Linkuri accesibilitate

Cum vom munci după pandemie? Expert în resurse umane: Va fi un model hibrid


Pandemia a schimbat obiceiurile de muncă și regulile „prezenței" la serviciu. (Imagine generică)
Pandemia a schimbat obiceiurile de muncă și regulile „prezenței" la serviciu. (Imagine generică)

Măsurile de distanțare dintre persoane, impuse de pandemie, au adus schimbări mari pe piața muncii. 2,5% din români lucrează de acasă, arată ultimele date de la Eurostat.

Spre deosebire de alte țări europene, numărul românilor care lucrează de la domiciliu este mic. În Finlanda, Luxemburg și Irlanda, majoritatea oamenilor lucrează de acasă. România stă mai prost decât Croația - unde 3,1% dintre angajați stau acasă și decât Ungaria, unde procentul este 3,6%. Experții în resurse umane spun că aceasta va fi tendința cel puțin pentru următorii câțiva ani.

Statistica Eurostat arată că în Finlanda un sfert dintre angajați lucrează de acasă
Statistica Eurostat arată că în Finlanda un sfert dintre angajați lucrează de acasă

La noi sunt puține companii care își cheamă angajații la birouri în prezent. Se lucrează de acasă sau le dau posibilitatea să aleagă dacă să lucreze de acasă sau de la birou. Asta pentru că sunt candidați care își doresc să continue să lucreze de acasă. Mai sunt și oameni care abia așteaptă să se întoarcă la birou”, a spus Cristina Săvuică, manager Lugera &Makler România.

Specialista în resurse umane consideră că pandemia a schimbat în linii mari piața muncii. „Cei mai mulți dintre angajatori caută să adopte varianta hibridă, adică să lase la opțiunea angajatului să aleagă de unde muncește”, mai spune Cristina Săvuică. Ea arată că, în 2021, piața muncii a devenit mai instabilă, continuând tendința de anul trecut.

Anul pandemiei a creat o piață dificilă atât pentru clienți, cât și pentru candidați. Pentru clienți pentru că nu mai există vizibilitate pe producție și servicii. Au fost domenii precum call-center, servicii, IT care au mers foarte bine, dar au fost și domenii foarte lovite precum Horeca, pentru care nici nu există predictibilitate pe termen scurt și mediu”, a mai spus Cristina Săvuică.

Munca de acasă nu a schimbat numai modul în care lucrează angajații, dar a schimbat și opțiunile celor care își caută un loc de muncă. „Dacă ne uităm la tendința din ultimele luni ale aplicațiilor pentru joburi avem foarte mulți candidați care aplică pentru joburile care le permit să muncească de la domiciliu”, arată Cristina Săvuică.

„Angajații sunt evaluați individual”

Expertul în recrutare George Butunoiu spune că multe companii au optat pentru un model de lucru de trei zile la birou, două zile acasă. „Alții lasă angajaților o mai mare flexibilitate. Toate firmele care aveau activități de birou se schimbă radical. Cu siguranță de acum înainte o să fie un program flexibil”, a spus George Butunoiu.

Pandemia a dus schimbări și în modul de evaluare a angajaților. „Companiile evaluează acum angajații mult mai precis, individual, înainte se disipa responsabilitatea în colectiv. Acum firmele sunt obligate să evalueze angajații individual, cei care erau buni și serioși înainte de pandemie ies și acum bine”, mai arată George Butunoiu.

Experții în recrutare susțin însă că pandemia nu a schimbat un lucru esențial pe piața muncii: lipsa forței de muncă bine pregătită. „Deși se spune că o grămadă de oameni și-au pierdut joburile în timpul pandemiei, noi găsim foarte greu candidați. Aplică foarte puțini candidați la joburi, nu se prezintă la interviuri chiar dacă aplică sau nu vin în primele zile de lucru. Acum sunt foarte multe oferte de joburi și foarte puțini candidați”, arată Cristina Săvuică.

Mulți dintre angajați muncesc de la distanță. (Imagine generică)
Mulți dintre angajați muncesc de la distanță. (Imagine generică)

Ultimul raport de la Eurostat arată că, la nivel european, 12,3% dintre persoanele cu vârsta între 15 și 64 de ani lucrează de acasă, mai mult decât dublu față de ce se întâmpla în anii de dinainte de pandemie. Statistica arată că o pondere mai mare de femei (13,2%) lucrează de obicei de acasă, în comparație cu bărbații - 11,5%.

Creativitatea, pierdută în pandemie

Aceleași tendințe în materie de muncă există și la nivel mondial. Un sondaj citat de CNN arată că, după un an de pandemie, mulți angajați s-au obișnuit cu beneficiile pe care le oferă munca de acasă și doresc să continue acest lucru și după terminarea pandemiei. Companiile mari au anunțat deja că vor continua să funcționeze de la distanță sau că intenționează să adopte o formă hibridă de lucru, permițând angajaților să lucreze de acasă câteva zile și în birou restul.

Există unele companii care doresc ca lucrurile să revină la felul în care erau înainte de pandemie, cu toți angajații lor la birou. Patronii spun că acest lucru trebuie să aibă loc pentru a recrea spiritul de echipă.

Ceea ce ne lipsește cu adevărat este creativitatea, spontaneitatea, ingeniozitatea și vorbirea față în față cu colegii de echipă. Fără ca oamenii să fie împreună, întreaga creativitate a dispărut. De fapt, cel mai mare efect al conectării cu colegii de muncă acesta este - creativitatea”, arată Sean Bisceglia, manager la compania Curion, care se ocupă cu cercetarea de piață privind consumul.

Managerul spune că munca de la birou ar crește, de fapt, productivitatea. Acum, angajații dau emailuri la 10 noaptea sau chiar la 1 noaptea, ceea ce îi face pe angajatori să-și pună întrebări cu privire la eficacitatea lor. De aceea, angajații de la Curion vor veni treptat la birou. Planul este să vină prin rotație de 50% până la 1 iulie și apoi toți angajații să se întoarcă la birou până la 1 octombrie.

O altă companie care planifică reîntoarcerea angajaților la birou este Convergence Group din Marea Britanie, mai ales pentru angajații care se ocupă de vânzări și service. „Interacțiunea cu oamenii este esențială pentru afacere”, justifică strategia Franki Hale, directorul de la Convergence Group.

Forța de muncă, greu de găsit în pandemie

Unii dintre patroni se plâng de lipsa forței de muncă, după ce restricțiile din țările bogate au fost relaxate. În SUA există în prezent peste 8 milioane de locuri de muncă pe care nimeni nu vrea să le ocupe, după cum scrie The Economist.

Deficitul de angajați se simte și în alte țări precum Australia, unde sunt cu 40% mai multe posturi vacante decât înainte de pandemie, dar și în țări precum Elveția sau Germania, unde locurile de muncă rămân neocupate.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG