Linkuri accesibilitate

Când vă puteți vaccina copiii împotriva COVID-19? Ce spun medicii despre efectele adverse la copii


Vaccinul de la Pfizer urmează să fie autorizat pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani

Săptămâna viitoare, Compania Pfizer urmează să primească autorizație de la Agenţia pentru Medicamente din SUA (FDA) pentru folositea vaccinului COVID-19 la adolescenții și copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. De asemenea, vaccinul urmează să fie aprobat și de Agenția Europeană a Medicamentului. Prima ţară din lume care a autorizat utilizarea vaccinului anti-Covid de la Pfizer în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani este Canada. Până acum, Israelul a vacinat 650 copii de această vârstă într-un proiect pilot și urmează ca în luna mai să înceapă vaccinarea copiilor.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor se va face cu acordul părinților. În SUA, datele unui sondaj arată că aproximativ 52% dintre părinți au spus că este posibil să își vaccineze copiii împotriva COVID-19 atunci când un vaccin devine disponibil pentru grupa lor de vârstă, potrivit CNN.

Cum funcționează vaccinul COVID-19 în cazul copiilor

Pentru că mulți dintre părinți se gândesc dacă să fie de acord cu vaccinul COVID-19, pediatrii vin cu explicații despre cum funcționează vaccinul în cazul copiilor.

DoctorulYvonne Maldonado, care conduce comitetul pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie, arată că medicii pediatri nu ar fi de acord cu recomandările privind vaccinarea copiilor dacă acest lucru nu ar fi sigur și eficient.

Medicul care conduce în prezent un studiu privind copiilor cu vârsta sub 12 ani este și șeful departamentului de boli infecțioase pediatrice din cadrul Școlii de Medicină a Universității Stanford. Maldonado susține că, după inocularea serului, copiii pot să aibă o stare de oboseală, iar reacțiile adverse să fie cele înâlnite și la adulți.

Dacă va exista vreo reacție aceasta poate fi de tipul durerii de braț, roșeala locului injectării și poate răceală ușoară. Dar aceste simptome ar trebui să dispară în 48 de ore. Vaccinarea copiilor cât mai curând posibil înseamnă că vor fi protejați mult mai repede”, a declarant medicul.

În ce cantitate va fi făcut vaccinul COVID-19 copiilor? Medicul Yvonne Maldonado arată că în privința dozajului datele încă sunt în cercetare. „Deocamdată pot spune că dozele au fost bine studiate la câteva mii de copii cu greutate diferită având vârsta între 12 și 15 ani. Deci, vom analiza foarte, foarte atent doza pentru ca aceasta să fie sigură și eficientă”, a spus pediatrul pentru CNN.

În cazul copiilor mai mici de 12 ani, dozele pot fi diferite mai ales pentru copiii de vârste mici, pentru că se știe să aceștia sunt mai predispuși la febră mai mare.

Studiile sunt încă în desfășurare în acest moment pentru copiii sub 12 ani, așa că nu știm încă. Dar este posibil să avem nevoie de o doză mai mică pentru copiii mai mici, deoarece la ei răspunsurile sistemului imunitar sunt mult mai accentuate”, a mai spus medicul, care a dezvăluit că la copii cu vârste între 12 și 15 ani răspunsurile imune au fost mai accentuate decât adulții.

Compania Pfizer/BioNTech a anunțat în luna martie că, în urma studiului de fază trei efectuat pe 2.260 de adolescenţi, vaccinul are o eficienţă de 100% la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Un alt medic pediatru arată că din cauza creșterii cazurilor de infectare cu noile tulpini ale virusului care sunt mai contagioase, părinții ar trebui să fie încurajați să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor.

Copiii nu sunt adulți mici; nu putem presupune că un vaccin va avea același efect asupra unui copil ca și pentru cineva mai în vârstă. Atunci când va avea toate informațiile Academia Americană de Pediatrie (AAP) le va revizui și va face recomandări de vaccinare pentru copii și adolescenți”, susține James D. Campbell.

România: Avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat recent că după ce Agenţia pentru Medicamente din SUA (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului vor aproba vaccinarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani acest lucru va fi recomandat și copiilor din România.

Ne așteptăm ca în următoarele zile FDA să acorde această autorizare și foarte probabil că în perioada lunii următoare și Agenția Europeană a Medicamentului va elibera această autorizare, așa încât avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani, care, evident, îşi doresc să se vaccineze, prin acordul părinților”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În prezent, se pot vaccina numai adolescenții și tinerii cu vârsta de peste 16 ani, cu toate vaccinurile care se folosesc în România -Astra-Zeneca, Moderna și Pfizer. Datele oficiale arată că până acum aproximativ 76.000 de adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani. Pe sexe, au fost vaccinați 29.807 de băieți cu prima doză, iar alți 9.054 cu a doua doză. În cazul fetelor, 29.191 de eleve au fost vaccinate cu prima doză de vaccin, iar alte 8.389 de eleve cu a doua doză.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG