Linkuri accesibilitate

Examen de corigență pentru șefia caselor de asigurări. Explicațiile picaților: „A fost foarte mult de învățat”


Casa de Asigurări de Sănătate Iași este una dintre puținele din țară unde candidatul a obținut notă de trecere. Imagine generică.
Casa de Asigurări de Sănătate Iași este una dintre puținele din țară unde candidatul a obținut notă de trecere. Imagine generică.

În urmă cu mai mult de o săptămână, Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS) organiza concurs pentru posturile de director general vacante de la casele județene de sănătate. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuia să obțină peste 70 de puncte la proba scrisă.

Rezultatele publicate pe site-ul CNAS arată că doar cinci candidaţi au trecut de proba scrisă, 28 au fost respinşi, iar 21 au fost absenţi. Miza concursului este administrarea bugetului CNAS, în valoare de aproape 45 de miliarde de lei, buget care este împărțit la cele 43 de case județene de sănătate. Directorii de la casele județene de sănătate împart, la rândul lor, banii către spitalele de stat și private din județ și decid în ce condiții se decontează serviciile medicale.

Datele de la CNAS arată că cei cinci candidați admiși la proba scrisă provin din județele Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița Năsăud. Miercuri, aceștia vor susține un interviu la sediul CNAS din București. La celelalte județe, concursul se va organiza din nou.

Europa Liberă a contactat mai mulți directori care au picat examenul. Mulți dintre aceștia nu vor să comenteze despre examen.

Au existat 60 de candidaţi care şi-au depus dosarul pentru concurs. Dintre aceştia, în urma selecţiei dosarelor, au fost admişi la proba scrisă pe baza îndeplinirii criteriilor de participare la concurs 54 de candidaţi, care aveau dreptul să se prezinte la proba scrisă”, a spus preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, pe Facebook. El a făcut precizări despre cum au fost elaborate subiectele și despre cum s-a desfășurat examenul. Fiecare variantă de concurs a conținut 10 întrebări, fiecare fiind punctată cu 10 puncte.

La Dâmbovița, cel mai mic punctaj

În unele județe, unii dintre actualii directori nu s-au prezentat la examen. În această situație este Cornel Crăciun, directorul Casei de Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița. El spune că nu s-a înscris pentru că este pensionar și are prelungire de încă doi ani, potrivit legii.

Pentru postul de director general au dat concurs patru persoane. Ultima candidată de la noi a luat 11,1 puncte – ultima din țară cum ar veni. Oamenii nu contestă, sunt diferențe mult prea mari”, comentează Cornel Crăciun despre concurs.

El mai arată că postul de la Dâmbovița este ocupat legal în prezent, nu trebuia organizat concurs, pentru că mandatul lui se încheie la 31 decembrie 2021.

Eu nu am participat pe motiv că eu sunt pensionar și am posibilitatea legală să îmi prelungesc activitatea. N-aveam calitatea să particip. Dar fiind faptul că eu am o prelungire până la 31 decembrie anul curent, postul e ocupat la Dâmbovița. Juridic eu sunt titularul, dar cum se fac la noi legile...Dar s-a dat că e locul vacant. Nu poți să zici că sunt vacante toate posturile la nivel de țară, nemaivorbind că 2 sau 3 județe nu au organizat concurs”, susține Cornel Crăciun.

„Nu am reușit să aprofundez legislația ca pentru un examen”

Unul dintre cei patru candidați de la Dâmbovița a fost Niculina Sandu, actuala directoare economică de la Dâmbovița. Ea pune punctajul mic obținut pe seama faptului că nu a avut timp să se pregătească.

A fost un examen normal, cum se dau toate examenele. Nimic ieșit din comun. Dar foarte mult de învățat, a fost foarte multă legislație. Pentru cei care au avut timp să se pregătească se putea cuprinde legislația, pentru cei care nu au avut timp să se pregătească, așa cum am fost și eu, nu am reușit să cuprind toată legislația”, a spus Niculina Sandu pentru Europa Liberă, care este director economic, dar pe post de funcționar public, ceea ce înseamnă că e pe perioadă nedeterminată, în timp ce postul de director general este pentru 4 ani.

Directoarea spune că nu a făcut contestație, pentru că știe ce a scris la subiectele primite.

Au fost subiecte date din bibliografia care era afișată pe site-ul casei odată cu publicarea anunțului, legislația aferentă în domeniul asigurărilor de sănătate, nu au fost subiecte extrem de grele, nici foarte ușoare. Eu am avut alte probleme și nu am reușit să aprofundez legislația ca pentru un examen”, a mai spus Niculina Sandu.

La Giurgiu, un candidat înscris la examen nu s-a prezentat, iar un altul a obținut 24,15 puncte. Directoarea actuală, Adelina Cartojan, care este cu delegare de anul trecut, spune că ambii candidați sunt din afara instituției.

Eu nu m-am înscris la acest concurs, eu sunt director de relații contractuale – funcționar public, sunt director general cu delegație de 2 luni de zile. Din casa județeană nu s-a înscris nimeni, au fost doi candidați din afară și nu știm cine sunt”, a spus Adelina Cartojan.

La Suceava - actualul director a luat 38 de puncte

Cristi Bleorțu, actualul director al Casei Județene de Sănătate Suceava, a revenit anul trecut pe această funcție, după ce a mai fost director între anii 2015-2019. A fost singurul candidat din județul Suceava.

Pentru director, concursul pentru ocuparea postului pe care îl deține în prezent a fost unul complex și dificil. El a obținut puțin peste 38 de puncte. Directorul spune că nu a contestat rezultatul.

„A fost un examen complex, dar din tematica anunțată pentru postul scos la concurs. A fost dificil din moment ce numai 5 candidați au obținut cel puțin 7”, a spus Cristi Bleorțu.

Cum examenele se vor organiza din nou în județele unde candidații nu au obținut peste 70 de puncte sau unde au fost absenți, Cristi Bleorțu nu s-a hotărât dacă mai candidează.

În prezent, sunt 20 de case județene de asigurări de sănătate unde postul de director general nu s-a ocupat în urma concursului din 6 mai. La 2 case de asigurări de sănătate nu au fost scoase posturile la concurs, iar la alte 3 nu s-a înscris niciun candidat. La o casă de asigurări de sănătate s-a înscris un candidat care nu a trecut trecut de selecția dosarelor, iar la alte 14 instituții nu s-au prezentat candidații înscriși nu s-au prezentat.

Președintele CNAS a spus că în cel mai scurt timp vor fi scoase la concurs posturile care nu au putut fi ocupate. Până atunci, unii dintre directorii care nu au reușit să promoveze examenul vor rămâne în funcție.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG