Linkuri accesibilitate

Tensiuni politice în Marea Britanie, după negocierea și publicarea Acordului post-Brexit. Premierul face apel la unitate


Premierul britanic Boris Johnson.
Premierul britanic Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson cere unitate, pentru a reuşi aprobarea Acordului post-Brexit în Parlament. Situția redevine complictă la Londra, după ce facțiunea eurosceptică din Partidul Conservator a dat de înțeles că va examina proiectul Acordului negociat cu Uniunea Europeană, înainte de a-l aproba.

"Sper foarte mult că acest tratat va trece de examinare şi sper că îl vom putea susţine. Dar am fost aleasă pe baza unui program care promitea îndeplinirea Brexit, astfel că trebuie să citesc documentul pentru a-mi da seama dacă într-adevăr am obţinut acest lucru sau dacă rămânem blocaţi pe orbita reglementărilor UE", a declarat Theresa Villiers, deputat conservator, pentru BBC.

În acest context, premierul Johnson s-ar putea vedea nevoit să ceară sprijin inclusiv de la opoziția laburistă.

"Cred că acum avem o bază pentru prietenie şi parteneriat de lungă durată cu Uniunea Europeană, în calitatea de suverani egali", le transmite Boris Johnson parlamentarilor conservatori, pe care îi îndeamnă să aprobe Acordul post-Brexit fără rezerve, mai ales că, susține premierul, Regatul Unit ar fi obținut o victorie în negocierea cu blocul comunitar: "Am obţinut toate punctele manifestului nostru", a insistat Boris Johnson.

Șansele unei colaborări poltice s-au subțiat însă și mai mult, după ce și Keir Starmer, liderul laburist, a aflat că are de stins o revoltă în propriu partid, unde s-au exprimat deja voci împotriva Acordului.

Iar Ed Davey, liderul Partidului Liberal-Democrat ( de asemenea în opoziţie), a sugerat deja că nu va susţine Acordul. "Dacă detaliile se vor dovedi a fi ceea ce auzim, nu îl putem susţine", a transmis deja Davey.

Comisia Europeană a ajuns joi la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii, iar documentul va intra în vigoare după expirarea tranziţiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021. "A meritat să luptăm pentru acest acord, întrucât acum avem un acord corect şi echilibrat cu Marea Britanie, care va proteja interesele europene, va asigura competiţia corectă, va oferi predictibilitatea atât de necesară pentru comunităţile noastre de pescari. În sfârşit, putem lăsa Brexitul în urma noastră şi putem privi spre viitor. Europa merge înainte", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Proiectul, un document de 1.246 de pagini, a fost publicat sâmbătă și, dincolo de contrele politice, a stârnit deja nemulțumirea Organizaţiilor Pescarilor din Marea Britanie. Asociațiile de profil și-au făcut cunoscută frustrarea, pentru că Londra ar fi făcut prea multe concesii.

Ce domenii acoperă Acordul post-Brexit (sinteză)

  • Acordul acoperă atât comerţul cu produse şi servicii, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE, precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate
  • Zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea
  • UE şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit;
  • Menţinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ce poate oferi spaţiul comunitar;
  • În domeniul energetic, acordul prevede un nou model de comerţ şi interconectivitate, cu garanţii privind competiţia corectă şi transparentă.
  • Potrivit Comisiei Europene acordul îşi propune să asigure drepturi pentru cetăţenii UE şi pentru cei britanici. "Acest lucru se referă la cetăţenii UE care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în Marea Britanie, precum şi la cetăţenii britanici care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în UE după 1 ianuarie 2021", precizează CE
  • Acordul permite continuarea participării Marii Britanii la un număr de programe UE în perioada 2021-2027 (cu condiţia contribuţiei financiare a Marii Britanii la bugetul UE), precum Programul Orizont Europa (Horizon Europe)
  • Politica externă, securitatea externă şi cooperarea în domeniul apărării nu sunt acoperite de acord, pentru că Marea Britanie nu le-a inclus în negocieri.

Marea Britanie va ieşi din piaţa unică, din Uniunea vamală şi din toate sistemele politice ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2021. Libera circulaţie a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului între UE şi Marea Britanie încetează la 1 ianuarie 2021.

XS
SM
MD
LG