Linkuri accesibilitate

Sfârșitul boicotului parlamentar din Georgia: Opoziția intră în Parlament


Opoziția din Georgia, condusă de Nika Melia, va intra în Parlament pentru prima dată după alegerile parlamentare din octombrie.
Opoziția din Georgia, condusă de Nika Melia, va intra în Parlament pentru prima dată după alegerile parlamentare din octombrie.

Opoziția din Georgia și-a încheiat boicotul parlamentar după șapte luni, concomitent cu eliberarea lui Nika Melia, liderul partidului Mișcarea Națională Unită (MNU).

Nika Melia a declarat că opoziția va intra în Parlament. Melia a încheiat un boicot de șapte luni al opoziției.

Am luat decizia corectă. Vom intra în Parlament pentru a elibera statul georgian capturat de oligarhul Bidzina Ivanishvili”, a spus Melia despre fondatorul multimiliardar al partidului la putere, „Visul georgian”. „Ne vom lupta cu el oriunde trebuie - în Parlament, în Guvern, pe străzi, în sate, în baruri”, a adăugat Melia.

Opoziția a boicotat Parlamentul după alegerile parlamentare din octombrie, despre care spune că au fost frauduloase și nedrepte și a cerut reluarea acestora.

Uniunea Europeană a încercat să medieze conflictul din Georgia, pentru a asigura stabilitatea pe plan intern și internațional a țării. Pe 19 aprilie, a fost finalizat acordul care stabilea noua direcție politică a țării și media conflictul dintre putere și opoziție. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și ambasadorul UE în Georgia, Carl Hartzel, au fost implicați direct în aceste negocieri între partidul la putere și opoziție. Conform acordului, dacă ”Visul georgian” obține la următoarele alegeri locale puțin de 43% dintre voturi, vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate în 2022.

Melia a menționat, însă, că partidul său nu va semna acordul mediat de Uniunea Europeană, deși apreciază efortul diplomaților străini. Câțiva dintre cei 34 de parlamentari MNU au semnat independent acordul.

Arestarea lui Melia

În februarie, premierul Georgiei, Giorgi Gakharia, și-a depus demisia în urma deciziei unui tribunal din Tbilisi de a-l aresta pe Melia. Gakharia, care a devenit prim-ministru în septembrie 2019, a intrat în conflict cu propriul partid tocmai pentru că s-a opus arestării liderului Opoziției.

Răspunsul lui Melia la demisia premierului a fost să ceară alegeri anticipate. Parlamentul a votat să ridice imunitatea liderului Opoziției pe 16 februarie, în ciuda insistențelor Avocatului Poporului de a-l proteja în continuare.

În urma demisiei lui Gakharia, Ministerul de Interne din Georgia a declarat că va amâna temporar arestarea, dar această decizie s-a schimbat în decurs de câteva zile.

Prin urmare, Melia a fost ridicat de la sediul partidului pentru a fi dus în arest preventiv. El a fost acuzat de organizarea protestelor împotriva guvernului în 2019, acuzație pe care liderul opoziției o neagă cu vehemență. Motivul invocat de tribunalul din Tbilisi este faptul că Melia nu și-a plătit cauțiunea din 2019, deși el plătise inițial suma cerută. Autoritățile au crescut suma după ce acesta și-a dat jos dispozitivul de monitorizare în timpul unui protest din noiembrie 2020.

Pe 10 mai, Nika Melia a ieșit din închisoare ca parte din medierea lui purtată de UE. Cauțiunea, în valoare de aprovimativ 10.000 de euro, i-a fost plătită de Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG