Aflat în vizită la Bruxelles, prim-ministrul României, Florin Cîţu, - a avut joi, o întrevedere cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European. Premierul a spus că România vrea să participe activ la implementarea obiectivelor pe termen lung agreate prin Agenda Strategică 2019-2024.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile cu înalţii oficiali ai Comisiei Europene au vizat atât priorităţile de ansamblu de la nivelul UE şi viziunea României în raport cu acestea, cât şi elemente de interes specific din perspectiva portofoliului demnitarilor europeni.
„În cadrul acestor întrevederi, premierul Florin Cîţu a prezentat priorităţile Guvernului României în raport cu dosarele europene. De asemenea, a transmis un mesaj de angajament substanţial din partea României de a acţiona, în continuare, ca partener de încredere şi profund dedicat proiectului european. De asemenea, a exprimat întreaga disponibilitate a României de a participa activ la efortul comun de refacere a Uniunii post-criză şi de avansare a implementării obiectivelor pe termen lung agreate prin Agenda Strategică 2019-2024. Totodată a ridicat în cadrul discuţiilor tema aderării României la spaţiul Schengen, care rămâne un obiectiv prioritar al României", se arată în comunicat.
Discuţiile cu Frans Timmermans s-au concentrat pe obiectivele formulate prin Pactul Ecologic European, context în care prim-ministrul Cîţu a reiterat sprijinul României pentru atingerea neutralităţii climatice pentru 2050 şi pentru creşterea nivelului de reducere a emisiilor pentru 2030.
„Demnitarul român a subliniat importanţa stabilirii unui cadru de implementare flexibil, cu mecanisme de sprijin adecvate pentru statele membre care să ţină cont de realităţile economice şi sociale cu care acestea se confruntă şi care să nu determine o povară suplimentară pentru cetăţenii europeni, în special cei aflaţi în situaţii mai precare din punctul de vedere al bunăstării. De asemenea, prim-ministrul României a reiterat importanţa pe care România o acordă utilizării gazului în acest proces de tranziţie, posibilitate confirmată de comisarul european, inclusiv în ce priveşte dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazului natural", se spune în comunicat.
Totodată, întrevederea cu Margrethe Vestager a oferit prilejul unui schimb de opinii referitor la consecinţele crizei generate de pandemia de COVID-19 asupra companiilor europene, inclusiv a celor din România, şi la mecanismele pentru sprijinirea eforturilor acestora de redresare.
Prim-ministrul Florin Cîţu a apreciat activitatea Comisiei în acest context şi măsurile rapide de adaptare a cadrului legislativ în vigoare.