Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare. „Mă consider un deținut politic”


Liviu Dragnea, la ieșirea din Penitenciarul Rahova.
Liviu Dragnea, la ieșirea din Penitenciarul Rahova.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost eliberat din penitenciar ca urmare a unei decizii luată joi, 15 iulie, de Tribunalul Giurgiu. Hotărârea este definitivă.

Liviu Dragnea a ieșit din Penitenciarul Rahova în jurul orei 16.00. Fostul lider PSD a spus la ieșire că perioada de detenție a fost una de „suferință, abuzuri” și a precizat că România a ajuns dintr-o „țară prosperă, o dictatură feroce.”

„Eu mă consider deținut politic, pentru că am intrat (la închisoare) nevinovat. PSD a devenit un partid de operetă, un partid de lași”, a spus Dragnea. Acesta a fost așteptat la ieșirea din penitenciar de iubita sa, Irina Tănase, de foștii colaboratori Carmen Dan și Codrin Ștefănescu, precum și de câțiva susținători.

Primii lideri PSD care au reacționat după eliberarea lui Liviu Dragnea sunt Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu. Fostul premier a precizat că Dragnea ar trebui să respecte condițiile de integritate pentru a reveni în PSD. Dîncu e de părere că Dragnea se va preocupa mai degrabă de familie decât de politică în perioada următoare.

Declarațiile celor doi, în articolele de mai jos.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a răspuns presei însă a transmis un mesaj pe Facebook pentru Liviu Dragnea. „Îi urez multă sănătate domnului Liviu Dragnea. A fost o perioadă grea și cu siguranță acum are nevoie de liniște. Nu voi comenta declarațiile domniei sale. Este o persoană privată și are tot dreptul să își exprime opinii personale”, a scris Ciolacu.

Liviu Dragnea a fost eliberat după aproape 2 ani și 2 luni de detenție, ca urmare a unei decizii luate de Tribunalul Giurgiu.

Președintele instanței este judecătoarea Adriana Pencea, fostă Filip. Ea a făcut parte din completul de judecată care l-a eliberat condiționat pe Liviu Dragnea. Colega sa de complet a fost judecătoarea Ghiță Oița. În primă instanță, Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea.

Încarcerarea lui Dragnea

Pe 27 mai 2019, fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, era condamnat de patru judecători de la instanța supremă, al cincilea fiind pentru rejudecarea dosarului.

Astfel, judecătoarele Rodica Aida Popa, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Encean l-au condamnat pe politician la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în timp ce Alexandra Rus a optat pentru rejudecarea procesului. Fostul demnitar a fost găsit vinovat de faptul că a angajat fictiv două membre PSD la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, în timp ce ele făceau muncă de partid la sediul PSD.

Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea.

Încarcerat la penitenciarul Rahova, Dragnea a cerut, la aproape doi ani de la sentință, să fie eliberat. Comisia de liberare condiționată a penitenciarului a constatat că fostul lider de partid îndeplinește criteriile pentru a fi liberat condiționat, măsură care trebuie confirmată de instanța de judecată.

Inițial, cererea a fost analizată de Judecătoria Sectorului 5, care a respins-o. Între timp, avocații lui Dragnea au făcut cerere de strămutare a procesului pe motiv că judecătorii din București nu ar fi imparțiali deoarece ar fi participat la protestele care au urmat legislației anti-justiție promovată chiar de Dragnea.

Tribunalul București (TB) a respins și contestația acestuia, dar în acest interval s-a pronunțat și Curtea de Apel București, care a admis strămutarea la Giurgiu. Astfel, Dragnea a scăpat de decizia nefavorabilă a TB și a primit o nouă șansă de eliberare condiționată la Giurgiu. Europa Liberă a arătat că decizia de strămutare a Curții de Apel București a fost dată de judecătoarea Nicoleta Nolden, o apropiată a fostei șefe a instanței, Lia Savonea.

781 de zile de închisoare

De la condamnare și până azi, Dragnea a făcut 781 zile de închisoare. Detenția sa a fost caracterizată de o serie de evenimente, începând cu o „vizită înregistrată” de fosta sa consilieră personală Anca Alexandrescu și prezentată pe post ca interviu de către „jurnalista” Anca Alexandrescu. Această mișcare a lui Dragnea l-a costat interzicerea dreptului la muncă pentru 50 de zile la atelierul auto, acolo unde fostul deputat își petrecea timpul. După ce contestat decizia conducerii penitenciarului, instanța i-a dat dreptate și a obligat penitenciarul să-i recunoască zilele pe care nu le-a prestat, astfel încât acestea să fie calculate pentru eliberea condiționată. Un alt eveniment neplăcut a fost când Dragnea s-a tăiat la un deget în atelierul auto al Penitenciarului Rahova.

De-a lungul celor aproape 800 de zile de detenție, apărătorii lui Dragnea au încercat de mai multe ori să-i anuleze pedeapsa, încercând fel de fel de metode, toate fără sorți de izbândă.

Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG