Linkuri accesibilitate

Israelul a atacat Gaza după ce militanţii palestinieni au lansat baloane incendiare


În luna mai, timp de 10 zile, au avut loc schimburi de focuri între armata Israelului și militanții palestinieni din Gaza.

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza, după ce militanţii palestinieni au trimis baloane incendiare peste graniţă, relatează BBC.

La primele ore ale zilei de miercuri au fost auzite explozii în Gaza City. Oficialii israelieni au spus că au fost vizate ţinte Hamas din Fâşia Gaza.

Mai multe baloane au fost trimise din Gaza în Israel, marţi, provocând incendii, potrivit serviciului israelian de pompieri.

Aceasta este cea mai importantă confruntare după cele 11 zile de lupte de luna trecută care s-au încheiat cu un armistiţiu, pe 21 mai.

Corespondentul BBC din Gaza City arată că recentele raiduri aeriene au durat doar 10 minute, dar a fost suficient pentru a le reaminti locuitorilor orașului, care încearcă să-și revină după luptele din mai, că încetarea focului este fragilă.

Marţi, a avut loc un marş al naţionaliştilor evrei în Ierusalimul de Est ocupat, care a atras ameninţări din partea Hamas, gruparea militară care conduce Gaza.

Într-un comunicat al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a fost transmis că avioanele sale de luptă au lovit tabere militare operate de Hamas în Khan Yunis şi Gaza City.

A fost spus că în tabere a avut loc „activitate teroristă” şi că IDF este „pregătită pentru toate scenariile, inclusiv reluarea ostilităţilor, în contextul actelor continue de teroare din Fâşia Gaza”.

Nu există încă informaţii dacă atacurile aeriene au provocat victime.

Un purtător de cuvânt al Hamas a transmis pe Twitter că palestinienii vor continua să reziste şi să îşi apere drepturile şi locurile sfinte din Ierusalim.

Serviciul israelian de pompieri a spus că baloanele trimise din Gaza au provocat cel puţin 20 de incendii pe câmpuri din sudul Israelului.

Acestea sunt primele schimburi violente de când noul guvern de coaliţie, condus de Naftali Bennett, a fost inslatat în Israel, înlăturându-l astfel pe Benjamin Netanyahu după 12 ani.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

XS
SM
MD
LG