În această săptămână, dar și în luna septembrie 2020, tavanul unei clădiri a Pieței Rahova s-a prăbușit parțial. Din fericire, în ambele situații nimeni nu a fost rănit.
Lucrările la clădirea Pieței Rahova au început în vara anului trecut, în urma unui contract pentru modernizarea imobilului de pe Șoseaua Alexandriei. Contractul a fost semnat între Economat Sector 5, firma administrației de sector - care administra anul trecut Piața Rahova - și United Colors Team SRL. După alegerile locale din toamna lui 2020, piața a trecut sub coordonarea Administrației Piețelor, din subordinea Primăriei Sector 5.
Incidentele
„Problemele în ceea ce privește construcția Pieței Rahova nu sunt unele noi. Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control amănunțit, în urma căruia a sistat lucrările și a obligat constructorul să efectueze modificări și lucrări suplimentare, pentru că structura de rezistență nu era una sigură”, ne-a transmis Primăria Sectorului 5.
Conform sursei citate, spațiul unde se află Piața Rahova a fost preluat în luna ianuarie de către Administrația Piețelor de la Economat Sector 5 S.A. Întreaga investiție și construcție a fost efectuată de către Economat, în timpul mandatului fostului director, Leonard Petre.
Incidentul de marți vine după un eveniment similar din septembrie 2020, când o parte din tavanul fals, proaspăt montat la Piața Rahova, s-a desprins și a lăsat în urmă scheletul de aluminiu.
Contractul prin încredințare directă
În iunie 2020, Economat Sector 5 acordă un contract de „Lucrări de intervenție pentru obiectivul Piața Rahova - piața parter și spațiu etaj situată în Șoseaua Alexandriei, nr. 3-5” prin procedură simplificată. Altfel spus, fără a organiza o licitație, Economat a ales cui să atribuie contractul de 7.232.403 de lei. Lucrările au fost începute astă vară, dar nu au fost finalizate nici până în prezent.
Firma aleasă de Economat Sector 5 a fost United Colors Team SRL din București.
Acționarul firmei este Petrică Paraschiv. Omul de afaceri deține direct peste 92% din acțiuni, iar prin intermediul societății Patrick Events Impresariat are și restul de acțiuni.
Petrică Paraschiv a fost implicat în mutarea unor datorii ale PSD către două SRL-uri din România la un offshore din Cipru, unde nu se știe cine a plătit debitul partidului.
Din registrul achizițiilor publice, reiese că United Colors Team mai are două contracte, de peste 410.000 de lei fiecare, cu administrația locală din Sectorul 5.
Societatea nu este specializată în construcții, ci în publicitate, așa cum reiese din obiectul principal de activitate, dar și din informațiile de prezentare de pe site-ul propriu.
Firma reclamă plăți restante
„Nu știu amănunte despre incident”, ne-a spus avocata societății, care a promis că va lua legătura cu responsabilul firmei, pentru a ne transmite un punct de vedere. Până la ora publicării acestui material, acesta nu a venit.
Din datele puse la dispoziție de reprezentanții firmei United Colors Team reiese că lucrările au fost abandonate pentru că administrația locală nu a respectat calendarul de plăți. Societatea ar fi încasat astfel doar 20-25% din contract.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 5 ne-au precizat în schimb că municipalitatea a făcut numeroase solicitări și sesizări către constructor pentru calitatea îndoielnică a lucrărilor, însă fără niciun rezultat. Plățile ar fi la zi, spune primăria.
Firma solicită în continuare sume de bani de la Primărie pentru lucrările efectuate, deși calitatea lor este „una deficitară”, după cum a constatat Inspectoratul de Stat în Construcții, dar și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone .
Constructorul nu a luat nicio măsură după solicitările Primăriei, ceea ce dă dovadă de „rea credință față de actuala conducere”, menționează reprezentanții autorității locale.
Cristian Popescu Piedone a mai declarat, în această săptămână, că a dispus Corpului de Control din cadrul Primăriei să efectueze o anchetă și să se formuleze plângeri penale pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere.
Evitarea licitațiilor favorizează corupția
În rapoartele și recomandările Comisiei Europene din ultimii, autoritățile din România și nu numai sunt sfătuite să efectueze licitații atunci când încheie contracte cu entități private. Absența unor licitații duce la apariția unor posibile fapte de corupție.
„Utilizarea nejustificată a procedurilor de negociere poate crește riscul practicilor de corupție. De asemenea, licitațiile cu oferte unice pe piețele concurențiale pot fi utilizate ca indicator al unor posibile riscuri de corupție în domeniul achizițiilor publice, mai ales atunci când există și alte semnale de avertisment”, precizează raportorii Comisiei Europene, într-o analiză a contractelor publice.