Linkuri accesibilitate

Norvegia: Trei angajaţi din sănătate vaccinați cu AstraZeneca, internați cu simptome neobişnuite


Mai multe țări au oprit de la vaccinare un loc din vaccinul de la AstraZeneca
Mai multe țări au oprit de la vaccinare un loc din vaccinul de la AstraZeneca

Trei angajaţi din domeniul sanitar cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca au fost internaţi în spital cu sângerare, cheaguri de sânge şi cu un nivel scăzut al trombocitelor, au anunţat sâmbătă autorităţile norvegiene, citate de Reuters.

Norvegia a oprit joi utilizarea acestui vaccin, după ce şi Danemarca a luat măsuri similare, iar ulterior, şi Islanda a adoptat aceeaşi decizie.

„Nu ştim dacă aceste cazuri au legătură cu vaccinul”, a declarat Sigurd Hortemo, medic la Agenţia Norvegiană a Medicamentului, într-o conferinţă de presă comună cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Toate cele trei persoane au sub 50 de ani.

Autoritatea europeană de reglementare EMA ar urma să investigheze cele trei incidente, a adăugat Hortemo.

„Au simptome foarte neobişnuite: sângerare, cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor”, a declarat pentru NRK Steinar Madsen, director medical la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente.

El a precizat că cele trei persoane chiar se simt rău, iar situaţia este tratată cu foarte multă seriozitate şi că autorităţile au fost notificate sâmbătă în legătură cu aceste cazuri.

Reprezentanţii AstraZeneca au declarat că o analiză a datelor de siguranță care acoperă cazurile raportate din peste 17 milioane de doze de vaccin administrate nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie .

„De fapt, numărul raportat pentru acestor tipuri de evenimente pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu este mai mare decât numărul care s-ar fi produs în mod natural în populația nevaccinată", a spus o purtătoare de cuvânt a companiei.

Mai multe țări europene au oprit săptămâna aceasta vaccinarea cu un anumit lot de doze despre care există suspiciunea că a creat probleme. Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia și România au amânat sau limitat implementarea cotei lor de vaccinuri AstraZeneca, după ce pacienți din Austria au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare.

O decizia similară a fost luată și în Thailanda, unde prim-ministrul Prayut Chan-O-Cha și-a anulat brusc propria vaccinare, care era programată să fie transmisă la televizor.

Citiți și: 9.000 de românii NU s-au prezentat la vaccinarea cu AstraZeneca. Care e riscul apariției trombozelor

Bulgaria a suspendat vaccinarea populației cu AstraZeneca

XS
SM
MD
LG