Linkuri accesibilitate

Cum câștigă Mazăre bani prin interpuși: întreținerea palmierilor a costat Primăria aproape un sfert de milion de lei  


Condamnat la închisoare cu executare în mai multe dosare pentru fapte de corupție, fostul primar Radu Mazăre continuă să câștige bani din afacerile interpușilor săi.
Condamnat la închisoare cu executare în mai multe dosare pentru fapte de corupție, fostul primar Radu Mazăre continuă să câștige bani din afacerile interpușilor săi.

De șapte ani, primăria Constanța plătește întreținerea palmierilor în ghivece cumpărați de fostul primar Radu Mazăre. O firmă de casă a primit anual contracte în acest sens, chiar dacă palmierii s-au împuținat de trei ori. Costurile s-au ridicat la 230.000 de lei, în perioada 2013-2020.

După 20 de ani, primăria Constanța a reușit să scape recent de contractele păguboase încheiate cu firma Garden Shop Services SA, fostă Pomacost, societate care a întreținut spațiile verzi din oraș. Societatea condusă de oamenii fostului primar Radu Mazăre este acuzată de actuala conducere a orașului că a distrus spațiile verzi și că ar fi încasat milioane de lei, fără să facă mare lucru:

„Numai în ultimii 5 ani, au primit 17.389.452 de lei de la noi. Nu e de ajuns că din 2001, de când Primăria a încheiat contractul de întreținere a spațiilor verzi cu ei și-au bătut joc de tot ce înseamnă spațiu verde? Nu e de ajuns că au primit sute, mii de reclamații pentru lucrările de mântuială executate? Știți ce mai făceau? Primeau bani pentru întreținerea unor spații verzi care nu mai existau, care fuseseră distruse, dar care, în actele lor, apăreau ca fiind îngrijite de ei”, a scris primarul Vergil Chițac pe Facebook.

Europa Liberă a solicitat în baza legii liberului acces la informațiile de interes public contractele încheiate de primăria Constanța cu Garden Shop Services SA, fostă Pomacost. Din documente rezultă că societatea a primit, în aprilie 2013, 56.730 de lei pentru întreținerea a 54 de palmieri din stațiunea Mamaia. Celebrii palmieri din ghivece ai lui Radu Mazăre trebuiau întreținuți lunar, firma încasând aproximativ 1000 de lei pentru fiecare palmier.

Un an mai târziu, Mamaia avea doar 47 de palmieri. Pentru 2014, Pomacost a primit însă 60.753 de lei fără TVA pentru a-i întreține 12 luni.

Contractul pentru întreținerea a 47 de palmieri, contract onorat cu 60.000 de lei
Contractul pentru întreținerea a 47 de palmieri, contract onorat cu 60.000 de lei

În 2015, Mamaia mai avea doar 40 de palmieri. Primăria a plătit 42.134 de lei fără TVA pentru întreținerea lor pentru încă un an.

În 2016, numărul palmierilor s-a redus la 23. Pentru întreținerea lor, constănțenii au plătit 26.400 de lei către Pomacost.

16 palmieri din 200

În septembrie 2018, Pomacost și primăria Constanța semnau un acord cadru de 2 ani pentru „serviciul de întreținere palmieri existenți în municipiul Constanța”. Contractul nu mai pomenește de un număr fix de arbori, ci lasă o marjă largă, cantitățile de palmieri minime și maxime care urmează a fi îngrijite fiind stabilite pentru „un număr minim de 2 palmieri și maxim de 32 de palmieri”. Valoarea acordului cadru a fost stabilită la 46.443 de lei fără TVA.

Dintr-un contract subsecvent tot din septembrie 2018, aflăm că la data semnării lui, Constanța mai avea 16 palmieri în ghiveci, ei nefiind mai înalți de 4 metri. Pentru întreținerea lor, adică transportul la o seră pe timpul iernii, udatul, curățatul frunzelor și îngrășământul din ghiveci, primăria a plătit 23.221 de lei pe un an.

În perioada 2002-2003, Radu Mazăre a adus la Mamaia peste două sute de palmieri. Cei mai mulți s-au uscat din cauza climei neprielnice, dar primăria Constanța a insistat să-i întrețină până în urmă cu un an, în ciuda cheltuielilor enorme. Fiecare arbore de acest tip costa 1.450 de lei anual.

Alte contracte ale Pomacost

Semințele de flori pentru acțiunea „Flori de mai 2013” au costat primăria locală 23.000 de lei. Cu acești bani au fost cumpărate 14.000 de pliculețe cu semințe de flori. Rezultă că un plic de semințe a fost cumpărat atunci cu 1,64 de lei fără TVA. Opt ani mai târziu, un plic de semințe de balsamine se vinde pe internet cu 1,94 de lei cu TVA.

În 2014, primăria Constanța comanda Pomacost „achiziție și montare decoruri florare pentru sensuri giratorii”. Un ghiveci decorativ cu mușcate construit pe suport metalic costa atunci 2.000 de lei fără TVA, iar primăria a comandat ferm firmei 39 de astfel de ghivece, suma totală plătită fiind de 78.000 de lei.

În noiembrie 2014, primăria condusă de Radu Mazăre cumpăra 13.500 de arbori pentru plantat din speciile platan, tei, salcâm, plop și mesteacăn pentru care a plătit 797.000 de lei fără TVA.

Un arbust din Noua Zeelandă, photinia fraseri, a costat primăria în urmă cu 8 ani 75 de lei bucata. Astăzi, după ani de inflație, același arbust se vinde cu 33,9 lei bucata. Pomacost a livrat atunci 415 bucăți și primăria a plătit 31.125 de lei pentru ei.

  • În 2015, Mazăre comanda Pomacost 9200 de kilograme de „semințe gazon” pentru care a plătit 130.000 de lei fără TVA, adică 14,2 lei pe kilogram
  • În vara aceluiași an, viceprimarul Decebal Făgădău semna un contract cu Pomacost pentru amenajarea și întreținerea sensurilor giratorii din oraș pentru 79.800 de lei fără TVA

În mai 2016 viceprimarul Făgădău semna un acord cadru pe 2 ani cu Pomacost în vederea presării serviciului de „tăiere și toaletare arbori pentru zona I din Constanța”. Astfel, doborârea unui arbore cu diametru cuprins între 10 și 30 de cm costă 342 de lei fără TVA, aici intrând și transportul lemnului. Tăierea prin secționare a unui arbore cu diaametru cuprins între 31 și 40 cm costă 1549 de lei, iar dacă este mai gros de 41 cm operațiunea costa 2.947 de lei.

Cine este Pomacost

În 2019, Pomacost SA și-a schimbat denumirea în Garden Shop Services SA. Potrivit confidas.ro, firma a avut semnate 75 de contracte publice cu autoritpți locale din Constanța, valoarea acestor contracte fiind de 20 milioane de lei. Societatea este deținută în proporție de 80 % de o alta, Aterina Global SRL, care are ca acționar la rândul ei GKL Engineering LTD, o firmă offshore din Cipru.

Administrator al Garden Shop Services SA este trecut Alexandru Pimen Leca. El a administrat vreme de un deceniu firma lui Radu Mazăre, Nisipuri SA. Potrivit presei locale, pînă în 2003, în societate figura ca unic asociat Radu Mazăre care, ulterior, i-a cooptat în firmă pe mama şi pe fraţii săi.

Mai târziu, în 2004, acţiunile lui Mazăre au fost cesionate către Redwood Enterprises Inc of Monrovia, Liberia, pentru ca în 2018 acţiunile să fie împărţite între firma cipriotă GKL Engineering LTD (99,921%) şi Victoria-Gabriela Mazăre (0,079%).

Contactat telefonic, Alexandru Pimen Leca susțiine că nu există divergențe cu noua conducere a Primăriei și că a a întrerupt contractele deoarece prețurile oferite nu mai erau tentante din punct de vedere economic:

Mai am un singur contract cu Primăria. Le-am întrerupt pe celelelalte, inclusiv cel pentru întreținerea palmierilor. Costurile sunt prea mari și nu ne descurcăm. Am tot încercat renegocierea contractelor, dar administrațiile locale nu s-au arătat interesate în continuarea lor”, a declarat Leca la Europa Liberă, care a mai precizat că în acest moment firma sa are 80 de angajați.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG