Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere sancțiuni dure pentru regimul „criminal” din Belarus


Eurparlamentarii cer sancțiuni economice împotriva regimului de la Minsk.
Eurparlamentarii cer sancțiuni economice împotriva regimului de la Minsk.

Parlamentul European a cerut sancțiuni economice majore și un pachet de măsuri împotriva guvernului din Belarus. Decizia vine ca răspuns la represiunea din ce în ce mai aspră din Belarus și deturnarea cursei Ryanair către Minsk, în urma căreia a fost arestat jurnalistul Roman Protasevici.

Sancțiunile economice ar fi îndreptate către companiile naționale de petrol, săruri cu potasiu, metal și lemn, conform propunerii comune de rezoluție din 10 iunie.

Parlamentul European dorește încetarea cooperării cu băncile de stat și finanțarea lor - europarlamentarii au propus și suspendarea Belarusului din sistemul global bancar SWIFT.

Uniunea Europeană a impus deja trei pachete de sancțiuni în Belarus: au fost înghețate bunuri, suspendate vize, iar 88 de persoane și 7 instituții au fost și ele interzise, inclusiv Președintele Aleksandr Lukașenko.

Europarlamentarii lucrau deja la formularea sancțiunilor împotriva oficialilor din Belarus pentru fraudă electorală în alegerile din august 2020 și încălcarea drepturilor omului. Deturnarea avionului lui Protasevici a reamintit europarlamentarilor că problema este urgentă.

Conform propunerii pentru rezoluție, regimul din Belarus este „ilegitim, ilegal și criminal”. Aceeași rezoluție reafirmă că nu recunoaște alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte.

Deturnarea zborului Ryanair către Minsk și arestarea lui Protasevici și a prietenei sale Sofia Sopega este un „act oribil” care încalcă legea internațională și constituie un „act de terorism sprijinit de stat”, conform europarlamentarilor.

La începutul acestei săptămâni, Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri externe, le-a spus europarlamentarilor că Uniunea Europeană va aproba sancțiunile economice asupra Belarusului cel mai probabil la sfârșitul lunii iunie. Miniștrii de externe din statele membre trebuie să se întâlnească pentru a stabili detaliile.

Liderii UE au cerut aplicarea sancțiunilor la scurt timp după aterizarea forțată a avionului. Uniunea Europeană a interzis intrarea companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian european.

Statele Unite vor discuta situația din Belarus la sfârșitul acestei săptămâni. Între timp, își coordonează răspunsul cu aliații europeni și restul membrilor G7.

XS
SM
MD
LG