Linkuri accesibilitate

Legea Magnițki | Magnați bulgari suspectați de corupție, sancționați de SUA


Delyan Peevski (stânga) și Vassil Bozhkov (dreapta) se numără printre cei trei bulgari vizați de sancțiunile economice anunțate de Statele Unite pe 2 iunie.
Delyan Peevski (stânga) și Vassil Bozhkov (dreapta) se numără printre cei trei bulgari vizați de sancțiunile economice anunțate de Statele Unite pe 2 iunie.

Statele Unite au aplicat sancțiuni unor cetățeni bulgari suspectați de corupție în Bulgaria. Printre cei trei sancționați se numără un politician, un magnat al jocurilor de noroc, precum și zeci de companii pe care aceștia le-ar deține.

Departamentul de Trezorerie a anunțat pe 2 iunie sancțiuni împotriva fostului membru al parlamentului Delyan Peevski, a omului de afaceri Vassil Bozhkov și a fostului oficial al securității naționale Ilko Zhelyazkov, în temeiul Actului Magnițki. De asemenea, s-au aplicat sancțiuni pentru 64 de entități juridice pe care aceștia le-ar deține.

Bulgaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a fost afectată de o corupție generalizată de la răsturnarea comunismului, în urmă cu mai bine de trei decenii. Este cel mai sărac membru al UE și se clasează pe ultimele poziții în clasamentele privind percepția corupției și libertatea presei.

Statele Unite sunt alături de toți bulgarii care se străduiesc să elimine corupția promovând răspunderea pentru oficialii corupți care subminează funcțiile economice și instituțiile democratice din Bulgaria”, a declarat Andrea Gacki, directorul Biroului de Control al Activelor Externe al Departamentului Trezoreriei.

Această denumire în cadrul programului de sancțiuni globale Magnițki arată că suntem dedicați combaterii corupției oriunde ar fi aceasta”.

Actul Magnițki interzice intrarea în Statele Unite a oricărei persoane sancționate. De asemenea, blochează orice proprietate cu sediul în SUA, inclusiv conturi în dolari din străinătate deținute de cei sancționați și împiedică entitățile americane să facă afaceri cu ei.

În plus, Departamentul de Stat a anunțat o interdicție de călătorie asupra foștilor oficiali bulgari Aleksandar Manolev, Petar Haralampiev și Krasimir Tomov pentru implicarea lor în fapte corupție.

Cei trei au fost ministru adjunct al economiei, director al agenției de stat pentru bulgarii din străinătate și secretar șef al agenției de stat pentru bulgarii din străinătate. Membrilor apropiați ai familiei lor le-a fost, de asemenea, interzis să intre în Statele Unite.

Sancțiunile vin cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile parlamentare programate pentru 11 iulie și ar putea afecta imaginea fostului partid GERB care a fost la guvernare.

Liderii opoziției au profitat deja de aceste informații pentru a critica partidul GERB și pe fostul prim-ministru Boyko Borisov, iar la protestele de la Sofia din 2 iunie s-a cerut demisia procurorului de stat.

„Maestrul papușar”

Peevski, care a controlat zone mari ale mediului de afaceri bulgar, inclusiv ziare și posturi de televiziune, este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

A activat în Parlament ca membru al partidului Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), care este alcătuit în mare parte din oameni de etnie turcă.

Oficialii bulgari de opoziție l-au acuzat pe Peevski că ar controla GERB din culise, inclusiv miniștri și membri ai justiției din guvernul lui Borisov.

Marshall Harris, un fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, care este acum lobbyist la Washington l-a numit pe Peevski „oligarhul șef” și „ultimul maestru de păpuși” din Bulgaria în materialele pe care le-a distribuit membrilor Congresului anul trecut .

Clienții săi l-au acuzat pe Peevski că a încercat să le confiște activele cu ajutorul Parchetului General.

Departamentul Trezoreriei a declarat că Peevski a folosit „trafic de influență și mită pentru a se proteja de controlul public și pentru a exercita controlul asupra instituțiilor și sectoarelor cheie din societatea bulgară”.

Potrivit acestora, Peevski a vrut să influențeze alegerile municipale din 2019 oferind politicienilor o acoperire pozitivă a mass-media în schimbul protecției împotriva investigațiilor penale.

Potrivit organizației Reporteri Fără Frontiere, Peevski deținea aproximativ 80% din presa scrisă în Bulgaria la acea vreme, precum și rețele de televiziune private și site-uri web.

Departamentul Trezoreriei a declarat că Zhelyazkov a servit drept „omul de front” al lui Peevski, oferind mită în mai multe situați.

Peevski nu a comentat încă sancțiunile.

Hristo Ivanov, cofondatorul Bulgariei Democratice, un partid orientat spre vest în opoziție cu GERB și DPS, a declarat că guvernul lui Borisov nu a reușit să investigheze corupția.

„Nici Bozhkov, nici Peevski nu au apărut singuri. Peevski a fost crescut de DPS și alimentat de GERB și Borisov”, a declarat Ivanov într-o declarație pe site-ul partidului.

Decăderea lui Peevski

Peevski a angajat, în decembrie, BGR Group, o mare firmă de lobby din Washington, pentru a-l ajuta cu „problemele din SUA”, conform documentelor de înregistrare de lobby.

Într-un posibil semn că se aștepta ca Statele Unite să-i aplice sancțiuni, Peevski a vândut activele sale, a renunțat la lista DPS pentru alegerile parlamentare din aprilie și a dispărut de pe scena politică bulgară. Potrivit surselor, el s-ar afla acum în Dubai.

Puțin câte puțin, influența sa este redusă”, a declarat Marshall Harris pentru RFE / RL într-un interviu, după ce SUA au anunțat sancțiunile.

Harris a declarat că sancțiunile ar putea oferi opoziției „acoperirea internațională” pentru a analiza profund acuzațiile de corupție ale lui Peevski. „Oamenii vor fi împuterniciți de acest lucru și vor fi mai puțin înfricați să investigheze”, a spus el.

„Țarul jocurilor de noroc”

Bozhkov este unul dintre cei mai bogați cetățeni din Bulgaria. El și-a adunat averea din industria jocurilor de noroc din țară. Bărbatul a fugit din Bulgaria anul trecut în Dubai, pe fondul acuzațiilor de corupție.

La începutul acestui an, el a format partidul politic Bulgaria Summer, care a câștigat aproape 3% din voturile din aprilie, dar nu a primit un loc în Parlament. Bulgaria Summer a fost printre cele 64 de entități sancționate de SUA.

Departamentul Trezoreriei a declarat că Bozhkov „a mituit în mai multe rânduri oficiali guvernamentali”, inclusiv pe fostul președinte al Comisiei de stat pentru jocuri de noroc.

Omul de afaceri plătise fostului președinte 6.200 de dolari pe zi pentru ca acesta să revoce licențele de jocuri de noroc ale concurenților săi, potrivit unei anchete a procurorilor bulgari.

De asemenea, Departamentul Trezoreriei l-a acuzat pe Bozhkov că a oferit bani unui fost oficial bulgar și unui politician bulgar la începutul acestui an pentru a-l ajuta „să creeze un canal pentru liderii politici ruși care să influențeze oficialii guvernului bulgari”.

Magnatul nu a comentat sancțiunile.

Impactul asupra alegerilor

Sancțiunile ar putea avea impact asupra alegerilor din iulie, care au fost convocate după ce partidele care au intrat în Parlament în aprilie nu au reușit să formeze un nou guvern.

Emilia Zankina, un analist politic bulgar, a declarat pentru RFE / RL că sancțiunile împotriva lui Bozhkov ar putea îmbunătăți imaginea partidului său pentru „tinerii alegători vulnerabili la apelurile populiste”. Ea nu se aștepta ca DPS - care a obținut în mod istoric între 8% și 13% din voturi - să fie afectat.

Genoveva Petrova, directorul Alpha Research din Sofia, a declarat pentru RFE / RL că sancțiunile ar putea afecta GERB dacă acesta este „doar începutul poveștii”. Ea a spus că dacă apar mai multe detalii care arată o legătură între presupusuele acte de corupșie ale lui Peevski și guvernul lui Borisov, aceasta ar putea avea „un impact semnificativ” asupra rezultatelor partidului la alegerile din iulie.

Popularitatea GERB a scăzut de la izbucnirea unui scandal de corupție vara trecută, determinând mii de oameni din Sofia să protesteze săptămâni la rând.

GERB a intrat în Parlament pe primul loc, cu 26% din voturi, în aprilie, dar aceasta a fost cea mai proastă performanță de de la formarea partidului acum aproximativ 15 ani.

Articol preluat de la serviciul central al RFE / RL
  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG