Linkuri accesibilitate

Prima revoltă față de politizarea conducerii TVR și SRR. Deputat USR-PLUS: „PNL și UDMR nu vor reformă”


Liderii PNL și USR-PLUS au convenit ca funcțiile de conducere în TVR și SRR să fie numite politic.
Liderii PNL și USR-PLUS au convenit ca funcțiile de conducere în TVR și SRR să fie numite politic.

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a declarat pentru Europa Liberă că nu susține formula convenită în Coaliția de guvernare prin care toate funcțiile de conducere în TVR și SRR vor trece prin filtrul politic.

Deputatul Iulian Bulai (USR-PLUS) este prima voce din Coaliție care își exprimă public dezaprobarea față de soluția stabilită de liderii PNL, UDMR și USR-PLUS. Președintele Comisiei de Cultură a spus că nu va vota propunerea prin care funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație al TVR și SRR și cea de director general urmează fie desemnate politic.

„Nu susțin acest proiect. PNL și UDMR nu susțin reforma”, a fost poziția exprimată de Iulian Bulai pentru Europa Liberă.

Deputatul susține că USR-PLUS a dorit să existe un concurs „deschis tuturor celor interesați de poziția”de director general al TVR sau SRR”.

„Dan Barna și Dacian Cioloș au propus varianta cu un director general care este ales prin concurs de Consiliul de Administrație al TVR și SRR, nu un director dintre membrii Consiliului de Administrație”, a precizat Iulian Bulai.

Potrivit acestuia, depolitizarea TVR și SRR se poate realiza doar prin reducerea impactului deciziilor parlamentare față de conducerea televiziunii și radioului.

Ludovic Orban: PNL vrea să propună oameni de calitate

„Problema cu TVR și SRR este că trebuie să fie conduse bine. Nu noi am inventat cenzura”, a subliniat președintele PNL, Ludovic Orban. Surse liberale recunosc că depolitizarea prin lege a conducerilor TVR și SRR nu reprezintă o prioritate în acest moment.

„Consiliul de Administrație stabilește cine e președinte și cine e director general. Singura chestiune care se modifică este separarea între funcția de președinte al Consiliului de Administrație și funcția de director general”, a precizat președintele Camerei Deputaților.

Paradoxul face ca legea pe care lucrează actuala Coaliție a fost scrisă de un fost senator PSD, Georgică Severin, actualul președinte director general al SRR. Ea se află în Parlament la reexaminare.

„Grupurile parlamentare pot să numească oameni de calitate, oameni serioși. Dacă alte partide vor să desemneze oameni care nu sunt serioși, există o răspundere privind funcționarea. Calitatea oamenilor, calitatea managementului definește dacă o conducere este bună sau nu”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a adăugat că dorește ca partidele să numească „oameni de calitate, care să nu se ducă pentru a face servicii unui lider de partid, nu ca să facă propagandă pentru un partid”, ci pentru „corecta informare a cetățenilor”.

Coaliția de guvernare a avut pe masă trei variante de lucru: cele patru funcții de conducere de la TVR și SRR să fie politizate, să existe concurs pentru funcția de director general sau Consiliul de Administrație să aleagă din dosarele depuse pentru funcția de director general. Soluția convenită a fost ca președintele și directorul general să fie aleși din rândul Consiliului de Administrație, cel care va trece prin votul Parlamentului, așa cum este și în prezent.

Politizarea conducerii TVR și SRR nu este o practică nouă. Actualele conduceri ale celor două instituții media de stat au fost susținute de PSD, când acesta avea majoritatea în Parlament. PNL a reclamat de mai multe ori că TVR și SRR răspund unor comenzi politice venite din Kiseleff.

„A fost o politizare evidentă a televiziunii publice și a radioului public în favoarea PSD”, a fost poziția lui Ludovic Orban când se afla în Opoziție.

Comisiile de Cultură decid soarta conducerilor TVR și SRR. Dacă rapoartele de activitate vor fi respinse de plenul reunit, Doina Gradea (TVR) și Georgică Severin (SRR) vor fi revocați din funcție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG