul acesta de vaccinologogie. Colegii noștri care se află acolo n-au avut decât întrebări legate de infrastructură, de logistică, de modul în care se petrece campania. N-au avut angoase existențiale dacă să fac sau nu vaccinul sau dacă apar complicații.
Europa Liberă: În ce măsură există îngrijorări din partea medicilor că li s-ar putea pune pe umeri responsabilitatea deciziei, mai ales pentru categoriile de pacienți care au anumite afecțiuni?
Gheorghe Borcean: Medicul român este obișnuit să-și asume de zeci de ani, precum și cu ceea ce i se pune în spinare de către administratorul sistemului Suntem obișnuiți să încasăm tot ce ceea ce a fost în neregulă în sistem. Noi am gestionat toate acestea. Lucrul acesta nu ne sperie, mai ales acum. Și oricum nu poate să o facă altcineva, decât medicul. Nu poate să-și asume răspunderea altcineva pentru ceea ce s-ar putea întâmpla. După cum percep însă din drafturile de acte normative, administratorul sistemului își asumă o bună parte din efectele secundare ale acestei profilaxii prin vaccinare.
Europa Liberă: Așadar nu există temeri de acuzații ulterioare de malpraxis?
Vaccinarea nu este nici cel mai complicat act, dar nici cel mai simplu.
Gheorghe Borcean: Numai dacă nu faci ceva, nu vei fi acuzat. Nu poți să fi exonerat de o răspundere, când ai făcut o faptă. Indiferent de ce se întâmplă: și dacă te duci să iei pâine și ai trecut pe lângă semafor, nu la semafor, ești pasibil de o răspundere, dacă se produce ceva. Numai dacă n-ai făcut nimic, doar atunci poți să fi exonerat de orice răspundere. Orice fapt pe care-l faci naște o răspundere. Sigur, vaccinarea nu este nici cel mai complicat act, dar nici cel mai simplu. Dar având în vedere că va fi un act universal - în toate țările din lume - el va fi un act reglementat prin acte normative care vor face din medicul vaccinator un prepus al sistemului, nu un comitent. El va fi cineva care îndeplinește acea sarcină pe care o stabilește Uniunea Europeană. E o răspundere împărțită cu cel care face, până la urmă, gestul. Le recomand colegilor mei să nu fie speriați. Să nu-și imagineze cineva că va fi altfel în Germania, în SUA sau în Marea Britanie.
Europa Liberă: Cât de mare este acum gradul de cunoaștere în țară, din partea medicilor, a acestei logistici complexe pe care o impune campania de vaccinare?
Gheorghe Borcean: Deja de o săptămână se organizează ciclul de instruire, dar asta nu înseamnă că acesta a pătruns până la ultimul medic, din ultima comună. Dar și acela va ajunge să vaccineze, însă nu astăzi. Astăzi se vor vaccina medicii din spitale din prima linie, de boli infecțioase. Experiența ce se va acumula în aceste spitale se va transmite mai departe, va da calitatea actelor noastre de peste o săptămână, două-trei, când lucrul acesta va ajunge până la ultimul medic care va mai vaccina. Vor mai fi încă niște pași care vor face să se acumuleze experiență și cunoaștere. Iar noi trebuie să-i încurajăm pe oamenii ăștia, pe medici și să nu se le punem piedici.