Linkuri accesibilitate

Concurs cu „dedicație” la final de an pentru șefii din Poliția Română


Comisarul Bogdan Despescu, actual secretar de stat în MAI, ar viza postul de șef al Poliției Române.
Comisarul Bogdan Despescu, actual secretar de stat în MAI, ar viza postul de șef al Poliției Române.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, Poliția Română a scos la concurs posturile de adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și de șef la Poliția Capitalei.

Inițial, perioada de înscriere la concurs a fost stabilită pentru 24 – 28 decembrie. Potrivit surselor Europa Liberă, s-au înscris imediat comisarul Eduard Mirițescu, actual împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliției Române, chestorul Florentin Ion Brăcea, actual împuternicit adjunct al șefului Poliției, fostul șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, care dorește să devină inspector general adjunct 1 al Poliției și Bogdan Despescu, actualul secretar de stat în MAI.

Ulterior, prin dispoziție a noului ministru de Interne Lucian Bode, perioada de înscriere a fost prelungită până pe 11 ianuarie 2021, motivul invocat fiind tocmai perioada scurtă de depunere a dosarelor. „Având în vedere perioada scurtă destinată înscrierii la concursurile menţionate, precum şi faptul că aceasta s-a suprapus cu Sărbătoarea Crăciunului, se modifică data limită de depunere a cererilor de înscriere şi a documentelor prevăzute în anunţurile de concurs menţionate mai sus, în sensul că aceasta este data de 11.01.2021”, se arată în noul anunț.

Bătălia pe funcții de conducere

Potrivit surselor citate, actualul secretar de stat în MAI, Bogdan Despescu, speră să ocupe funcția de șef al IGPR în cazul în care nu va fi menținut secretar de stat de noul ministru. „Anunțul inițial de depunere a dosarelor a fost unul fără noimă. E adevărat că dosarul se depune electronic, dar sunt necesare adeverințe medicale sau de la angajator și fiind în perioada Crăciunului erau imposibil de obținut funcționarii fiind liberi”, ne-a dezvăluit un comisar.

O altă problemă a acestui concurs, cel puțin la nivelul Poliției Capitalei, este acela că actualul șef, comisarul Bogdan Berechet, a avut grijă să „niveleze” terenul pentru viitori șefi, contestatarii săi fiind cercetați prealabil disciplinar și astfel nu au voie să se înscrie la examen. „Este o regulă absurdă. Dacă sunt urmărit penal am voie să particip la concurs pentru o funcție de conducere, în schimb dacă sunt cercetat prealabil de conducerea Poliției nu am voie să-mi depun dosarul”, ne-a transmis un comisar de poliție aflat în această situație și care ar fi dorit să participe la concurs.

Conform anunțurilor postate pe site-ul Poliției Române s-au scos la concurs trei funcții de adjuncți ai Inspectorului General al IGPR pentru care s-au înscris Liviu Vasilescu, Eduard Mirițescu, de ani de zile șeful de cabinet al lui Bogdan Despescu și Florentin Brăcea. Pentru funcția de Director General al Poliției Capitalei s-a înscris doar Bogdan Berechet care ocupă această funcție prin împuternicire. Conform acelorași surse, postul de șef al IGPR este „blocat” pentru Bogdan Despescu.

Cine sunt Vasilescu și Despescu

Liviu Vasilescu a demisionat pe 1 septembrie 2020 de la șefia Poliției Romîne după ce în presă au apărut imagini cu acesta când negocia în miez de noapte cu familia interlopului Emi Pian detalii privind înmormântarea acestuia.

Trupul neînsuflețit al lui Emi Pian a stat o săptămână în casa familiei, timp în care s-au perindat sute de prieteni și apropiați, fără respectarea normelor de distanțare. Poliția a supravegheat din stradă toată această perioadă, fără a interveni.

Ulterior, unul dintre liderii Duduianu a declarat că a avut o întâlnire noaptea, într-o biserică din București, cu șeful Poliției Române și șeful Poliției Capitalei, în care i s-a cerut să grăbească înmormântarea celui ucis, pentru că pune poliția într-o situație dificilă.

Bogdan Despescu este un apropiat al fostului ministru de Interne Marcel Vela. În ziua în care Vasilescu și-a anunțat demisia din funcția de șef al Poliției Române, acesta a semnat un ordin prin care Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei era mutat la Harghita. Atunci, Despescu a fost întrebat dacă are vreo legătură cu acest lucru, explicația acestuia fiind că este „o decizie a Inspectoratului General al Poliţiei Române”. Rivalitatea dintre Gavriș și Opriș datează încă din 2016, când Despescu conducea IGPR, iar comisarul Gavriș l-a anchetat pe Gabriel Oprea în cazul Bogdan Gigină și s-a ocupat de cazul Colectiv. Despre Despescu se spune că ar fi prieten cu liderul PSD Marcel Ciolacu și un apropiat de SRI.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG