Linkuri accesibilitate

Navalnîi a publicat imagini cu palatul lui Putin de la Marea Neagră


Palatul lui Putin de la Marea Neagră. Întreaga proprietate este de 39 de ori mai mare decât Monaco, dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar și podgorii iar FSB deține 7.000 de hectare de jur împrejur
Palatul lui Putin de la Marea Neagră. Întreaga proprietate este de 39 de ori mai mare decât Monaco, dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar și podgorii iar FSB deține 7.000 de hectare de jur împrejur

Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al președintelui rus Vladimir Putin, arestat la revenirea în Rusia, a lansat marți o anchetă despre o proprietate fastuoasă de la Marea Neagră care i-ar aparține președintelui rus, transmite AFP.

Ancheta, publicată pe blogul opoziției, cu un videoclip YouTube de două ore, înregistrat înainte de revenirea sa în Rusia, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost plătită „cu cea mai mare mită din istorie”.

Investigația susține că proprietatea, situată de-a lungul coastei sudice a Mării Negre a Rusiei, este de 39 de ori mai mare decât Monaco și dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar și podgorii.

De asemenea, ancheta arată că Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea și că complexul a fost finanțat de apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Sechin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Ghennadi Timșenko.

„Este un stat în stat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit, Putin", spune Navalnîi.

Ancheta a fost publicată la o zi după ce Navalnîi, care a fost reținut de polițiști la revenirea din Germania, după ce a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok în august, a primit mandat de arestare de 30 de zile.

Militantul anticorupție, de 44 de ani, spune că Putin a ordonat otrăvirea sa, ceea ce Kremlinul neagă cu insistență.

Pe 2 februarie, o instanță va decide dacă pedeapsa de trei ani și șase luni cu suspendare, pe care Navalnîi a primit-o în 2014 pentru fraudă, ar trebui transformată în închisoare.

Navalnîi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă ca răspuns la arestarea sa, susținătorii săi planificând mitinguri sâmbătă la Moscova și în orașe din toată țara.

Ancheta făcută publică marți se adaugă celei din 2017, publicată tot pe You Tube, în care Navalnîi îl acuza pe premierul de atunci, Dmitri Medvedev, că controlează un imperiu de proprietăți de lux. Această anchetă a stârnit proteste în masă ale Opoziției.

Existența proprietății de la Marea Neagră și legăturile acesteia cu Putin au devenit cunoscute pentru prima dată în 2010, când omul de afaceri Serghei Kolesnikov le-a descris într-o scrisoare publică adresată lui Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți afirmațiile în comentariile adresate agenției de știri RIA Novosti, numindu-le „neadevărate”. Videoclipul care însoțește ancheta lui Navalnîi avea trei milioane de vizualizări în primele două ore de la publicare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG