Linkuri accesibilitate

Rusia | „Jurnalismul nu este o crimă!" Grupul de investigații „Proiectul”, declarat indezirabil, este în lichidare


 Anunțul vine după ce Procuratura Generală a Rusiei (în imagine) a declarat Proiectul o organizație indezirabilă.
Anunțul vine după ce Procuratura Generală a Rusiei (în imagine) a declarat Proiectul o organizație indezirabilă.

„Proiectul” a anunțat „lichidarea” companiei sale înregistrate în SUA, la o zi după ce a fost declarată organizație indezirabilă de Procuratura Generală de la Moscova.

Editorii Proiectul (Proiectul pentru relatări cu privire la criminalitatea organizată și corupție - OCCRP) au scris pe Telegram pe 16 iulie că societatea înregistrată în Statele Unite „se află în stadiu de lichidare și nu are relații financiare cu jurnaliștii care lucrează în Rusia”.

„Cu toate acestea, noi, în calitate de jurnaliști, continuăm să credem că munca noastră este importantă și necesară pentru patria noastră. Vom comunica despre modul în care echipa noastră jurnalistică își va continua activitatea. În acest moment, putem spune cel mai important lucru: investigațiile vor continua. Încă o dată, vă mulțumesc pentru sprijin. Jurnalismul nu este o crimă", se spune în comunicat.

Mișcarea are loc la câteva ore după protestele cu pichete individuale care au avut loc în Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia, în sprijinul angajaților de la The Project și al jurnaliștilor trecuți pe lista agenților străini în urmă cu o zi.

În total, opt jurnaliști, inclusiv editorul șef al Proiectului, Roman Badanin, și patru dintre colegii săi, precum și un corespondent independent RFE / RL la Moscova, Elizaveta Maietnaia, editorul șef al Open Media, Iulia Iaroș și redactorul șef adjunct, Maxim Glikin, au fost adăugați pe lista „agenților străini”, pe 15 iulie.

Ofensiva din 15 iulie face parte dintr-o represiune mai amplă desfășurată înaintea alegerilor parlamentare din septembrie împotriva presei independente, considerată ostilă și susținută de străini. Proiectul a fost vizat după ce a publicat o serie de investigații bine documentate despre elita aflată la putere în Rusia.

Luna trecută, poliția din Moscova a percheziționat domiciliul lui Badanin și pe ale colegilor săi de la Proiectul, după publicarea unui articol care punea sub semnul întrebării modul în care ministrul de interne Vladimir Kolokolțev și rudele sale și-au dobândit averea.

Includerea Elizavetei Maietnaia, freelancer al RFE / RL cu sediul la Moscova, pe lista „agenților străini” a fost condamnată de președintele RFE / RL, Jamie Fly.

„RFE / RL deplânge decizia guvernului rus de a-l adăuga pe corespondentul nostru Elizaveta Maietnaia pe lista sa de „agenți străini ”. Jurnaliștii care lucrează pentru RFE / RL în Rusia sunt ruși mândri, care doresc să-și folosească abilitățile pentru a oferi știri și informații obiective concetățenilor lor. Aceste atacuri în creștere de la Kremlin împotriva vocilor independente servesc doar la privarea poporului rus de accesul la informații într-un moment critic din istoria Rusiei", a spus Fly într-un comunicat.

Controversata legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate și identificate ca „agenți străini”.

Legea organizațiilor „nedorite”, adoptată în mai 2015 și actualizată de atunci, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin împotriva ONG-urilor care au primit finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite.

Din 2015, peste 40 de organizații au fost puse pe lista „agenților străini” indezirabili pentru Rusia. Celor mai multe dintre ele le-a fost interzisă activitatea.

În 2017, guvernul rus a plasat Serviciul rus al RFE / RL pe lista „agenților străini”, alături de alte șase servicii de știri în limba rusă RFE / RL și Current Time. Serviciul rus al VOA a fost, de asemenea, adăugat pe listă.

La sfârșitul anului 2020, legislația a fost modificată din nou pentru a permite guvernului rus să includă persoane fizice, inclusiv jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG