Linkuri accesibilitate

Nouă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și temeri despre vaccinul AstraZeneca


România are 180 de centre pentru vaccinarea cu AstraZeneca
România are 180 de centre pentru vaccinarea cu AstraZeneca

După ce Africa de Sud a stopat vaccinarea cu AstraZeneca pe motiv că serul nu este eficient pentru tulpina de coronavirus de aici, grupul consultativ al experților în imunizare de la Organizația Mondială a Sănătății a răspuns la mai multe întrebări și temeri ale oamenilor privind vaccinul.

1. Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi cu serul AstraZeneca?

Pentru că aprovizionarea cu vaccin este limitată, se recomandă prioritizarea lucrătorilor din domeniul sănătății cu risc crescut de expunere la infecție și a persoanelor în vârstă, inclusiv a celor cu vârsta de 65 de ani sau peste.

2. În afară de persoanele de mai sus, cine altcineva poate face vaccinul?

Vaccinarea este recomandată persoanelor cu comorbidități, inclusiv obezitate, boli cardiovasculare, boli respiratorii și diabet.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru persoanele cu HIV, cu afecțiuni autoimune sau pentru cele care sunt imunocompromise, aceste persoane pot fi vaccinate cu AstraZeneca după ce au primit informații și consiliere de la medicii curanți.

De asemenea, vaccinul poate fi făcut și de persoanele care au avut COVID-19 în trecut. Însă, OMS recomandă ca aceste persoane să amâne vaccinarea pentru un interval de până la șase luni de la momentul infecției cu SARS-CoV-2 pentru a permite celorlalți care ar putea avea nevoie de vaccin mai urgent.

OMS recomandă vaccinarea cu AstraZeneca și femeilor care alăptează dacă fac parte dintr-un grup prioritar pentru vaccinare, iar pentru acestea nu se recomandă întreruperea alăptării după vaccinare.

3. Femeile însărcinate pot fi vaccinate?

Sarcina pune femeile la un risc mai mare de infectare cu COVID-19. În momentul acesta sunt disponibile foarte puține date pentru a evalua siguranța vaccinului în timpul sarcinii. Însă, femeile gravide pot primi vaccinul dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile potențiale ale vaccinului.

Din acest motiv, OMS arată că femeile însărcinate care lucrează în sănătate și care au un risc crescut de expunere la SARS-CoV-2 sau care au comorbidități pot fi vaccinate după ce sunt consultate și informate de medicul lor curant.

4. Pentru cine nu este recomandat vaccinul?

Persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului nu trebuie să îl facă. Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 18 ani până când apar noi rezultate privind vaccinul.

5. Care este doza recomandată?

Doza recomandată este de două doze administrate intramuscular (0,5 ml fiecare) la un interval de 8 până la 12 săptămâni. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege protecția potențială pe termen lung după o singură doză.

6. Este vaccinul Astra Zeneca un vaccin sigur?

Vaccinul a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și, prin urmare, îndeplinește criteriile Grupului consultativ strategic al OMS din care fac parte experți în imunizare.

EMA a evaluat în detaliu datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului.

7. Cât de eficient este vaccinul?

Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 63,09% împotriva infecției simptomatice SARS-CoV-2. Intervalele mai mari pentru rapel sunt asociate cu o eficacitate mai mare a vaccinului.

8. Este AstraZeneca eficient împotrica noilor variante ale coronavirusului?

Grupul de experți de la OMS a analizat toate datele disponibile cu privire la performanța vaccinului în cazul noilor tulpini de COVID-19 și recomandă în utilizarea acestui vaccin, chiar dacă există și alte variante ale virusului într-o țară. Țările ar trebui să evalueze riscurile și beneficiile luând în considerare situația lor epidemiologică.

9. Previne vaccinul AstraZeneca infecția și transmiterea virusului?

Nu există încă date disponibile relevante legate de impactul vaccinului AstraZeneca asupra transmiterii virale a coronaviruslui. OMS recomandă respectarea în continuare a regulilor de igienă pentru cei vaccinati: purtarea măștii, distanțare fizică, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației și asigurarea aerisirii perioadice a încăperilor.

Ce spune OMS despre studiul din Africa de Sud

Într-un document preliminar pregătit de experții OMS și datat din 10 februarie 2021 se vorbește și despre studiul realizat în Africa de Sud, studiu care a arătat că vaccinul nu este eficient.

Experții OMS arată că acest studiu a cuprins adulți care trăiesc cu și fără HIV în șapte zone din Africa de Sud. Studiul din Africa de Sud a început aproximativ în același timp cu studiul din Brazilia, iar participanții au primit două doze de vaccin sau placebo salin la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. Femeile însărcinate sau care alăptau au fost excluse din toate studiile.

Datele demografice din studiu arată că 90,2% dintre participanți aveau între 18 și 64 de ani, iar 9,8% dintre aceștia aveau 65 de ani sau mai mult. De asemenea, 54,4% dintre subiecți erau femei, 71,8% erau albi, 11,8% erau negri și 3,4% erau asiatici. Dintre participanți, 36,0% aveau cel puțin o comorbiditate preexistentă, precum obezitate, tulburări cardiovasculare, boli respiratorii sau diabet.

Analiza preliminară din faza 1 a studiului din Africa de Sud indică o reducere a eficacității vaccinului împotriva bolii ușoare și moderate în cazul variantei africane a virusului. Experții OMS arată că acest studiu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea împotriva oricăror forme de severitate a bolii, dar dimensiunea redusă a eșantionului nu a permis o evaluare specifică a eficacității vaccinului împotriva severității COVID-19. Acest lucru rămâne de demonstrat în studiile clinice în curs.

Într-o informare dată joi, compania AstraZeneca arată că ar putea dura între șase și nouă luni pentru a produce vaccinuri Covid-19 care sunt eficiente împotriva noilor variante ale coronavirusului.

Alexandru Rafila: Dacă aveam până în 55 de ani, mă vaccinam și eu cu AstraZeneca

România a primit până acum 174.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca, iar din 10 februarie a deschis programarea pentru acest vaccin. După prima zi numărul de persoane programate a depășit 100.000, un record pentru programarea la vaccinare.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, arată că vaccinul de la AstraZeneca este eficace în cazul persoanelor din grupa 18-55 de ani. „Eu le recomand oamenilor să se vaccineze că e foarte important. Îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18 -55 de ani că aș fi folosit și eu vaccinul de la AstraZeneca”, a spus Alexandru Rafila întrebat de ziariști despre acest vaccin.

Acesta a explicat și care e diferența dintre eficacitatea și eficiența unui vaccin.

Noi discutăm de două lucruri: eficacitatea este performanța din timpul unui studiu clinic, iar eficiența este performanța în viața reală. Un vaccin se conservă mai greu și atunci sigur că eficiența este ceva mai mică decât eficacitatea. Altul care se manipulează mai ușor are o eficiență mai apropiată de eficacitatea din studiile clinice. Cred că toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt extrem de utile și ele trebuie administrate așa cum recomandă producătorii, la categoriile de vârstă recomandate”, a spus Rafila.

Despre tulpina sud-africană a virusului, Alexandru Rafila susține că e nevoie de mai multe informații.

Toate aceste lucruri nu se pot cunoaște de la început, pentru că în țările din Europa tulpina sud-africană este extrem de puțin răspândită. Există acest studiu din Africa de Sud care nu are informații încurajatoare privind vaccinul AstraZenca, dar când va exista o poziție științifică coordonată și consolidată o să putem să vedem care este exact strategia de vaccinare în continuare”, a spus Rafila.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG