Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban discută cu Dan Barna și Dacian Cioloș
Ludovic Orban discută cu Dan Barna și Dacian Cioloș

Criza din Coaliție, ziua II | Premierul, după ședința de Guvern la care a participat și USR PLUS: „Coaliția funcționează”

Demiterea ministrului Sănătății a provocat prima criză majoră între forțele politice care conduc coaliția de guvernare. În timp ce PNL susține că premierul avea tot dreptul să-l demită pe Vlad Voiculescu, reprezentanții USR-PLUS se plâng că Florin Cîțu nu i-a consultat și a acționat unilateral. Prețul pe care aceștia îl cer pentru a rămâne la guvernare este demiterea prim-ministrului Florin Cîțu.

19:27 15.4.2021

Cioloș: În protocolul nostru nu scrie că, dacă se enervează, premierul poate să revoce pe oricine dorește el

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, colider al USR PLUS, a reacționat joi seară după conferința de presă în care premierul Florian Cîțu a repetat cu insistență că, potrivit Constituției, are dreptul să schimbe orice membru al Cabinetului pe care-l conduce.

Cioloș îi reproșează lui Cîțu că nici la 24 de ore de la demiterea ministrului USR PLUS de la Sănătate, Vlad Voiculescu, „nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat”.

Premierul continuă să invoce, spune Dacian Cioloș, o prerogativă constituțională care-i conferă acest drept.

„Da, îl are și nu îl contestăm. Dar suntem într-o coaliție în care am stabilit câteva reguli elementare de colaborare. La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine dorește el pentru că îi permite Constituția. Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional”, spune Cioloș într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„Am urmărit și ieșirile publice ale premierului. Pe de o parte, fuge de această întrebare, pe de altă parte se străduiește să arate că lucrurile sunt sub control.

Ce așteptam noi de la Florin Cîțu era un comportament transparent și onest. Să ne informeze despre intențiile sale, să ne comunice nemulțumirile și să evalueze activitatea miniștrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică. Un prim-ministru nu face evaluări ale miniștrilor noaptea în somn și dimineața îi demite fără să le comunice nici lor - o chestiune de minimă decență profesională - și nici partenerilor de coaliție care i-au încredințat un mandat în fruntea Guvernului”, spune Dacian Cioloș.

17:08 15.4.2021

Ședința de guvern a fost una tensionată, în ciuda mesajului transmis presei de premierul Florin Cîțu la încheierea ei, fiind marcată de schimbul de replici între premier și vicepremierul Dan Barna. Acesta și-ar fi reiterat lipsa de încredere și retragerea sprijinului acordat de USR PLUS premierului Cîțu, dar a spus că a decis să participe la ședință pentru a transmite un mesaj de siguranță cu privire la actul guvernării, relatează reporterii Digi 24.

Același mesaj a transmis și europarlamentarul Dragoș Tudorache de la Bruxelles: „Florin Cîțu nu mai are ​susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”.

16:10 15.4.2021

Premierul Florin Cîțu: „Coaliția funcționează. Guvernarea continuă”

„Nu am făcut decât să-mi exercit atribuțiile constituționale și la ședință nimeni nu a pus sub semnul întrebării această decizie”, a spus premierul Florin Cîțu joi, după ședința de guvern, cu privire la decizia demiterii ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

El s-a arătat surprins de „abordarea” partenerilor de coaliție. „Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de luni a Coaliției a fost foarte clar, din punctul meu de vedere - s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste atribuții sunt de a evalua și de a propune, atunci când decide, revocarea unui ministru. În acea ședință toți președinții de partid au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și nu vor contesta niciodată atribuțiile constituționale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni, așa am plecat în acea zi”, a susținut Cîțu.

El spune că la ședința de guvern de joi, colegii săi de la USR PLUS au dovedit că au înțeles că prioritară este guvernarea și „coaliția funcționează”.

"În ședința de guvern de astăzi le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia de ieri și că au înțeles că este mult mai important să venim să rezolvăm probleme importante pentru România. A fost mesajul meu pentru colegii mei și le mulțumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situația”, a spus Cîțu.

„Guvernarea continuă, coaliția funcționează, vin de la o ședință de guvern la care au participat toți, au fost aprobate acte importante, eu zic că avem de guvernat o perioadă dificilă și o campanie de vaccinare de succes, locul patru în UE, eu zic că toți membrii guvernului susțin campania de vaccinare”, a spus premierul întrebat dacă ia în calcul să-și dea demisia pentru că USR PLUS îi cere în continuare pe grupurile de socializare demisia pe motiv că a încălcat înțelegerea din coaliție demițând un ministrul USR PLUS fără consultarea partenerilor de guvernare, în speță a partidului care a nominalizat ministrul abia demis.

„Am delegat atribuțiile către secretarul de stat Andrei Baciu”, după ce vicepremierul (USR PLUS), Dan Barna, a refuzat să-și asume interimatul de la Sănătate după demiterea lui Voiculescu, a mai spus premierul.

Cu privire la ordinul care a modificat criteriile de carantinare, publicat de secretarul de stat, demis între timp, Andreea Moldovan, premierul a explicat că el a suscitat discuții și l-a anulat între timp pentru că nu a trecut prin CNSU, structură pe care o conduce.

13:44 15.4.2021

Ora 13.30. Premierul Florin Cîțu le-a transmis miniștrilor de la USR-PLUS că au responsabilitate în fața românilor pentru ca Guvernul să funcționeze. Totodată, ne-au transmis surse guvernamentale, premierul ar mai fi spus că salută prezența lor la ședință, în condițiile în care miercuri a existat ipoteza că miniștrii USR-PLUS ar putea să boicoteze ședința de guvern.​

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG