Linkuri accesibilitate

Dezbatere cu marii producători de vaccinuri anti-Covid în Parlamentul European. AstraZeneca promite 40 mil.de doze în martie


Responsabilii companiilor care produc vaccinuri anti-Covid și-au prezentat planurile de livratre în fața parlamentarilor europeni
Responsabilii companiilor care produc vaccinuri anti-Covid și-au prezentat planurile de livratre în fața parlamentarilor europeni

Reprezentanții companiilor care produc și livrează vaccinuri anti-Covid 19 pentru țările membre UE le-au prezentat europarlamentarilor, joi, într-o dezbatere extinsă, strategiile pentru perioada următoare.

Pascal Soriot, directorul executiv AstraZeneca, Angela Hwang, președintele Pfizer Global, StéphaneBancel, directorul executiv Moderna, Franz-Werner Hass, director executiv CureVac, Antony Blanc -președinte alături de Stan Erck, președinte și director Novavax, au răspuns la întrebările europarlamentarilor și au promis că își vor mări capacitatea de producție astfel încât cât mai mulți oameni să fie vaccinați într-un timp cât mai scurt.

Cele mai multe întrebări din partea europarlamentarilor au fost adresate șefului de la AstraZeneca, Pascal Soriot, în condițiile în care compania nu a respectat calendarul livrărilor către UE, dar a continuat să furnizeze vaccinuri fără întrerupere către Marea Britanie.

Directorul executiv de la AstraZeneca le-a spus europarlamentarilor că este „încrezător'' că firma pe care o conduce va reuşi în al doilea trimestru al acestui an să sporească numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 livrate Uniunii Europene,.

Cantitatea promisă de vaccinuri nu a fost livrată din cauza randamentului sub aşteptări al producţiei, respectiv cantitatea de vaccin ce poate fi produsă din ingredientele de bază. Cu toate acestea, Soriot a declarat că AstraZeneca încearcă să livreze statelor membre UE 40 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii martie. Deși încurajator, mesajul presupune livrarea a mai puţin de jumătate faţă de cele 90 de milioane de doze prevăzute în contract.

Îmi pare rău că randamentul sub aşteptări al lanţului nostru de producţie dedicat Europei ne-a afectat capacitatea de livrare. Facem tot ce putem pentru a livra 40 de milioane de doze în primul trimestru'', a spus Soriot.

Directorul executiv le-a mai spus europarlamentarilor că AstraZeneca are în vedere să preia doze din reţeaua sa internaţională, inclusiv din Statele Unite, pentru a atinge ţinta de doze convenite cu UE pentru a fi livrate acesteia în trimestrul doi.

Dezbaterea a fost organizată la inițiativa grupului parlamentar Renew Europe și a fost condusă de europarlamentarul Pascal Canfin, președintele Comisiei de sănătate și mediu din Parlamentul European.

În urmă cu două săptămâni, europarlamentarii au organizat o dezbatere pe tema strategiei de vaccinare Covid 19 a Uniunii Europene, în care au concluzionat că trebuie să își continue eforturile comune de combatere a pandemiei și să ia măsuri urgente pentru creșterea producției de vaccinuri pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG