Linkuri accesibilitate

Democraţii lansează un apel la condamnarea lui Trump: „Cine poate spune că nu se va întâmpla din nou?"


USA-TRUMP/
USA-TRUMP/

După două zile de expunere a faptelor, presărată cu imagini şocante, procurorii democraţi i-au îndemnat joi pe senatori să-l condamne pe Donald Trump pentru „incitare la insurecţie" în cursul asaltului asupra Capitoliului american, afirmând că sunt convinşi că va recidiva dacă revine la Casa Albă, comentează AFP, preluat de Agerpres.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite „ştia cât de explozivă era situaţia", a afirmat unul dintre procurorii democraţi, Joe Neguse.

El a aprins fitilul şi l-a aruncat direct către această cameră, spre noi", le-a spus Neguse celor 100 de senatori, judecători, juraţi şi martori ai acestui proces istoric.

Vă cerem cu umilinţă să-l condamnaţi pe preşedintele Trump pentru infracţiunea de care este fără îndoială vinovat. Pentru că, dacă nu faceţi asta, dacă ne prefacem că nu s-a întâmplat sau, mai rău, dacă lăsăm să rămână fără răspuns, cine poate spune că nu se va întâmpla din nou?", a subliniat el.

Procurorii democrați au vizionat înregistrări video ale violenţelor din 6 ianuarie şi au văzut cum congresmenii americani au fost la un pas să fie linșați de protestatarii care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie.

Citiți și: VIDEO Procesul lui Trump. Senatorii au vizionat cum colegii lor erau să fie linșați în ziua insurecției


Cu toate acestea, fostul președinte rămâne foarte popular în rândul dreptei şi este puţin probabil ca 17 senatori republicani să accepte să voteze alături de cei 50 de senatori democraţi pentru a forma majoritatea necesară condamnării lui.

El ar putea fi achitat în următoarele zile.

Vineri, va fi rândul apărării să ia cuvântul la prânz, pentru maxim două zile.

Atacul din 6 ianuarie „a fost apogeul acţiunilor preşedintelui, nu o anomalie", a afirmat Jamie Raskin, care conduce echipa de parlamentari din Camera Reprezentanţilor însărcinaţi cu susţinerea acuzării împotriva miliardarului republican.

Cine, din această cameră, poate crede că va înceta să incite la violenţă pentru a-şi atinge scopurile, dacă i se va permite să se întoarcă în Biroul Oval?", a insistat el.

Preşedintele Joe Biden, care până acum păstrat o oarecare distanţă, a vrut să creadă joi că procesul şi-ar putea schimba cursul. „Cred că unii republicani poate şi-au schimbat părerea", a declarat el presei.

Purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki, s-a grăbit să precizeze că nu a fost vorba despre o certitudine, ci de o reflectare a emoţiilor sale. Potrivit acesteia, preşedintele american a fost „afectat" de înregistrările video prezentate miercuri, care au reamintit violenţa fără precedent a atacului, iar cuvintele sale au reflectat „cât de şocat şi de trist este".

XS
SM
MD
LG