Procurorii au demonstrat că Mircea Drăghici a încercat să utilizeze 380.000 de euro, bani din subvenția PSD, pentru a-și cumpăra un imobil în nordul Capitalei. Fostul trezorier a încercat să mascheze tranzacția de vânzare cumpărare și a încheiat și un contract de închiriere între PSD și proprietarul vilei.
„PSD a efectuat plăți în perioada 20.02.2018 – 11.06.2018 pentru închirierea unui imobil pe o perioadă de 10 ani pentru care a achitat suma de 1.770.344 lei. Ulterior, în data de 14.11.2018, în baza contractului de reziliere a contractului de închiriere din 31.08.2018, suma de 1.681.754 lei a fost restituită în contul de subvenție al formațiunii politice. Restituirea avansului s-a făcut fără adiționarea accesoriilor aferente plăților în avans efectuate, obligație prevăzută în lege”, se arată în Raportul Curții de Conturi despre finanțele PSD din 2018.
Drăghici a returnat suma după ce scandalul public a izbucnit și s-a aflat despre intențiile sale.
„În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 de euro, pe care să îl achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi, în parte, cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică, s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil", a fost acuzația procurilor DNA.
Mircea Drăghici a renunțat la funcția de trezorier PSD după ce Liviu Dragnea a ajuns la închisoare.
Tot din banii partidului a cumpărat o mașină pe care a vândut-o apoi soției sale, fără a încasa contravaloarea acesteia la momentul înstrăinării, ci abia peste o lună și jumătate.
În februarie 2019, Mircea Drăghici a fost propus de PSD pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Ar fi devenit astfel președintele instituției care verifică modul în care partidele au cheltuit banii, inclusiv cei primiți de la stat. PSD a retras propunerea.
Tot Mircea Drăghici este autorul amendamentului la legea finanțării partidelor politice care a dus la explozia subvenției. Partidele parlamentare au încasat anul trecut 250 de milioane de lei din subvenție.
Facebook Forum