Linkuri accesibilitate

România, condamnată la CEDO pentru expulzarea unui tunisian căruia nu i-a dat acces la probele împotriva sa


 Imagine a instanței europene
Imagine a instanței europene

România a fost condamnată marți la CEDO pentru expulzarea unui tunisian, timp de cinci ani, din rațiuni de securitate națională, fără ca bărbatul să aibă acces la informațiile care-l inculpau, pentru a se putea astfel apăra.

„Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii", anunță CEDO, instanța judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg.

Cei şapte judecători ai Curții au apreciat în unanimitate că România a încălcat articolul 1 din Protocolul 7 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la garanţiile procesuale în caz de expulzare a străinilor.

Reclamantul, Amine Hassine, 39 de ani, este un cetățean tunisian care a ajuns în România în 2007 și s-a stabilit la Cluj-Napoca.

În 2009, s-a căsătorit cu o româncă cu care are și un copil.

El a obținut un permis de ședere „din motive familiale”, care era valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.

Numai că, înainte de expirarea sa, pe 6 noiembrie 2012, Parchetul Curții de Apel București a cerut instanței să-l declare pe Hassine „persoană indezirabilă” și să-i interzică șederea în România timp de cinci ani.

Parchetul a spus că, potrivit informațiilor furnizate de serviciile de informații, clasificate ca secrete, existau indicii puternice că Hassine ar fi fost angajat în activități de natură să pună în pericol securitatea națională.

În sprijinul cererii sale, procurorul a trimis instanței un document pe care Curtea de Apel l-a clasificat ca secret.

Într-o hotărâre din 9 noiembrie 2012, Curtea de Apel l-a declarat pe Hassine indezirabil și l-a plasat în arest la închisoarea din Arad, până la expulzarea sa din țară, cu interdicția de a veni în România timp de cinci ani.

Pe 20 noiembrie 2012, avocatul reclamantului a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva hotărârii Curții de Apel din 9 noiembrie 2012, dar pentru că nu deținea cetificat ORNISS, care i-ar fi permis accesul la informații clasificate, el nu și-a putut apăra clientul în cunoștință de cauză.

Într-o hotărâre din 12 decembrie 2012, Înalta Curte a respins recursul lui Hassine, făcut de avocatul său, susținând că decizia Curții de Apel a fost corectă și că măsura care îl declară pe Hassine indezirabil a fost luată din motive de securitate națională.

Hassine fusese deja scos din țară pe 5 decembrie 2012 și trimis în Tunisia.

Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională", relevă instanţa europeană.

CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro daune morale.

Tunisianul Hassine Mohamed Amine a fost declarat indezirabil de SRI și expulzat pe motiv că promova idei şi materiale propagandistice în favoarea unei mişcări cu orientare extremist-teroristă, afiliată ideologiei Al Qaeda.

”În contextul măsurilor derulate de SRI pe profil antiterorist, cu sprijinul partenerilor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), s-a stabilit cu certitudine că cetăţeanul străin desfăşura o serie de activităţi care constituiau riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Acesta era adept al ideologiei extremist-teroriste, a iniţiat şi permanentizat legături cu elemente radicale aflate în exteriorul României, acţionând activ pe linia promovării în ţara noastră a unor idei şi materiale propagandistice, inclusiv în mediul virtual, în favoarea unei mişcări cu orientare extremist-teroristă, afiliată ideologiei Al Qaeda. În acest caz, a fost preocupat să dezvolte în România capacităţi de prozelitism şi radicalizare a unor coreligionari”, declara purtătorul de cuvânt al SRI de la acea vreme, Sorin Sava.

Hassine Mohamed Amine a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie, pe care însă nu a absolvit-o iar la data expulzării sale avea un copil de 8 luni.

În 2012, soția lui, Angela Hassine a povestit pentru Știri de Cluj ce s-a întâmplat.

„În urma cu 2 zile, miercuri, 7 noiembrie (2012 - n.r.), acasă s-au prezentat angajații de la Serviciul de Imigrări Cluj, care ne-au înștiințat că în data de 9 noiembrie trebuie să ne prezentăm la Curtea de Apel București, deoarece avem un proces pe rol, însă din motive de securitate națională nu pot să ne spună ce acuzații i se aduc. Din lipsa de bani, soțul meu nu s-a putut prezenta la proces. Un avocat ne-a cerut suma de 600 de euro, iar în jurul orei 11.00 dimineața, în 9 noiembrie, s-au prezentat la domiciliu din nou doi agenți de la Imigrări, care au spus să se prezinte până la ora 13.00 la București, bineînțeles că nu am avut cum să facem acest lucru și i-am rugat să ne anunțe verdictul dat de judecători. Până la ora 16.00, nu ne-a anunțat nimeni nimic, iar când am plecat împreună cu copilul și soțul meu de la domiciliul verișoarei mele din Zorilor, unde eram în vizită, mascații și cei de la imigrări l-au luat pe sus din fața blocului, i-au pus cătușele și l-au băgat într-o dubă, fără să aibă nimeni măcar un pic de respect că acel om era cu copilul în brațe. Eu personal i-am întrebat unde îl duc și un domn mi-a raspuns sec: La imigrari la Iulius Mall. Ne-am deplasat după aproximativ o ora acolo, a ieșit un domn care a spus că a primit 5 ani de interdicție în România, l-au luat în custodie până va fi trimis de către ei în Tunisia și îl vor ține în centrul de la Horia, județul Arad”, a spus femeia.

Angela Hassine a mai spus că soțul ei nu a fost implicat în activități teroriste.

„Acest om nu a făcut nimic, nu e terorist, are o familie aici, nu știm nici acum care e motivul expulzării lui si reținerii lui. Acestă țară, acești procurori, agenți ce or fi chiar extradează pe cineva dintr-o țară, așa fără nici un motiv? Mai grav e că au reușit să destrame o familie, o nevastă de soț și un copil de tată. În citația lăsată de ei acasă scria că ”Ar atenta la siguranța națională”. Credeți-mă ca ar fi ultimul lucru pe care l-ar face, singurul lui nenoroc e că e cetățean tunisian și arabii / musulmanii sunt considerați toți niște teroriști în lumea asta mare. Noi încercăm pe toate caile, mass-media, să facem dreptate, nu e corect un om ce are o familie să fie extradat dintr-o țară, fără nici un MOTIV”, a spus soția lui Hassine.

Hassine Mohamed Amine și-a abandonat studiile în anul trei la UMF Cluj-Napoca și nu lucra nimic.

După primii trei ani de facultate, tunisianul a renunţat la studii pentru a fi mai aproape de familia soţiei care trecea printr-o perioadă grea.

„Tata avea cancer în ultima fază iar el a renunţat la şcoală ca să ne fie alături. El este din familie bună, părinţii lui sunt doctori şi profesori şi nici vorbă că se ocupă cu terorismul. Cum să fie din al-Qaeda? Dacă era din al-Qaeda de ce l-au lăsat atâţia ani pe teritoriul României. De ce l-au lăsat să stea nouă ani aici. De abia ne descurcăm cu banii. Avem restanţă la întreţinere la bloc şi noi suntem cei acuzaţi că suntem sponsorii al-Qaeda? Acestea sunt poveşti pentru că vine campania electorală”, a mai spus Angela Hassine, citata de ziuaveche.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG