Linkuri accesibilitate

De ce dă Poliția amenzi pentru postări pe Facebook în ziua alegerilor? Cazuri de la Timișoara, Brașov sau Neamț


Propaganda electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale de duminică – prin mesaje de susținere a unui anumit candidat – este interzisă, conform legii, începând de sâmbătă de la ora 7:00, când campania electorală s-a încheiat.
Propaganda electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale de duminică – prin mesaje de susținere a unui anumit candidat – este interzisă, conform legii, începând de sâmbătă de la ora 7:00, când campania electorală s-a încheiat.

USR reclamă că sâmbătă, 23 noiembrie, cu o zi înainte de alegeri, mai mulți simpatizanți de-ai săi ar fi fost somați să șteargă postări din social media. Poliția spune că a sancționat cu amenzi și avertismente continuarea propagandei electorale și că printre cei sancționați se numără simpatizanți ai mai multor partide.

Sâmbătă, 23 noiembrie, Uniunea Salvați România (USR) a reclamat hărțuirea pe care autoritățile centrale ar fi făcut-o asupra simpatizanților formațiunii și ai candidatului acesteia, Elena Lasconi.

Mai mulți susținători USR din țară – Timișoara, Brașov, Piatra-Neamț – ar fi fost somați de polițiști să șteargă postări din online în care își exprimau opțiunea de vot sau distribuiseră postări ale partidului.

La Brașov, mama unui simpatizant USR a fost sunată de un polițist ca fiul ei să șteargă postări de pe TikTok, pentru a nu risca o amendă de 4.500 de lei.

De asemenea, la Timișoara, primarul Dominic Fritz a prezentat cazul unei femei dintr-o comună din județ care s-a ales cu un proces verbal de avertisment pentru că a distribuit o fotografie de promovare a Elenei Lasconi.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Poliția Română au reacționat rapid și au transmis că polițiștii au desfășurat acțiuni în țară pentru a se asigura că prevederea legală privind interzicerea propagandei electorale după încheierea campaniei – inclusiv în mediul online – este respectată.

Campania pentru turul I al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă la ora 7:00, iar în cursul zilei polițiștii au dat aproximativ 120 de amenzi și avertismente, în țară, pentru „continuarea propagandei electorale.”

Polițiștii mai amintesc că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2014, rețelele sociale sunt considerate spațiu public.

Sancțiunile nu au vizat doar susținătorii anumitor partide, ci „au fost aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați”, susține Poliția.

Mai mult, unele sancțiuni au fost date inclusiv după sesizări transmise de USR, arată Poliția Română.

Femeie de 74 de ani sancționată la Timișoara

Maria Misku din Lenauheim, județul Timiș, are 74 de ani, e văduvă, are două fete, trei nepoți și o strănepoată. Ieri, 23 noiembrie, pe la ora 15:00, s-a pomenit cu doi polițiști tineri în uniformă care au spuns că vin de la Poliția Periam. Poliția Rurală, Secția 12 Periam este arondată la IPJ Timiș.

Maria Misku a fost sancționată pentru că a postat fotografia unui pliant cu unul dintre candidații la alegerile prezdiențiale de duminică.
Maria Misku a fost sancționată pentru că a postat fotografia unui pliant cu unul dintre candidații la alegerile prezdiențiale de duminică.

„Mi-au cerut buletinul și telefonul. Le-am spus că eu telefonul nu-l dau, oricum nu e la mine, e la fiica mea. I-am întrebat de ce și mi-au zis că am făcut propagandă politică pe telefon, adică am postat un pliant pentru o candidată”, relatează femeia, pentru Europa Liberă.

„Le-am răspuns că eu nu fac parte din niciun partid, că am share-uit ceva, dar asta nu e propagandă”.

Polițiștii n-au zis de vreo lege, ci doar că nu e voie să faci campanie în acea zi.

„O să pățiți de la cei mai mari!”

Maria Misku a mers la fiica ei și a luat telefonul. Nu a acceptat să le dea telefonul polițiștilor, dar a fost de acord să șteargă postarea, ceea ce a făcut prezența lor.

Inițial nu a vrut să le dea buletinul, dar au avertizat-o că „O să pățiți de la cei mai mari”. Așa că i-a invitat în casă să întocmească un proces verbal de „avertisment”.

„Nu știu ce scrie acolo, deși l-am semnat, că nu se distinge nimic. Și nepotul a încercat să citească, dar nu se vede, e foarte șters”, ne-a spus interlocutoarea.

Maria Misku crede că poliția a venit la ea deoarece la alegerile locale a criticat un anumit candidat.

„Am lucrat și în Austria, și în Italia, dar am fost respectată peste tot, că am muncit cinstit. Așa ceva n-am văzut acolo”, a mai spus femeia, pentru Europa Liberă.

Doamna Misku nu are de gând, deocamdată, să conteste avertismentul, dar se mai gândește.

Purtătoarea de cuvânt de la IPJ Timiș a transmis pentru Europa Liberă că sâmbătă, 23 noiembrie, au fost date în jud. Timiș trei amenzi, două avertismente și o amendă.

Femeie sunată ca băiatul ei să șteargă postările de pe Tik Tok

Un alt caz prezentat de USR este cel al unei femei din Brașov care a fost sunată de către un polițist de la IPJ Brașov pentru a-i cere să îi transmită băiatului ei să șteargă postări de pe internet.

Potrivit USR este vorba de postări făcute de TikTok, iar înregistrarea convorbirii femeii a fost postată, în format video, pe Facebook.

Chiar dacă autenticitatea acesteia nu a putut fi întru totul verificată de Europa Liberă, conținutul prezentat în convorbire corespunde cu argumentele prezentate de Poliția Română și MAI privind motivul de avertizare sau sancționare al unor alegători.

În convorbire, interlocutorul femeii, care își spune numele și se recomandă ca inspector principal de poliție la IPJ Brașov îi transmite femeii că băiatul ei riscă o amendă de 4.500 de lei, întrucât „problema e că de azi dimineață (sâmbătă, n.r.) de la ora 7:00, nu se mai poate continua propaganda electorală.”

Contrariată de faptul că a fost sunată în numele băiatului ei, femeia întreabă de unde are polițistul numărul acesteia, însă acesta spune doar „v-am spus doar că lucrez la Poliția Brașov.”

Întrebat de Europa Liberă dacă o astfel de situație, în care sunt sunați aparținători ai persoanelor vizate de continuarea propagandei electorale este posibilă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisarul șef Octavian Dan, ne-a transmis:

„Noi ca poliție, în momentul în care suntem sesizați cu privire la o (posibilă , n.r.) faptă ilegală, facem verificările necesare pentru clarificarea situației, cu mijloacele pe care le avem, mijloacele legale”.

Întrebat dacă poate confirma faptul că în verificările polițiștilor legate de propaganda electorală a fost inclusă și apelarea unor aparținători, reprezentantul Poliției a spus doar că „mijloacele folosite de colegii noștri sunt folosite”, dar că nu poate comenta cazuri punctuale, precum cel de la Brașov.

„Vă pot spune doar că tratăm orice sesizare cu seriozitate și aplicăm legea”, a conchis el.

Reprezentanții USR au înșirat și alte cazuri pe care le consideră ca o formă de hărțuire la adresa simpatizanților săi, precum în comuna Horia, lângă Roman, unde „un simpatizant din diaspora a povestit cum mama lui s-a trezit la poartă cu polițiștii, care i-au transmis că ar fi bine ca fiul să șteargă postările”.

De asemenea, „pentru un story privat, un simpatizant USR a fost chemat la Poliția Piatra Neamț, unde a fost obligat, de față cu alți trei polițiști, să îl șteargă.”

Aproape 120 de sancțiuni date de polițiști, sâmbătă, pentru simpatizanți ai mai multor partide

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și ai Poliției Române spun că sancțiunile aplicate de autorități pentru „continuarea propagandei electorale” nu au vizat cu precădere simpatizanții USR.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a spus că peste 300 de sesizări au fost semnalate, sâmbătă, cu privire la posibile incidente electorale; 33 dintre acestea nu s-au confirmat şi 87 erau în curs de verificare.

Ea a adăugat că au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei.

„Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a declarat Monica Dajbog.

Amenzile pentru cei care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei (sâmbătă, 23 noiembrie la ora 7:00) poate fi sancționată cu amendă între 1.500 de lei și 4.500 de lei.

Poliția Română a precizat pe site-ul propriu că sâmbătă „au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuare a propagandei electorale, dintre care 82 de avertismente și 37 de amenzi.”

„Subliniem faptul că majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare”, a adăugat Poliția.

Instituția subliniază că „sancțiunile au fost aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați.

Reprezentanții Poliției au spus și că unele sancțiuni au fost aplicate inclusiv „în urma sesizărilor acestui partid politic” (cu trimitere la USR), concluzionând că „Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări, în funcție de apartenența politică a celor implicați.”

De altfel, Biroul Electoral Județean Argeș a decis inclusiv că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a încălcat legea electorală cu un mesaj pe Facebook.

Europa Liberă a solicitate Biroului Electoral Central (BEC) o situație a sesizărilor ajunse aici, pe tema unor situații precum cele descrise mai sus, dar nu am primit încă un răspuns.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG