Linkuri accesibilitate

Rezoluție a Parlamentului European privind asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia


Oamenii depun flori și candele în memoria jurnalistei de investigații anticorupție, Daphne Caruana Galizia, ucisă într-un atac cu bombă
Oamenii depun flori și candele în memoria jurnalistei de investigații anticorupție, Daphne Caruana Galizia, ucisă într-un atac cu bombă

Toți demnitarii implicaţi în recentele dezvăluiri din dosarul asasinării jurnalistei de investigaţii malteze, Daphne Caruana Galizia, trebuie să ajungă în faţa justiţiei, a decis joi Parlamentul European.

În rezoluția aprobată de eurodeputați cu 635 voturi pentru, 46 voturi împotrivă şi 12 abţineri, eurodeputaţii amintesc de evoluţiile din cazul Daphne Caruana Galizia şi din alte anchete legate, în urma mărturiei infractorului condamnat Vincent Muscat.

Vincent Muscat
Vincent Muscat

Pe 23 februarie, Muscat (foto) a fost condamnat la 15 ani de închisoare de un tribunal din La Valletta, după ce şi-a recunoscut vinovăţia.

El fusese acuzat că împreună cu fraţii Alfred şi George Degiorgio a planificat şi executat asasinarea jurnalistei.

Eurodeputații au luat notă de progresele înregistrate în ancheta asasinării jurnalistei malteze şi în alt caz, referitor la corupţie şi spălare de bani, „deşi cu mare întârziere''.

„Toate acuzaţiile de corupţie şi fraudă trebuie să fie anchetate şi condamnate cu rigoarea adecvată şi la nivelul adecvat'', se spune în rezoluţia PE.

Eurodeputaţii subliniază că în Malta există ameninţări grave şi persistente pentru valorile Uniunii Europene, printre care libertatea presei, independenţa sistemului judiciar şi a poliţiei şi libertatea de asociere, deşi ei remarcă faptul că guvernul maltez a înregistrat unele progrese legate de statul de drept şi independenţa justiţiei.

De asemenea, PE insistă că este nevoie de măsuri suplimentare pentru protejarea jurnalismului independent şi le cere autorităţilor malteze să pună în aplicare directiva europeană privind avertizorii de integritate (whistle-blowers).


Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, a fost ucisă pe 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat - au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori.

Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu Vincent Muscat, n.red.) a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Daphne Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, intitulată '17 Black', a virat două milioane de euro către Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului maltez de la acea vreme Joseph Muscat, şi către Konrad Mizzi, fost ministru al turismului. Contrapartida acestei mite nu este cunoscută.

Consorţiul jurnalistic Daphne Project, care şi-a reluat anchetele, a relevat că '17 Black' îi aparţinea omului de afaceri Yorgen Fenech. Ulterior, Joseph Muscat, Keith Schembri şi Konrad Mizzi au demisionat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG