Valul de căldură care a acaparat continentul a cauzat temperaturi ridicate și în Statele Unite. În Portland, Oregon temperaturile au atins 46 de grade Celsius.
Comuna Lytton din Columbia Britanică a înregistrat cele mai mari temperaturi din istoria Canadei, depășind recordul anterior, potrivit Universității Yale. De sâmbătă temperaturile înregistrate în acel oraș au crescut de la 46,6 grade Celsius la 49,6 marți.
Lytton, aflat la 250 de km de Vancouver a fost evacuat miercuri seara ca urmare a incendiilor forestiere.
„Tot orașul a luat foc”, a spus pentru CBS News primarul orașului, Jan Polderman. „A durat în total vreo 15 minute de la primul semn al incendiului până când, de-odată, focul s-a răspândit peste tot”, a spus primarul.
Situația comunei este emblematică pentru ce se întâmplă la momentul de față în Canada. Joi, valul de căldură a continuat să facă ravagii spre estul țării, afectând regiunile de câmpie. Printre alte regiuni aflate sub avertisment se numără și Alberta, Saskatchewan, Manitoba și teritorii din nord-vestul țării.
Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini video de către oamenii care au fost evacuați. Imaginile amintesc de incendiile devastatoare de la începutul lui 2020 care au decimat Australia.
Pe lângă fatalitățile cauzate de căldură, Canada se confruntă acum și cu un focar de incendii.
Premierul Columbiei Britanice, John Horgan, a spus că au fost raportate 62 de incendii în regiune, lucru care a afectat aproximativ 700 de oameni din zona Cariboo.
În general, organismul este rezistent la temperaturi ridicate sub condiția producerii de sudoare. Corpul are totuși limite și există temperaturi cărora oamenii pur și simplu nu pot supraviețui.
Efectele adverse ale expunerii la temperaturi înalte includ epuizarea, accidentele vasculare, erupții pe piele și arsuri solare care se pot dovedi fatale. Persoanele cu afecțiuni cronice preexistente, precum boli cardiovasculare, neurologice, boli pulmonare, respiratorii dar și vârstnicii se află la cel mai ridicat risc.
Printre oamenii decedați mulți sunt singuri și au fost descoperiți în propriile locuințe unde nu aveau acces la aer condiționat sau alte sisteme de răcire. Un bărbat de 97 de ani și un muncitor agricol se numără printre victime.
În Columbia Britanică, rata deceselor „subite” a crescut cu 195% ca urmare a valului de căldură.
Potrivit experților, exploatarea combustibililor fosili împreună cu utilizarea excesivă a surselor de energie neregenerabile au cauzat temperaturile extreme din vestul Canadei.
Acesta este doar unul dintre simptomele crizei climatice. Experții au avertizat și în trecut că exploatarea planetei va duce la valuri de căldură iar evenimente similare vor avea cel mai probabil loc și în viitor.
Facebook Forum