Linkuri accesibilitate

VIDEO Procesul lui Trump. Senatorii au vizionat cum colegii lor erau să fie linșați în ziua insurecției


Pe 6 ianuarie, Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de partizanii lui Donald Trump
Pe 6 ianuarie, Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de partizanii lui Donald Trump

Senatorii care au participat la cel de-al doilea proces de destituire al lui Donald Trump au văzut un nou videoclip cu scenele dramatice de la Capitoliu în care susținătorii fostului președinte distrug tot ce le iese în cale.

În noul video se poate vedea cum parlamentarii SUA au fost la un pas să fie linșați de protestatarii care invadaseră Capitoliul. Camerele video arată cum polițiștii din interior îi opresc în ultima clipă pe politicieni să se întâlnească cu răzvrătiții, scrie BBC.

Tot în imaginile de pe camerele de luat vederi, ofițerii de securitate pot fi auziți când cer ajutor spunând că oamenii din mulțimea care invadează Capitoliul sunt înarmați și folosesc gaze lacrimogene împotriva lor.

Parlamentarul Stacey Plaskett a susținut că fostul președinte a „încurajat în mod deliberat” violența și a pus în pericol viața unor personalități de rang înalt, inclusiv pe a vicepreședintelui Mike Pence.

Democraţii, care joacă rolul de procurori, spun că Trump a fost „incitatorul-şef" și a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie.

„Furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump", a afirmat Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.

Jamie Raskin, cel care conduce această comisia de anchetă, susține că faptele arată că „preşedintele Trump nu a fost martor nevinovat la un accident", aşa cum sugerează avocaţii săi, ci „şi-a abandonat rolul său de comandant-şef pentru a deveni incitatorul-şef al unei periculoase insurecţii".

Senatul american a votat marți să continue procesul în care fostul președinte Donald Trump este acuzat de „incitare la insurecție" în urma atacului violent al susținătorilor săi asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Citiți și: Senatul american a votat continuarea procesului lui Trump. Șansele de condamnare sunt mici

XS
SM
MD
LG