Zilnic vor fi disponibile 10.800 de sloturi. Programarea se va face pentru perioada 15 februarie - 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.
Spre deosebire de celelalte vaccinuri, care puteau fi făcute în cabinete diferite, programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel, la 56 de zile.
Cum se poate face programarea
- În platforma informatică de către beneficiar, angajator sau aparținător
- Prin intermediul medicului de familie/curant
- Prin Call Center, la numărul unic 021.414.44.25
- Prin intermediul direcțiilor de asistență socială de la nivelul primăriilor
În prima zi de programare pentru vaccinul AstraZeneca, 179 de persoane/minut au fost programate până la ora 20.00. Ceea ce înseamnă că s-au programat 80.328 de persoane pentru a se vaccina în cele 180 de cabinete deschise pentru administrarea serului produs de AstraZeneca.
Vaccinul Astra Zeneca este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, cunoscut sub numele de adenovirus, de la cimpanzei. A fost modificat pentru a semăna mai mult cu coronavirusul - deși nu poate provoca boli. Odată injectat, serul învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real.
Vaccinul determină sistemul natural de apărare al organismului să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19, potrivit prospectului pus la dispoziție de Agenția Națională a Medicamentului. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.
Care e diferența dintre AstraZeneca, Pfizer-BioNTech și Moderna
Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.
Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii propriilor proteine virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.
Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Ce conține COVID-19 Vaccine AstraZeneca
O doză (0,5 ml) conține adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 , nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase. Producătorii arată că acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG).
De asemenea, mai conține L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile.
Care sunt reacțiile adverse posibile
Potrivit prospectului, vaccinul de la AstraZeneca poate să aibă reacții adverse la fel ca toate medicamentele, cu toate că nu apar la toate persoanele se înregistrează aceste reacții adverse.
Este recomandat să luați legătura cu medicul dacă aveți o reacție reacție alergică severă precum:
- senzație de leșin sau stare confuzională
- modificări ale ritmului bătăilor inimii
- dificultăți la respirație
- respirație șuierătoare (wheezing)
- umflare a buzelor, feței sau gâtului
- urticarie sau erupție pe piele
- greață sau vărsături
- durere de stomac
Prospectul vaccinului AstraZeneca arată că pot apărea mai multe tipuri de reacții adverse.
Foarte frecvente - pot afecta mai mult de 1 persoană din 10:
- sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
- senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
- frisoane sau senzație de febrilitate
- durere de cap
- greață (senzație de rău)
- durere articulară sau musculară
Frecvente - pot afecta până la 1 din 10 persoane
- umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
- febră (>38°C)
- vărsături (stare de rău) sau diaree
Mai puțin frecvente -pot afecta până la 1 din 100 de persoane
- somnolență sau amețeli
- scădere a poftei de mâncare
- umflare a ganglionilor limfatici
- transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele
Cum se administrează vaccinul de la AstraZeneca
Se administrează sub formă de injecție a 0,5 ml într-un mușchi, de
obicei în partea superioară a brațului. La fel și ca la celelalte vaccinuri, după fiecare administrare injectabilă a vaccinului, pacientul va fi ținut sub observație timp de aproximativ 15 minute, pentru a monitoriza apariția semnelor unei reacții alergice.
Vaccinul AstraZeneca se administrează în două doze, a doua fiind la interval de 4 - 12 săptămâni după prima injecție, în medie la 56 de zile.
Producătorii spun că dacă se administrează prima injecție cu AstraZeneca, a doua injecție pentru finalizarea schemei de vaccinare trebuie să fie tot cu AstraZeneca.
Eficacitate de 76% după prima doză și 82% după cea de-a doua doză
Potrivit unei informări a producărilor, o analiza primară a studiilor clinice de fază III din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, publicată preliminar în revista The Lancet, arată că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, fără cazuri severe și fără spitalizări.
Rezultatele au demonstrat că eficacitatea vaccinului este de 76% după prima doză, iar protecția durează până la a doua doză, care poate fi făcută la un interval de 12 săptămâni sau mai mult, eficacitatea fiind de 82%. Cercetarea arată că vaccinul reduce transmiterea virusului în cazul celor asimptomatici, cu 67% după prima doză și cu 50% după a doua doză.
Spre deosebire de vaccinul Covid de la Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi de minus 70 grade Celsius, vaccinul AstraZeneca-Oxford poate fi păstrat într-un frigider normal, ceea ce facilitează distribuirea.
Preț mai mic pentru AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca costă aproximativ 4 dolari americani pe doză, în timp ce Pfizer costă 20 de dolari, iar Moderna costă 33 dolari, potrivit unor informații prezentate de Al Jazeera.
Este vaccinul AstraZeneca eficient în cazul noilor tulpini?
Un studiu din Africa de Sud, făcut pe aproximativ 2.000 de tineri care au făcut vaccinul, sugerează că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție limitată împotriva formelor ușoare și moderate cauzate de varianta Africa de Sud a coronavirusului. Însă, nu există dovezi care să sugereze că nu ar fi eficient în prevenirea cazurilor mai severe care necesită tratament spitalicesc, potrivit BBC.
În Marea Britanie, oficialii guvernamentali arată că au fost identificate 147 de cazuri ale variantei Africa de Sud și spun că amenințarea imediată este varianta britanică a virusului, iar pentru aceasta sunt suficiente dovezi că vaccinul este eficient.
În privința eficienței împotriva noii tulpini din Africa de Sud, vaccinul de la AstraZeneca ar putea avea nevoie de o îmbunătățire pentru a proteja mai eficient. Însă, acest lucru este valabil și pentru alte vaccinuri împotriva coronavirusului. Coordonatoarea echipei care a lucrat la vaccinul AstraZeneca a spus că vaccinul va fi modificat în toamnă astfel încât să fie eficient și împotriva variantei din Africa de Sud.
Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Institutul Jenner din cadrul Universității Oxford, conduși de prof. Sarah Gilbert. Aceștia s-au apucat să dezvolte serul imediat după ce virusul din Wuhan a fost secvențiat și pus la dispoziție la nivel mondial de către oamenii de știință chinezi la 11 ianuarie.
Pentru că oamenii de știință nu pot produce un vaccin în cantități mari și nici nu îl pot testa la nivel mondial, la începutul lui aprilie s-au aliat cu compania farmaceutică AstraZeneca. Înțelegerea dintre Oxford și AstraZeneca a fost ca vaccinul să fie produs la un preț care să permită salvarea de vieți atât în țările sărace, cât și în cele bogate.