Linkuri accesibilitate

Bulgaria a suspendat vaccinarea populației cu AstraZeneca


Bulgaria a suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca

Bulgaria a oprit temporar vaccinările cu AstraZeneca, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la siguranța acestui ser.

Guvernul bulgar a declarat că utilizarea vaccinului este suspendată până când Agenția Europeană a Medicamentului va trimite o declarație scrisă despre acest subiect.

„Până când un diagnostic precis și clar confirmat vine în scris de la Agenția Europeană a Medicamentului că vaccinul AstraZeneca poate sau nu să fie administrat, [oficialii din domeniul sănătății] îl vor opri”, a declarat prim-ministrul Boyko Borisov, citat de serviciul de informare al guvernului.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pe 12 martie că evaluează rapoartele privind problemele de coagulare a sângelui cu care s-au confruntat unele persoane vaccinate cu AstraZeneca în Uniunea Europeană.

Compania AstraZeneca a declarat, joi, 11 martie, că nu a găsit dovezi ale unui risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă - marcat de formarea cheagurilor de sânge – în cazurile a peste 10 milioane de persoane vaccinate. Compania a precizat că a analizat datele în funcție de diverse grupe de vârstă, sex, lot de producție sau țara de utilizare.

Cu toate acestea, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia și România au amânat sau limitat implementarea cotei lor de vaccinuri AstraZeneca, după ce pacienți din Austria au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare.

O decizia similară a fost luată și în Thailanda, unde prim-ministrul Prayut Chan-O-Cha și-a anulat brusc propria vaccinare, care era programată să fie transmisă la televizor.

Australia, Mexic și Filipine au declarat că vor continua să folosească acest vaccin, deoarece nu au găsit niciun motiv de îngrijorare. De asmenea, Canada a declarat că nu există dovezi că vaccinul provoacă reacții adverse.

În România,autoritățile au stabilit joi seară să suspende folosirea unuia dintre loturile de vaccin AstraZeneca. E vorba de lotul care a stârnit controverse în Italia, unde două persoane au murit după vaccinare, fără e fi dovezi clare de cauzalitatea între inoculare și deces.

77.000 de români au fost însă deja vaccinați cu doze din acest lot, au transmis autoritățile române.

Articol publicat de RFE/RL's Bulgarian Service

XS
SM
MD
LG