Linkuri accesibilitate

Certificatul digital pentru călătorie va intra în vigoare de la 1 iulie


Noul certificat digital va facilita călătoriile în UE.
Noul certificat digital va facilita călătoriile în UE.

Pe 29 iunie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor digitale de călătorie. Aceste certificate atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea și vor facilita călătoriile în spațiul UE pe timpul pandemiei.

Certificatele vor fi eliberate de Ministerul Sănătății și pot fi obținute doar pe portalul web https://certificat-covid.gov.ro.

Valabilitatea certificatelor:

  • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
  • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Cei care doresc un astfel de certificat pentru vaccinare sau vindecare trebuie să îl solicite cu cel puțin 5 zile lucrătoare înaintea datei în care vor avea nevoie de el. Pentru un certificat de testare, cererea poate fi depusă cu 12-48 de ore înaintea călătoriei, în funcție de tipul de test efectuat.

Certificatele vor avea un cod QR care poate fi accesat pentru a i se dovedi autenticitatea și valabilitatea. Codul poate fi verificat prin aplicația CoronaScan.

Pentru validarea identității solicitantului de certificate digitale sunt necesare următoarele date, în funcție de tipul de certificat solicitat:

Certificat de vaccinare

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea.

Certificat de testare

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, cetățenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Certificat de vindecare

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Pentru copiii sub 14 ani, care nu au buletin, nu sunt necesare menționarea seriei și numărului actului de identitate. Părintele sau tutorele va trebui să își confirme acordul pentru eliberarea certificatului.

XS
SM
MD
LG