Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile neaglomerate, iar restricția privind circulația pe timpul nopții va fi și ea eliminată, a decis Guvernul care s-a reunit vineri seara pentru a decide cu privire la noi măsuri de relaxare care vor fi introduse din data de 15 mai.
ACTUALIZARE București – Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti a decis sâmbătă că purtarea măștii rămâne obligatorie „în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”. Este, de asemenea, obligatorie purtarea măștii pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru. În privința purtării măștii la locul de muncă, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus, sâmbătă, că angajatorii vor putea decide dacă angajații vaccinați mai trebuie sau nu să poarte mască în birouri.
Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, că noile măsuri ce vor intra în vigoare din acest weekend vor fi valabile până la 1 iunie.
Măsurile prezentate de Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern:
- Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise neaglomerate. Masca va fi purtată în continuare în spații publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă
- Se elimină restricțiile privind circulația pe timpul nopții a persoanelor
- Se elimină programul operatorilor economici până la ora 21
- Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelor și teraselor pentru intervalul orar 05-24
- În spațiile deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor în proporție de 25% din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate sau pentru persoanele care prezintă un test negativ făcut în ultimele 24 de ore
- Organizarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupații unui autovehicul sunt fac parte din aceeași familie sau fac grupuri de până la 4 persoane
- Concertele vor fi permise numai cu particparea a cel mult 500 de spectatori, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, rezultat negativ PCR, antigen nu mai vechi de 24 de ore
- Sălile de fitness vor fi deschise la 50% capacitate unde incidența este mai mică de 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unui spațiu de 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.
Premierul a precizat că este primul act normativ adoptat pentru revenirea la normalitate.
„Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt pnă la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU”, a mai declarat premierul.
Guvernul a avut, vineri, de la ora 20.30, o şedinţă pentru a aproba noi măsuri de relaxare, începând cu data de 15 mai.
În această ședință a fost adoptată hotărârea nr. 29 din 14.05.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, care cuprinde măsuri pentru 15 mai, 1 iunie, 1 iulie și 1 august.
Consultă aici: hotărârea cu măsurile de relaxare care vor intra în vigoare în această vară
Măsurile care intră în vigoare de la 15 mai, așa cum apar în Hotărârea nr. 29 din 14.05.2021, adoptată de Guvern
- Dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
- Se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în stațiile pentru transportul în comun, piețe, târguri și zonele în care sunt desfășurate mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfășurării acestora, precum și alte zone cu potențial de aglomerare.
- Se propune menținerea organizării şi desfăşurării activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;
- Se propune organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea unui număr de maximum 50 de persoane în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare și portul măștii de protecție.
- Se propune menținerea suspendării activității operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise, până la 31.05.2021.
- Se propune menținerea interdicției de organizare și desfășurare a competițiilor sportive cu participarea publicului în spații închise, până la 31.05.2021.
- Se propune desfășurarea activității operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.
- Se propune menținerea suspendării activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise, până la 31.05.2021.
- Se propune permiterea desfășurării programului cu publicul, în intervalul orar 5,00-24,00, a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
- Se propune menținerea limitării gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora.
- Începând cu data de 15.05.2021 se propune menținerea interdicției de desfășurare a activității în cluburi și discoteci, până la 31.05.2021.
- Începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfășurării activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.