Linkuri accesibilitate

Înarmarea țărilor din Asia | Un nou război rece?


 Knyaz Oleg este un submarin al Rusiei dotat cu rachete balistice. A fost testat pentru prima oară în Marea Albă în luna mai.
Knyaz Oleg este un submarin al Rusiei dotat cu rachete balistice. A fost testat pentru prima oară în Marea Albă în luna mai.

Țările din Asia care până acum au ales să rămână în umbra hegemonilor regionali au început o înarmare națională cu rachete avansate cu rază lungă de acțiune, conform analiștilor. Taiwan, Coreea de Sud și Japonia se numără printre țările care și-au concentrat eforturile militare în ultimii ani.

Statele Unite și China au o influență enormă asupra statelor mici din Asia iar nivelul de înarmarea al marilor puteri cauzează preocupări legate de securitatea națională pentru statele mai mici cărora le lipsesc astfel de arsenale.

China, spre exemplu, este un producător în masă al rachetei balistice cu rază de acțiune de 4.000 de km, DF-26, iar Statele Unite construiesc și ele rachete cu o rază de cel puțin 2.775 de km. În plus, analiștii și experții militari avertizează că raza de acțiune a acestor tipuri de arme, împreună cu capacitatea lor de distrugere devin tot mai sofisticate pe zi ce trece iar în câțiva ani vor reprezenta standardul în industrie.

Expansiunea politico-militară a Chinei din ultimii ani produce anxietate nu doar pentru Statele Unite dar și pentru India, Japonia, Australia, Coreea de Sud și Taiwan, toate țări cu un arsenal militar în creștere. Îngrijorările legate de China susțin, de asemenea, parteneriate indo-pacifice, cum este trilaterala Australia-Japonia-India. Țările mai mici din regiune au o abordare mult mai volatilă când vine vorba de înarmare.

Rusia este, de asemenea, un stat care deține un arsenal puternic din punct de vedere militar, iar exercițiile militare ale lui Vladimir Putin au obținut tot mai multă atenție în ultimul timp și priviri încruntate din partea Europei.

În plus, arsenalul militar al Rusiei a fost martorul unei modernizări majore iar acum arsenalul de rachete al țării se numără printre cele mai versatile din lume.

Racheta Zircon în Marea Albă
Racheta Zircon în Marea Albă

Luni, Rusia a organizat un nou exercițiu militar de succes în Marea Albă, racheta lansată fiind de șapte ori mai rapidă decât viteza sunetului. Racheta Zircon (Tsirkon 3M22) lansată de pe fregata amiralului Gorshkov are o rază de peste 350 de km iar viteza i-ar permite să trează nedetectată de majoritatea radarelor.

Peisajul rachetelor se schimbă în Asia și se schimbă rapid,” a spus David Santoro, președintele Forumului Pacific, pentru Reuters.

Beneficiile strategice sunt importante nu doar pentru marii hegemoni dar și pentru state mai mici care se simt amenințate iar armele de tipul rachetelor cu rază lungă de acțiune le pot oferi țărilor mai mici șansa de a se apăra. Dacă suspiciunile legate de intențiile Chinei le încurajează pe unele țări să colaboreze, cursa pentru înarmare nu are același efect.

Este mai probabil ca proliferarea rachetelor să alimenteze suspiciuni, să declanșeze curse de arme, să crească tensiunile și, în cele din urmă, să provoace crize și chiar războaie”, a confirmat și Santoro.

Reuters a analizat documente nepublicate ale Comandamentului Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM), conform cărora Statele Unite intenționează să plaseze centre specializate undeva în regiune pentru armele hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW), dar nu este clar care dintre aliații regionali ai statelor vor fi dispuși să găzduiască arsenalul. Japonia este o posibilitate, în țară se află circa 50.000 de soldați americani dar relația dintre cele două state este una complicată, deci discuții și compromisuri vor fi necesare.

Alte țări au început, de asemenea, programe tot mai ambițioase de înarmare. Printre ele se numără și Australia care a anunțat că va cheltui 100 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani pentru dezvoltarea rachetelor.

Japonia a cheltuit, de asemenea, milioane de dolari pentru aprovizionarea militară și în acest moment o rachetă cu rază lungă de acțiune se află în dezvoltare. Racheta anti-navală Type 12 are o rază de acțiune de 1.000 de km și este menită să fie montată pe vehicule de teren.

Și Coreea de Sud are un arsenal impresionant și în dezvoltare, care se datorează parțial unei înțelegeri cu Washington-ul. Racheta Hyunmoo-4 are o rază de acțiune de 800 de km care îi permite să atingă China foarte ușor.

Coreea de Sud testează arsenalul de tip Hyunmoo din 2017. Hyunmoo-2C era conceput pentru atacuri împotriva Coreei de Nord, raza de acțiune fiind similară modelului Hyunmoo-4, ambele rachete fiind pregătite pentru vecinii apropriați.

Departamentul de Stat al SUA susține, de asemenea, eforturile Taiwanului de obținere a unui arsenal de rachete. Racheta Yun Feng, cu o rază de 2.000 de km, ar putea lovi chiar China, după cum spun experții.

Cetățenii din Coreea de Sud urmăresc lansarea unui exercițiu militar al Coreei de Nord din martie.
Cetățenii din Coreea de Sud urmăresc lansarea unui exercițiu militar al Coreei de Nord din martie.

Yun-Feng a fost dezvoltată de experții de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan cu scopul de a aminti Chinei că Taiwan va riposta în caz de nevoie și are posibilitatea de a ataca chiar interiorul statului condus de Armata de Eliberare a Poporului. Scopul inițial al rachetei era deci unul defensiv, însă acum vedem tot mai des o schimbare a tonului într-unul ofensiv din partea autorităților din Taipei.

Îngrijorător este faptul că țări precum China, Coreea de Nord și Statele Unite dețin un arsenal din ce în ce mai mare care poate transporta nu doar rachete convenționale dar și focoase nucleare cu o capacitate de distrugere mult mai mare.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG