Linkuri accesibilitate

Ucraina | Acuzații de sexism la adresa Ministerului Apărării. Femeile cadeți, obligate să mărșăluiască pe tocuri


La repetițiile pentru o paradă militară care va avea loc în august, femeile cadet au purtat tocuri ca urmare a unei decizii a Ministerului Apărării
La repetițiile pentru o paradă militară care va avea loc în august, femeile cadet au purtat tocuri ca urmare a unei decizii a Ministerului Apărării

Ministerul Apărării din Ucraina a fost criticat vehement după ce mai mulți militari femei au mărșălui pe tocuri la o repetiție pentru o paradă de luna viitoare, care va marca 30 de ani de independență după destrămarea Uniunii Sovietice.

Controversa a izbucnit ca urmare a faptului că femeile au fost obligate să participe în echipament militar și pantofi cu tocuri negre medii la repetițiile care au avut loc săptămâna trecută în Kiev. Pantofii cu toc au cauzat un val de nemulțumire pe rețelele de socializare și în Parlament pe motiv că decizia sexualizează femeile din armata ucraineană.

Femeile cadet de la Institutul Militar al Universității Naționale Taras Shevchenko din Kiev vor participa la o paradă pe 24 august. La 1 iulie, Ministerul Apărării a postat pe site-ul oficial imagini cu cadeții purtând tocuri în timp ce mărșăluiau în formație.

Astăzi, pentru prima oară, antrenamentele au loc în tocuri”, a fost citată Ivanna Medvid, una dintre femeile care au participat la repetiție, potrivit site-ului Ministerului Apărării. „Este mai greu decât în orice bocanci militari, dar încercăm”, a spus Medvid.

Comentariile de pe Facebook au criticat aspru decizia de a obliga femeile să participe pe tocuri, acuzând Ministerul că ar fi „sexist și misogin” și că ar disprețui femeile din cadrul instituției.

Mai multe femei parlamentar au apărut în Parlament cu pantofi cu tocuri și l-au încurajat pe ministrul apărării să participe el așa la paradă. „Este greu de imaginat o idee mai idioată și mai dăunătoare”, a spus Inna Sovsun, membră a partidului Golos. Femeile din armată, la fel ca bărbații, își riscă viețile și „nu merită să fie ridiculizate”, a adăugat ea..

Olena Kondratyuk, vicepreședintele legislativului, a declarat că autoritățile ar trebui să-și ceară scuze public pentru „umilirea” femeilor și să efectueze o anchetă pentru a descoperi cine a luat decizia cu privire la pantofi. În timpul unei ședințe parlamentare dedicate întrebărilor către guvern, Kondratyuk l-a întrebat pe ministrul Andriy Taran dacă alegerea reflectă felul în care Ministerul își aduce standardele militare la același nivel cu NATO, potrivit serviciului RFE/RL din Ucraina.

Kondratyuk a mai spus că mai mult de 13,500 de femei au luptat în conflictul actual din estul Ucrainei, unde forțele ucrainene s-au confruntat cu separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict care a ucis peste 13,000 de oameni din 2014.

În total, mai mult de 31,000 de femei operează acum în forțele armate ale Ucrainei, inclusiv peste 4,000 de ofițeri. Serviciul de presă al Forțelor Armate a declarat pentru RFE/RL Ucraina că decizia privind pantofii cu toc a fost luată în acord cu un ordin de la Ministrul Apărării.

La doar o zi de la izbucnirea incidentului, ministrul Apărării a anunțat că toți cadeții vor purta o uniformă diferită, inclusiv pantofi diferiți, la parada de luna viitoare.

Marina Bardina, adjunctă în cadrul partidului „Slujitorul Poporului", al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a spus că pantofii de la parada oficială din august „vor fi diferiți”. Ea a spus că ministerul a fost, de asemenea, de acord să colaboreze pentru a stabili egalitatea în forțele armate și pentru a sprijini femeile din armată și că a fost deja introdusă o propunere legislativă în acest scop.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG