Linkuri accesibilitate

Magistrat despre noul ministru al Justiției: „Mi se pare că și el, ca Predoiu, joacă pe sârmă„


Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, și-a prezentat prioritățile mandatului, chestiunile urgente având termen martie 2021, iar legile justiției urmând a fi „reparate” în toamnă.
Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, și-a prezentat prioritățile mandatului, chestiunile urgente având termen martie 2021, iar legile justiției urmând a fi „reparate” în toamnă.

Criticile la adresa lui Stelian Ion sunt îndreptate spre echipa pe care o aduce la minister, dar și față de declarațiile nuanțate privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Avocatul Alexandru Dimitriu a fost propus secretar de stat la Ministerul Justiției din partea PLUS. Dimitriu (39 de ani) este avocat partener în casa de avocatură a lui Gheorghe Piperea și este membru PLUS (acum USR-PLUS) după ce anterior a fost un deceniu membru PNL.

Și-a pus secrertar de stat de mare valoare. Fiul lui tata. Exact de avocatul clanului Micula și de omul lui Piperea aveam nevoie”, a declarat pentru Europa Liberă un magistrat care cunoaște bine sistemul judiciar. Alexandru Dimitriu este fiul lui Radu Dimitriu, cel care deține în proporție de 25% editura cu profil juridic C.H.Beck SRL.

Cu referire la propunerea de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), magistrații spun despre Ion că „face balet”. „A fost o mare greșeală că s-a mers, din nou, pe avocați ca propunere de ministru. Eu cred că Stelian Ion e bine intenționat, dar dacă nu are echipa solidă în spate, nu-l văd bine. Are nevoie de secretari de stat competenți și să accepte să colaboreze cu asociațiile profesionale care n-au făcut jocurile PSD. Dacă vine în februarie hotărârea Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) si va fi clară pentru desființarea Secției, până și PSD va vota pentru desființare. Dacă se mai lungește mult acolo, am emoții în parlament cu UDMR și o aripă din PNL”, ne-a declarat un judecător.

„Joaca pe sârmă”

Un alt magistrat nu înțelege de ce nu s-a recurs la ordonanță de urgență pentru desființarea Secției speciale din moment ce tot prin OUG a fost înființată. „Dar dacă dădea OUG pe SIIJ ce se întâmplă așa grav? O dă cumva „la pace”, că Secția s-a înființat cu un scop bun dar nu l-a onorat, nu dă OUG s-o desființeze, a explicat OUG pentru complete, că sensul referendumului era de a proteja justiția. În rest, nimic spectaculos, omu' nu pare să aibă nerv. Sper să și priceapă. Și să fie cooperant. Doar că, dimpotrivă, mie mi se pare că și el, ca Predoiu, joacă pe sârmă”, ne-a declarat un alt magistrat.

Un procuror este și mai franc: „Am fost neplacut surprinși că ministrul a părut să dea mai degrabă mesaje de stabilitate șefilor de parchete decat masei procurorilor care muncesc. Ori lipsa de performantă a parchetelor este evidentă. Și ea se datorează și șefilor lipsiți de legitimitate profesională și credibilitate. Ne asteptăm la ceva mai mult de la un om care s-a luptat la baionetă pentru justiție în Comisia Iordache".

Ideile lui Stelian Ion

Scepticismul sistemului față de intențiile noului ministru Stelian Ion vine după ce acesta a explicat, în cadrul unui interviu pentru Hotnews, că nu va desființa Secția specială prin ordonanță de urgență, ci prin lege și că va propune puteri sporite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește numirea procurorillor șefi în funcții de conducere. Astfel, el a venit cu ideea ca avizul Consiliului să fie conform și nu consultativ ca până acum. Aceasta din urmă pare a fi mai degrabă o concesie a ministrului pentru ca magistrații să accepte micșorarea pensiilor speciale, astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, așa cum se întâmplă în prezent.

Desființarea SIIJ prin lege este o altă provocare a lui Ion. Chiar dacă va trece de Parlament, cel mai probabil această lege va fi atacată de PSD la Curtea Constituțională. Acolo, judecătorii reformatori nu au majoritate, iar un loc din cele nouă este ocupat de Gheorghe Stan, zis „Giani”, cel care a fost detașat de PSD de la șefia SIIJ la CCR și care a cerut păstrarea postului la Secția specială pentru 9 ani. În aceste condiții, martie 2021, termenul avansat de Stelian Ion pentru desființarea SIIJ este nerealist.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG