Linkuri accesibilitate

Marea Britanie se confruntă cu un exod al muncitorilor din Est. Român care se întoarce acasă: „E sclavie modernă”


Europa Liberă a vorbit cu câțiva dintre românii care s-au întors în țară de la începutul pandemiei. (Imagine generică)
Europa Liberă a vorbit cu câțiva dintre românii care s-au întors în țară de la începutul pandemiei. (Imagine generică)

Guvernul britanic încearcă să găsească soluții pentru lipsa forței de muncă, în contextul în care tot mai mulți oameni din Estul Europei se întorc acasă și lasă goluri în piața muncii. Printre cei care pleacă se numără și românii.

Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale (DEFRA) din Marea Britanie a discutat posibile soluții pentru a-i convinge pe muncitori să nu părăsească țara. Printre soluțiile găsite se numără relaxarea restricțiilor pentru șoferii de camion, creșterea capacității pentru testele de condus specializate și angajarea de șoferi locali. DEFRA a mai luat și măsuri pentru a atrage angajați din afara țării.

Aproximativ 100.000 de șoferi de camion și-au pierdut contractele ca urmare a pandemiei și a Brexitului, lucru care a disipat din forța de muncă a Marii Britanii. Sectorul ospitalier se bazează, de asemenea, pe forța de muncă din Europa de Est, iar cele mai mari companii din industrie riscă să rămână fără muncitori, mai ales odată cu ridicarea restricțiilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Grupul comercial Logistics UK a declarat pentru The Guardian că aproape 30% dintre firmele sale caută șoferi. E una dintre meseriile din Marea Britanie care a atras în anii din urmă și mulți români, însă care nu mai e la mare căutare în prezent.

Șofer de camion: „Din firma mea au plecat 200 de români”

Sergiu Gemănaru este de loc din județul Bacău și a plecat în Marea Britanie în 2009. S-a angajat ca șofer de camion în orașul Coventry și, în toți acești ani, a împărțit timpul petrecut alături de familie cu perioadele lungi și obositoare de muncă din Marea Britanie.

Șoferul român a povestit pentru Europa Liberă că este nemulțumit de condițiile de lucru și că, peste câteva luni, se va întoarce acasă definitiv.

Unul dintre TIR-urile operate de compania la care lucrează R.N.
Unul dintre TIR-urile operate de compania la care lucrează R.N.

Sergiu Gemănaru nu este surprins că șoferii de camion din Europa de Est pleacă din Marea Britanie și vorbește din propria experiență, ca angajat al firmelor de transport din Marea Britanie. Șoferul ne-a povestit că a lucrat în condiții nesatisfăcătoare, cu ture lungi, de 14-15 ore, iar veniturile i s-au împuținat de la Brexit încoace. „Sclavie modernă”, descrie el condițiile de muncă din domeniul său.

Bărbatul din Bacău arată că mulți colegi români de la aceeași firmă s-au întors deja acasă. „În firma în care am fost eu – 200 de români. Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 30, 40, 50 odată.”

Pe lângă condițiile grele de muncă, domnul Gemănaru s-a mai confruntat și cu multă discriminare în firmele de transport, mai arată el. „Ne tratează foarte rasist ... Ne tratează ca și cum am fi inferiori, ca și cum am fi cei mai proști. Dacă încerci să îți impui punctul de vedere ești ignorat, nu ești băgat în seamă.”

Condițiile din aeroporturi s-au înrăutățit, de asemenea, de la Brexit încoace, e de părere șoferul. „Au început și în aeroport să cam stea pe noi cu toate că avem [documente] prin care dovedim că putem veni aici. Încearcă să ne sperie la aeroport, ne intimidează.”

La unul dintre aeroporturile din Marea Britanie, Sergiu Gemănaru a povestit cum a fost întrebat „de ce vine, cât stă, dacă are de gând să rămână în Marea Britanie, dacă are prieteni, dacă lucrează, ce lucrează.”

„Ce îmi oferă România în momentul actual?”

Nu toți muncitorii români din Marea Britanie sunt dispuși să se întoarcă în țară. ​Un șofer de camion din Craiova care locuiește și lucrează în Northampton de cinci ani preferă să rămână în Marea Britanie, chiar dacă recunoaște că viața acolo a devenit mai grea după Brexit.

R.N. își justifică decizia printr-o întrebare: „Ce îmi oferă România în momentul actual? Vă și răspund. Nimic. În afară de persoana iubită care este în țară, nimic”. El e de părere că mulți români care aleg în această perioadă să se întoarcă acasă se vor întoarce în Marea Britanie deoarece „încă este mult de muncă”.

Potrivit statisticilor guvernamentale, în prima parte a lui 2021, din 2.979 de pasageri puși în detenție la intrarea în Marea Britanie, 239 soseau din România. 1.456 de români au fost trimiși înapoi în țară de guvernul britanic în 2020. Jumătate din aceștia au fost trimiși înapoi de la frontieră.

Studenți întorși în țară | „Un amalgam de gânduri și emoții”

Șoferii de camion nu sunt singurii pentru care viața a fost afectată de pandemie și de Brexit. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană i-a afectat și pe studenți, iar unii au ales să se întoarcă în țară odată cu începutul pandemiei.

Din cauza deciziei guvernului de a nu le permite celor plecați pentru o perioadă mai lungă de șase luni să se întoarcă cu statut de ședere, unii studenți își doresc să se întoarcă în țara unde și-au terminat studiile, dar nu au cum.

Europa Liberă a vorbit cu Timea Vegh, o tânără din Timișoara, absolventă a Universității Greenwich din Londra. Aceasta ne-a povestit că și-ar dori să se întoarcă în Marea Britanie dacă „restricțiile ar fi regândite si toată lumea ar fi mai înțelegătoare”.

Timea a lucrat în Marea Britanie de la vârsta de 18 ani, în timpul studiilor. Întoarcerea este acum pusă sub semnul întrebării de Brexit și de situația creată de pandemie.
Timea a lucrat în Marea Britanie de la vârsta de 18 ani, în timpul studiilor. Întoarcerea este acum pusă sub semnul întrebării de Brexit și de situația creată de pandemie.

Îmi doresc să mă întorc în vizită și să îmi îmbrățișez prietenii din Londra. La capitolul convingere nu am nevoie de multă, fiindcă deja îmi plănuiesc cum pot vizita Marea Britanie din nou. Mi-a intrat la suflet, este ca o casă preferată de vacanța, știi că nu poți locui acolo pentru totdeauna, dar aștepți cu sufletul la gură să te întorci mereu”, spune Timea Vegh.

Pentru studenți, pandemia a însemnat mutarea cursurilor în online. Mulți au ales să își continue studiile de acasă, adesea cu un suport minim din partea universităților.

Când mă gândesc în urmă cu câteva luni, realizez câte sentimente am experimentat pe parcursul pandemiei. De la tristețe, la frică, nostalgie, singurătate și anxietate, un amalgam de gânduri și emoții. Îmi făceam griji pentru prietenii și familia mea care erau în România. Brexit-ul a fost doar unul din lucrurile care era și el acolo, cu restul stresului. Nu pot spune că m-a afectat foarte tare. A creat totuși o neîncredere în mințile multor oameni în situații asemănătoare cu a mea.”

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG