Linkuri accesibilitate

Profesorii, corigenți la vaccinare. Școala reîncepe cu jumătate din dascăli imunizați


Elevii de la clasele primare vor veni în formație completă la școală.
Elevii de la clasele primare vor veni în formație completă la școală.

Majoritatea elevilor din România se vor întoarce la școală de pe 5 mai, după o lună de vacanță. În acest interval, vaccinarea profesorilor a bătut pasul pe loc: numărul angajaților din educație vaccinați abia a ajuns la jumătate.

Deocamdată, scenariile pentru începerea școlii nu au fost modificate, așa cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că a propus ca toți elevii din clasele terminale și cei de la școlile speciale să vină la cursuri în format complet și nu în sistemul hibrid, cum se întâmplă acum.

La momentul ăsta școlile vor începe după scenariile cunoscute, cu niște mici amendamente pe care domnul ministru le-a anunțat – școlile speciale să vină la școală, elevii din clasele terminale să vină în formație completă”, a spus Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar.

În ce scenarii reîncep cursurile:

  • Scenariul 1: participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea normelor de protecție – Incidența cumulată în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
  • Scenariul 2: participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și a celor din învățământul pprofesional, cu respectarea normelor de protecție – Incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1/1000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
  • Scenariul 3: Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și a elevilor din clasele primare. Participarea zilnică cu prezență fizică a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional, cu prezența fizică de până la jumătate din totalul de elevi înmatriculați în clasele respective – Incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, dacă în localitate nu este declarată carantina.

Câți profesori s-au vaccinat

În timpul vacanței, școlile au avut activitate privind vaccinarea. Ministerul Educației a lansat o campanie națională intitulată „Vaccinare și testare pentru învățare!” || #ÎntoarcereaLaȘcoală, în care reprezentanții inspectoratelor și secretarii de stat au organizat întâlniri cu profesorii ca să-i convingă să se vaccineze.

Cu toate acestea, datele oficiale arată că în cele 30 de zile de vacanță, numărul de profesori vaccinați a bătut pasul pe loc. Dacă pe 6 aprilie fuseseră vaccinați 148.000 de angajați din educație, pe 27 aprilie numărul acestora a crescut la 153.920 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere cu 5% într-un interval de trei săptămâni.

E cam greu de măsurat cât se datorează campaniei și cât se datorează mersului natural al lucrurilor”, arată secretarul de stat Sorin Ion, care a participat la 11 astfel de întâlniri în toată țara.

La aceste întâlniri a participat și ministrul Educației, fie online, fie la fața locului, dar rezultatul a rămas la fel.

Întoarcerea la şcoală cu prezenţa fizică se poate face în funcţie de mai mulţi parametri, printre care vaccinarea, singurul lucru care ne poate ajuta să punem capăt acestei crize sanitare. Toate celelalte măsuri extrem de importante, precum purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe adecvate, respectarea regulilor de igienă şi chiar testarea sunt măsuri importante care ne ajută să ţinem sub control evoluţia pandemiei, dar nu ne ajută să punem punct, să punem capăt acestei crize sanitare. Singura măsură este vaccinarea, care este şi trebuie să rămână un act voluntar, ea nu poate fi obligatorie, dar decizia corectă nu poate fi luată decât atunci când deţinem informaţia corectă şi completă, când suntem capabili să punem în balanţă raportul risc-beneficiu”, le-a spus marți Sorin Cîmpeanu profesorilor din județul Iași.

Testarea lipsește din școli

Cu toate că au fost cumpărate peste 1 milion de teste Covid pentru școli, doar 22.000 de astfel de teste au fost folosite, pentru că mulți părinți nu și-au dat acordul pentru testarea copiilor.

O soluție pentru începerea școlilor în scenariul verde, adică cu toți elevii la școală, este testarea elevilor. Pe această temă, ministrul Educației s-a contrazis cu fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema testelor rapide pe bază de salivă care sunt neinvazive și care se pot folosi de către elevi și profesori, fără să mai fie nevoie de prezența medicilor sau asistentelor.

Însă, testele rapide nu au fost încă aprobate de Institutul Național de Sănătate Publică. În prezent, școlile pot folosi numai teste invazive, pentru care numai o mică parte dintre părinții elevilor și-au dat acordul pentru testare.

În momentul ăsta avem un milion de teste pentru școli. Alte teste nu avem. Dacă am avea la mijlocul săptămânii viitoare ar fi ceva”, a spus Sorin Ion.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a solicitat în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli, menţionând că acest lucru trebuie rezolvat până la revenirea elevilor din vacanţă.

În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresă scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către MS şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a declarat Cîmpeanu.

Deocamdată, nu se știe când și dacă vor ajunge testele rapide pe bază de saliva în școli. „Când voi obține detaliile care nu țin de Ministerul Educatiei, le voi comunica cu celeritate maximă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Testele rapide pe bază de salivă nu au fost validate în metodologia INSP pentru măsurile de protecție în pandemia de coronavirus.

În alte țări, testele de salivă sunt folosite în școli. De exemplu, în Italia, școlile au fost redeschise începând de luni, iar testele de salivă se pot utiliza la scară largă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG